Η Μελινα Μερκουρη «ανοιγει» το Μεγαρο Μουσικης Κομοτηνης

Η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ παρουσιάζει την ταινία «Κραυγή Γυναικών»

Στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη γέννησή της

Η προβολή της ταινίας «Κραυγή Γυναικών» του Ζυλ Ντασέν θα αποτελέσει την «κορύφωση» των αφιερωματικών εκδηλώσεων στη Μελίνα Μερκούρη με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή της που διοργανώνουν η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Κομοτηνής και η ΔΚΕ Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μελίνας Μερκούρη και τη συνεργασία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σε συνέχεια των σχετικών μπάνερ που «κοσμούν» κυρίως κεντρικές οδούς της Κομοτηνής από την ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη, η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου και ώρα 7:00 στο Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής, με δωρεάν είσοδο και δελτία εισόδου, δεδομένων των μέτρων και των περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ λόγω κορωνοϊού.

Λίγα λόγια για την ταινία

Η ταινία είναι βασισμένη σε μια σύγχρονη διασκευή της Μήδειας του Ευριπίδη, που έκανε ο Μίνως Βολονάκης για το θέατρο. Ειδικότερα ως προς την υπόθεση της αυτή αφορά στην ιστορία μιας ελληνίδας ηθοποιού και διάσημης σταρ, της Μάγιας (Μελίνα Μερκούρη), η οποία επιστρέφει στην πατρίδα της για να ερμηνεύσει μια σύγχρονη εκδοχή της τραγωδίας του Ευριπίδη Μήδεια. Στην προετοιμασία λαμβάνει υπόψη της και την περίπτωση μιας αμερικανίδας παιδοκτόνου, της Μπρέντα Κόλινς (Έλεν Μπέρνστιν), η οποία σκότωσε στη Γλυφάδα τα τρία μικρά παιδιά της για να εκδικηθεί τον άπιστο άνδρα της, και τώρα βρίσκεται σε ισόβια κάθειρξη στις φυλακές Κορυδαλλού. Προσεγγίζει την Κόλινς και σιγά-σιγά κερδίζει την εμπιστοσύνη της, ενώ στη συνέχεια αναπτύσσει μια ουσιαστική σχέση μαζί της. Μια σχέση βαθιά συναισθηματική, όπου οι προσωπικότητες των δύο γυναικών συναντώνται, για τη βαθύτερη κατανόηση μιας τέτοιας πράξης, τόσο στο θέατρο όσο και στη ζωή.

Έλπη Μπλεκάτση

«Ως Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κομοτηνής θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στις νεότερες γενιές να γνωρίσουν αυτή τη μοναδική προσωπικότητας, όμοια της οποίας δεν υπήρξε μέχρι σήμερα»

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί και την πρώτη πρωτοβουλία της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Κομοτηνής που άλλωστε συστάθηκε πριν την έλευση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και την επιβολή του lockdown. Πέραν της συμβολικής της στο πρόσωπο της Μελίνας Μερκούρης, όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ. Έλπη Μπλεκάτση μέλος της επιτροπής «θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα στις νεότερες γενιές να γνωρίσουν αυτήν την μοναδική προσωπικότητα όμοια της οποίας δεν υπήρξε μέχρι και σήμερα».

Η ίδια έκανε μία σύντομο απολογισμό της προσωπικότητας αλλά και του πολυεπίπεδου έργου της Μελίνας Μερκούρη, μιλώντας για μία γυναίκα η οποία «δεν επαναπαύτηκε ποτέ». «Συνέχιζε πάντα να παλεύει και να αγωνίζεται και αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε, ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε και παρόλες τις αντιξοότητες να παλεύουμε συνεχώς».

Η κ. Μπλεκάτση ευχαρίστησε θερμά το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής για την συνεργασία στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής προς όλους όσους επιθυμούν να δώσουν το παρών το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μουσικής, υπογραμμίζοντας πως «δεδομένου ότι και ο Χειμώνας προβλέπεται μακρύς, ας φροντίσουμε να μην είναι άνυδρος πολιτιστικά. Ας προσπαθήσουμε να συμμετέχουμε τηρώντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας».

Γενικές πληροφορίες και οδηγίες για την προβολή της ταινίας:

• Η είσοδος των θεατών θα ξεκινήσει μισή ώρα πριν την επίσημη έναρξη της προβολής, συγκεκριμένα στις 18:30.
• Μετά την είσοδο στο κτίριο παρακαλούνται οι θεατές να δώσουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο και τηλ) στο χώρο έκδοσης εισιτηρίων του Μεγάρου
• Στη συνέχεια για να μην υπάρχει συγχρωτισμός στο φουαγιέ, οι θεατές οφείλουν να προχωρήσουν κατευθείαν στο χώρο της πλατείας από τη δεξιά ή αριστερή είσοδο του ισογείου ή από αυτές του ορόφου αν έχουν θέση στον εξώστη.
• Απαγορεύεται η είσοδος μετά την έναρξη της προβολής.
• Η έξοδος από το θέατρο θα γίνει ανά σειρά και από τις τέσσερεις εξόδους
• Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική με την είσοδό στο κτίριο έως και την αποχώρηση από αυτό
• Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΠΟΑ δε θα γίνει διάλειμμα κατά τη διάρκεια της προβολής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.