Ουρες χιλιομετρων στο Τελωνειο Κηπων

Παράπονα για τις καθυστερήσεις τόσο λόγω κορωνοϊού όσο και του κλεισίματος του Τελωνείου το βράδυ, από επαγγελματίες οδηγούς

Ερώτηση στη Βουλή από Ι. Αχμέτ, Μ. Μπαράν και άλλους τρείς Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ

Σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο τελωνείο των Κήπων, τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο από την Ελλάδα, που επηρεάζουν σημαντικά τους μεταφορείς, με ουρές χιλιομέτρων αλλά και πολλές ώρες αναμονής, που για μερικούς μπορεί να φτάνουν και τις μέρες.

Το θέμα αυτό φέρνουν στη Βουλή πέντε Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ και ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ξάνθης κ. Μπουρχάν Μπαράν, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επαγγελματίες οδηγοί.

Όπως σημειώνεται στην ερώτηση, η κατάσταση στο τελωνεί των Κήπων έχει φτάσει σε οριακή κατάσταση, τόσο στην έξοδο από τη χώρα όπως αντίστοιχα και στην είσοδο προς την Ελλάδα.

Η μεγάλη αναμονή και η ουρά αρκετών χιλιομέτρων που δημιουργείται και στις δύο λωρίδες (επαγγελματικά και επιβατικά οχήματα), έχει εξαντλήσει την ανοχή των πολιτών, σύμφωνα με τους βουλευτές, με επαγγελματίες κυρίως οδηγούς αλλά ορισμένες φορές και απλούς πολίτες, ως ταξιδιώτες, να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς καλούνται να επιδείξουν ιώβεια υπομονή σε συνθήκες που αν μη τι άλλο προκαλούν και μόνο στη θέα του απόλυτου συνωστισμού.

Αίτιο της καθυστέρησης στη ροή της κυκλοφορίας και της ταλαιπωρίας εκατοντάδων οδηγών, είναι οι επισταμένοι έλεγχοι των φορτηγών που πραγματοποιούν οι Ελληνικές Αρχές με τον ταυτόχρονο έλεγχο των επαγγελματικών οχημάτων και των προϊόντων τους. Όλη αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό μάλιστα με  τους ελέγχους που γίνονται για τον κορονοϊό, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σκηνικό το οποίο απαιτεί άμεση αποφόρτιση. Αυτό που δημιουργεί δυσχέρειες, σημείωσαν, είναι ότι είναι αποδεκτή μόνο η υπεύθυνη ηλεκτρονική δήλωση μέσω του “www.gov.gr”, όπου προϋποθέτει είτε κωδικούς web banking, είτε κωδικούς Taxisnet, που δυσχεραίνει κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας που δεν έχουν επαφή με την τεχνολογία, εφόσον μάλιστα δεν είναι αποδεκτή και μια έντυπη υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από τα ΚΕΠ.

Με το Τελωνείο να παραμένει κλειστό από τις 23:00 έως και 07:00, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει  ακόμη περισσότερη το ήδη χαοτικό τοπίο που επικρατεί στους Κήπους εν αναμονή  ανοίγματος, οι πέντε βουλευτές ερωτούν τον Υπουργό, για το τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για να δοθεί επιτέλους άμεση λύση στο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν χιλιάδες επαγγελματίες οδηγοί με τα φορτηγά τους καθώς και απλοί πολίτες οι οποίοι στοιβάζονται στο τελωνείο των Κήπων προκειμένου να περάσουν τον προβλεπόμενο έλεγχο.

Επίσης ζητούν να ενημερωθούν αν πρόκειται να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας ούτως ώστε να γίνεται όσο πιο απρόσκοπτα η διέλευση των οχημάτων, και αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την ενίσχυση του τελωνείου με επιπλέον προσωπικό, για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, αλλά και πρόβλεψη για όσους δεν έχουν πρόσβαση και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, ώστε να μπορούν να γίνονται αποδεκτές και έντυπες υπεύθυνες δηλώσεις θεωρημένες από ΚΕΠ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.