Το μηνυμα της οδηγησης χωρις την επηρεια αλκοολ ριζωνει στην Κομοτηνη

Για ακόμα μια χρονιά εθελοντές του Europe Direct Κομοτηνής έστειλαν το μήνυμα ότι αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί

Με επιτυχία, μεταφέροντας το κεντρικό μήνυμα ότι «το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί» έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, για ακόμα μια χρονιά η δράση των εθελοντών του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, για την 14η«Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», το Σάββατο 17 Οκτωβρίου.

Η ενέργεια πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, ταυτόχρονα με τη μεγάλη πανευρωπαϊκή διοργάνωση, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία για την πόλη με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, τους ασκούμενους και τους εθελοντές του.

Μάλιστα το ενδιαφέρον ήταν τέτοιο φέτος, που στην Κομοτηνή η δράση «έτρεξε» σε δύο σημεία στην πόλη μας, στην Πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, και στην Κεντρική πλατεία Κομοτηνής, όπου συνολικά 9 εθελοντές ενημέρωσαν το κοινό για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

9 εθελοντές συμμετείχαν στην φετινή δράση

Όπως σημείωσε ο κ. Νίκος Καλλιγάς, η προσπάθεια αυτή ενημέρωσης ξεκίνησε πέρυσι, και φέτος βοήθησε η εμπειρία και οι περισσότεροι εθελοντές, ώστε να έχουν δύο σημεία, αντί του ενός πέρυσι, για αυτό και περιμένουν μεγαλύτερη προσέλευση.

Στόχος τους είναι να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση και να ενθαρρύνουν τους νεαρούς επισκέπτες να επιλέξουν τον «Οδηγό της Παρέας» που θα οδηγήσει με ασφάλεια στο σπίτι την παρέα του.

Το μήνυμα της βραδιάς είναι: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας», ο ήρωας της βραδιάς, ο οποίος εάν τηρήσει την υπόσχεσή του και δεν καταναλώσει αλκοόλ επιβραβεύεται με αναμνηστικά δώρα.

Στην αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημά του και να κάνει χρήση των ΜΜΜ ή να καλέσει ένα ταξί, ώστε να επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι του.

Το γεγονός ότι η συμπεριφορά του οδηγού επιβραβεύεται με τα δώρα που δίνονται από το Ινστιτούτο, σημείωσε ο κ. Καλλιγάς, χαρακτηρίζονται από κάποιους κακή κίνηση, αλλά ο ίδιος θεωρεί πως αντίθετα είναι πολύ θετική, γιατί με αυτό τον τρόπο αποτυπώνεις στον πολίτη το μήνυμα ότι δεν ήπιε, οδήγησε με ασφάλεια, και κέρδισε κάτι. «Υποσυνείδητα και σιγά σιγά, αυτό το μήνυμα περνά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φιλικά αλκοτέστ σε 22 πολίτες, όλα κάτω του ορίου

Βέβαια ο κόσμος συνήθως θέλει να παρουσιάζει ιδανικά τα πράγματα, ότι δεν πίνει, ότι χρησιμοποιεί ταξί ή άλλο μέσο μεταφοράς όταν έχει πιεί, όμως η πραγματικότητα διαφέρει, όπως αποτυπώνεται και με τους αριθμούς.

Πανευρωπαϊκά, 1 στους 4 θανάτους από τροχαίο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (ETSC). Στη χώρα μας, το αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.

Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η στάση των συμπολιτών μας απέναντι στην οδήγηση και το αλκοόλ με τους 9 στους 10 οδηγούς να αναφέρουν τη μέθη ως τον βασικότερο κίνδυνο στο δρόμο ενώ δηλώνουν πως οδηγούν ακόμα κι όταν έχουν καταναλώσει 2,7 ποτήρια, τη μεγαλύτερη κατά μέσο όρο ποσότητα αλκοόλ στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά βλέπουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, μιας και σύμφωνα με τον κ. Καλλιγά έχει την μεγαλύτερη βελτίωση στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ενώ η νέα γενιά στηρίζει πολύ τέτοιες δράσεις, και με την ενημέρωση και τη γνώση, ελπίζουν πως αυτό θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Μάλιστα από τα στοιχεία που είχαν από το αλκοτέστ, που έγιναν σε συνεργασία με την Τροχαία Κομοτηνής, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά. Από τα 22 άτομα που έβαλαν το βραχιολάκι που έδιναν οι εθελοντές (14 άνδρες και 8 γυναίκες), όλοι τους έκαναν φιλικό αλκοτέστ, χωρίς το άγχος της ποινής, και όλοι βρέθηκαν κάτω από το όριο, με όλες τις μετρήσεις, πλην μίας στο 0,02 (το όριο είναι στο 0,1) να είναι μηδενικές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.