Προτασεις για ολη την Περιφερεια θα καταθεσει η ΠΕΔ ΑΜΘ στη Διακομματικη

Συγκεντρώνει τις προτάσεις των Δήμων για να συνθέσει και να υποβάλλει στην επιτροπή

Να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την Διακομματική επιτροπή για τη Θράκη στην ΠΕΔ ΑΜΘ, ώστε να τις συνθέσει και να διαμορφώσει και αυτή μια συνολική πρόταση που θα καταθέσει προς αυτή, ζητά από όλους τους Δήμους της Περιφέρειας ο Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Βασίλης Μαυρίδης.

Άλλωστε, τονίζει απευθυνόμενος σε όλους τους δήμους, όπως συζητήθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η πρόταση τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στη γεωγραφική ενότητα της Θράκης, αλλά στο βαθμό που μαζί με την Ανατ. Μακεδονία η Θράκη αποτελεί πλέον μια ενιαία αναπτυξιακή οντότητα και στο πλαίσιο της δυνατής και ειλικρινούς περιφερειακής συνείδησης που εμπέδωσαν στην Περιφέρεια όλα αυτά τα χρόνια, η ΠΕΔ οφείλει να διαμορφώσει ένα συνολικό σχέδιο που θα αναφέρεται στις προοπτικές ανάπτυξης του συνόλου της Περιφέρειας.

Προκειμένου η πρόταση να εμπεριέχει την οπτική και τις απόψεις του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, ο κ. Μαυρίδης ενημέρωσε τους Δήμους και για το σχετικό εισηγητικό κείμενο που συντάχθηκε σε συνεργασία με τα στελέχη της ΠΕΔ, ενώ τους καλεί να συμπληρώσουν και ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των όποιων προτάσεων.

Σύνθεση και επικαιροποίηση προτάσεων

Σύμφωνα λοιπόν με το εισηγητικό κείμενο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη διαμόρφωση των προτάσεων, ότι το τοπικό επίπεδο στο οποίο δραστηριοποιείται η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση συνδέεται άμεσα με το Περιφερειακό και Εθνικό, ειδικότερα όταν με την συλλογική έκφραση των Δήμων μέσω της ΠΕΔ οι προτάσεις αποκτούν και τη διάσταση που υπερβαίνει το τοπικό επίπεδο. Για αυτό και η πρόταση της Αυτοδιοίκησης πρέπει να εστιάζει σε όλα τα ζητήματα και αιτίες που συντελούν στη διαμόρφωση της σημερινής πραγματικότητας, την οποία βιώνουν πρώτιστα οι πολίτες, αναδεικνύοντας μείζονες παρεμβάσεις (Σιδηροδρομικοί άξονες, θαλάσσιοι άξονες, δίκτυα Φυσικού Αερίου, νέοι υποδοχείς επιχειρηματικότητας κ.λπ) που συντελούν στην αναπτυξιακή ολοκλήρωση της Περιφέρειας ως συνόλου, προάγουν την περιφερειακή συνείδηση και συνδέονται αναπόσπαστα με την ανάπτυξη της Θράκης.

Στην προσπάθεια να υπάρξει προγραμματική σκέψη και λόγος, θα ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις που έχουν διαμορφωθεί διαχρονικά, από τις Αναπτυξιακές προτεραιότητες στην ΑΜ-Θ ενόψει του Αναπτυξιακού συνεδρίου του 2017, την διαμόρφωση του νέου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου ΑΜΘ, η εξειδίκευση του ΕΠΑΜ-Θ 2014-2020 και άλλα.

Σταδιακή ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός αναπτυξιακού προτύπου

Όσο για τις βασικές θέσεις της ΠΕΔ ΑΜΘ, σε αυτές τονίζεται πως βασικός αναπτυξιακός στόχος για την Περιφέρεια ορίζεται η σταδιακή ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού της προτύπου και η διατήρηση και κατά το δυνατόν εμβάθυνση της κοινωνικής συνοχής, σε περιβάλλον αυξανόμενου ανταγωνισμού, ύφεσης και κρίσης, με την αξιοποίηση των πόρων της Περιφέρειας, την κινητοποίηση των υφισταμένων αλλά και νέων κοινωνικών συλλογικοτήτων και την αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης.

Αυτό προϋποθέτει ένα διπλό πλαίσιο στόχων, με διαδικασίες ενίσχυσης των θετικών προοπτικών και δυνατοτήτων της περιφέρειας ΑΜ-Θ σε πρώτο επίπεδο, και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την εξισορρόπηση των περιφερειακών ανισοτήτων σε δεύτερο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.