Περιοδεια Δ. Αυγερη στην Ξανθη: Οι δομες υγειας ειναι εξουθενωμενες

Επισκέφθηκε το Νοσοκομείο και τα ΚΥ του νομού η αν. τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση διεκδικεί 15.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού στο εθνικό σύστημα υγείας με καλούς μισθούς και καλύτερες συνθήκες

Περιοδεία στις δομές Υγείας της Ξάνθης πραγματοποίησε την Πέμπτη και την Παρασκευή η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με καταγωγή από την Ξάνθη Δώρα Αυγέρη. Κι όταν λέμε περιοδεία εννοούμε μία πλήρη περιήγηση σε όλες τις δομές που στήριξαν την περίοδο της πανδημίας, την Ξάνθη που δοκιμάστηκε ιδιαίτερα κυρίως στην πρώτη έξαρση του ιού. Η κ. Αυγέρη συναντήθηκε με τη διοίκηση και το προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Εχίνου, Σταυρούπολης και Αβδήρων, συναντήθηκε με τη διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης, καθώς και με τους εργαζόμενους, ενώ συζήτησε και με τον Ιατρικό Σύλλογο.

Να αρθεί η επισφάλεια των εργαζομένων στην Υγεία

«Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια και στην πρώτη φάση και εξακολουθούν να τη δίνουν, όμως το σύστημα είναι εξουθενωμένο. Οι ίδιοι άνθρωποι και μάλιστα πολύ από αυτούς ζουν σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας. Παίρνουν μεν κάποιες διαβεβαιώσεις για μικρές παρατάσεις ωστόσο ξέρουν ότι σύντομα θα λήξουν οι συμβάσεις τους. Άρα το ζητούμενο είναι πώς θα διασφαλιστούν αυτές οι θέσεις εργασίας, ώστε να γίνουν μόνιμες μ’ ένα τρόπο που να κατοχυρώνει εργασιακά αυτούς τους ανθρώπους που έχουν καταβάλει μόχθο και φιλότιμη προσπάθεια σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και παράλληλα, να ενδυναμωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας», σημείωσε στο πλαίσιο της περιοδείας της, συνομιλώντας με το «Ε» η αν. τομεάρχης Υγείας παρουσιάζοντας την προτεραιότητα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη διαδικασία. Όπως σημείωσε, «αυτό δε γίνεται, αν δε βρεθεί ένας τρόπος και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία η κυβέρνηση να μοριοδοτηθούν αυτοί οι άνθρωποι μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για να παραμείνουν. Εμείς εξακολουθούμε να μιλάμε για 15.000 προσλήψεις μόνιμο προσωπικό στην Υγεία». Όπως πρόσθεσε, οι ελλείψεις σε προσωπικό δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες εργασίας. «Στο ΚΥ Εχίνου δεν ήρθε ούτε ‘μισός άνθρωπος’ καινούριο προσωπικό», ανέφερε προσθέτοντας, «ό,τι γίνεται είναι κυρίως στη λογική ‘ξήλωνε και μπάλωνε’, δηλαδή ξηλώνουν από μία δομή υγείας (νοσοκομείο ή ΚΥ) και το πάνε σε άλλη για να φανεί ότι τάχα έχει εξασφαλιστεί το προσωπικό. Αυτή είναι πάγια τακτική και σύστημα της κυβέρνησης, δε γίνεται μόνο εδώ. Κάνει κάποιες αλχημείες και κουτοπονηριές νομίζοντας ότι ξεγελάει τον κόσμο, αλλά η γύμνια φαίνεται. Το σύστημα είναι στα όριά του».

Προβληματισμός για την αποδυνάμωση κλινικών στην Ξάνθη

Η ίδια μετέφερε την καλή εικόνα που παρουσιάζει σε επίπεδο επιδημιολογίας η ορεινή περιοχή. «Το θετικό είναι ότι ο διευθυντής στο ΚΥ Εχίνου μας είπε ότι έχει να παρουσιαστεί κρούσμα από τα τέλη Ιουλίου του 2020 και αυτό είναι πάρα πολύ παρήγορο και ενθαρρυντικό, αλλά και θετικό μήνυμα για τον τοπικό πληθυσμό, καθώς έγινε πολλή κουβέντα και αναπτύχθηκε ένας έντονος κοινωνικός αυτοματισμός. Είναι καιρός να αποκατασταθεί αυτή η σχέση και να ηρεμήσουν και οι κάτοικοι που δοκιμάστηκαν», σημείωσε η ίδια, μεταφέροντας ότι η ενημέρωση από το Νοσοκομείο διαβεβαιώνει για τη δυνατότητα διενέργειας 25-30 τεστ ημερησίως.

Παράλληλα, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία της για την αποδυνάμωση κλινικών με συνέπειες προβληματικές για την τοπική κοινωνία. «Δεν είναι παρήγορο το γεγονός ότι ενώ προβλέπονται πάνω από 100 θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο καλύπτονται μόνο οι μισές. Ιστορικές κλινικές όπως η Ορθοπεδική έχει διαλυθεί, δεν υπάρχει κι έτσι ‘ανοίγει η όρεξη’ στα ιδιωτικά συμφέροντα. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να δουλέψει κάποιος στο νοσοκομείο. Τα κίνητρα είναι μονιμότητα, καλοί μισθοί και καλές συνθήκες. Γι’ αυτό υπάρχει δυσκολία να ανταποκριθεί κάποιος στις προκηρύξεις κυρίως των γιατρών».

«Οι πολιτικές μας με τη ΝΔ θα αναμετρηθούν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της υγείας»

Η κ. Αυγέρη ανέδειξε ως προτεραιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού, που όπως είπε, «εκεί δε θα μιλήσουμε απλά για το κομμάτι της υγείας, αφού είναι ο προϋπολογισμός της υγείας». Όπως εξήγησε, «ο κορωνοϊός επέφερε πολύ μεγάλες αλλαγές και μεγάλες συνειδητοποιήσεις ακριβώς για το ποιες πολιτικές αναμετρώνται. Ο κορωνοϊός ανέδειξε με τον πιο έντονο τρόπο τους ταξικούς διαχωρισμούς των ιδεολογιών και των φορέων τους. Για παράδειγμα τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που κομίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Φάνηκε αυτό στο πώς αιφνιδιάστηκε στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού γιατί άλλα περίμενε να εφαρμόσει, με την πρόθεση να φέρει τους ιδιώτες στην υγεία, ευτυχώς ο κορωνοϊός το ανέκοψε, όμως τώρα, στη δεύτερη φάση δε δείχνει καμία διάθεση να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Εδώ θα αναμετρηθούν οι πολιτικές μας.

Πηγή: empros.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.