Δικη Χρυσης Αυγης: Να μην οδηγηθει στη φυλακη κανενας, πλην του Ρουπακια προτεινε η εισαγγελεας

«Πέρασαν επτά έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις» δήλωσε η Αδαμαντία Οικονόμου

Αναστολή της έκτισης της ποινής όλων του καταδικασμένων χρυσαυγιτών πλην του Ρουπακιά ζήτησε η Αδ. Οικονόμου ακολουθώντας κατά γράμμα την υπεράσπιση και την επιχειρηματολογία των καταδικασμένων χρυσαυγιτών.

Μάλιστα, η εισαγγελέας ζήτησε αναστολή έκτισης της ποινής ακόμα και για τον Ι. Λαγό, ο οποίος δεν είχε αιτηθεί αναστολής.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας υποστήριξε πως «από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι είναι πιθανό να διαπράξουν και άλλα εγκλήματα. Τα μητρώα είναι λευκά, πλην του Μιχαλολιάκου, ο οποίος σε ηλικία 22 ετών καταδικάστηκε σε ποινή κάτω του ενός έτους, τον Αλεξόπουλο και Μίχο, για τους οποίους υπάρχουν καταδίκες ήσσονος κοινωνικής απαξίας» ενώ πρόσθεσε ότι «οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψη, κάποιοι εμφανίστηκαν αυτοβούλως».

Τέλος, υπογράμμισε πως «δεν διέπραξαν άλλες αξιόποινες πράξεις παρόμοιες με αυτές για τις οποίες καταδικάστηκαν. Αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία, η εφημερίδα και απαγορεύτηκε ο πολιτικός της λόγος, δεν υπάρχει κίνδυνος να διαπράξουν νέα αδικήματα» καταλήγοντας: «επομένως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις εφαρμογής να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα» ταυτιζόμενη, έτσι, πλήρως με την υπερασπιστική γραμμή των καταδικασθέντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την πρόταση της εισαγγελέως τον λόγο λαμβάνει η υπεράσπιση επί της πρότασης και έπειτα η έδρα ανακοινώνει την απόφαση της.

«Πέρασαν επτά έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις. Να επισημανθεί ότι διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία της και η εφημερίδα. Ανεξαρτήτως όσων προαναφέρθηκαν, η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή», είπε η εισαγγελέας.

Συνήγοροι πολιτικής αγωγής: Αν δοθεί αναστολή, κινδυνεύει η Δημοκρατία

Την έντονη αντίδρασή τους για την πρόταση της εισαγγελέως εξέφρασαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, κάνοντας λόγο για κίνδυνο για τη Δημοκρατία και πως η Αδαμαντία Οικονόμου «δεν κρατά ούτε τα προσχήματα».

Αναλυτικότερα, ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης, συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, ανέφερε: «Η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις, παρόλο που (ο Μιχαλολιάκος) καταδικάστηκε το '79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού. Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η Δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν αλλά εγκλήματα».

Παράλληλα, ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, σημείωσε: «Τώρα που η δική τελειώνει η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωώθηκαν. Όμως δεν αναμασά μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι».

Τέλος, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, επίσης συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, δήλωσε: «Η εισαγγελέας δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα. Είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει κάτι σάπιο στην εισαγγελία της χώρας όταν η εισαγγελέας λέει ψέματα προς το δικαστήριο ότι ο Λαγός δεν παραβίασε τους όρους. Όταν λέει ότι η προμήθεια εκρηκτικών υλών είναι χαμηλής απαξίας. Αν, όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο το Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει».

Πηγή-video: thepressproject.gr

Φωτο: eurokinissi

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.