Γνωριζω τον τοπο μου;

Τα video του ιασμιώτη κ. Βασίλη Παπαβασιλείου για τα άγρια άλογα του Ιάσμου και η ευθύνη χριστιανών και μουσουλμάνων ως προς την πρόοδο του τόπου μας

Στη Ροδόπη είμαστε ιδιόμορφος ως πληθυσμός. Μπορούμε έτσι χρόνια ολόκληρα, και επί αιώνες ακόμη,  να μιλάμε για πράγματα που δεν μας πάνε ως κοινωνία μπροστά, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις. Εξαιρέσεις όχι τόσο ως προς τον δημόσιο λόγο που εκφέρουμε,  μια και δεν είδαμε μέχρι τώρα να γίνεται συστηματικά  λόγος και για επιμέρους στοιχεία της πολιτισμικής και φυσικής μας κληρονομιάς. Συστηματικά που πάει να πει με μια συνολική θεώρηση,   και όχι αποσπασματικά και με την αφορμή έργων που πρέπει να ενταχθούν στα διάφορα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, τα οποία βέβαια τα τελευταία χρόνια είναι και τα μόνα που δρουν παρηγορητικά. Έργα όπως αυτά που γίνονται στο ιστορικό κάστρο της πόλης, έγιναν στην Τσανάκλειο και μέλλεται να γίνουν και στο παλιό δικαστικό μέγαρο, ιστορικό τοπόσημο της πόλης μας.  

Σ’ αυτό βέβαια στη συστηματική ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε επιμέρους δήμου  έπρεπε πρωτίστως να συμβάλλουν οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες όφειλαν και να είναι οι ακοίμητοι φρουροί της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, κι αυτό αφορά και σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Γιατί πχ. όταν έχεις στην έκτασή σου έναν οικισμό της πρώιμης εποχής του σιδήρου είτε χριστιανός είσαι είτε μουσουλμάνος οφείλεις να πιέσεις για χρηματοδότηση,  ακόμη και από την τοπική αυτοδιοίκηση, περαιτέρω ανασκαφών και ανάδειξης του τάδε ή του δείνα οικισμού των προπατόρων κατοίκων της γης σου, των αρχαίων Θρακών, γιατί αυτό θα αναδείξει τον τόπο σου και θα βελτιώσει τη ζωή σου, όπως συστηματικά γίνεται μέχρι τώρα στη γειτονική Βουλγαρία, μικτή επίσης πληθυσμιακά χώρα σε επίπεδο καταγωγής και πολιτισμικής κληρονομιάς των κατοίκων της.

Κι όλα αυτά για να εξάρουμε την πρωτοβουλία ενός ιδιώτη, εραστή του Ιάσμου και του φυσικού κάλλους  της περιοχής του. Αναφερόμαστε στο ιασμιώτη και περιπατητή κ. Βασίλη Παπαβασιλείου ο οποίος συχνά πυκνά ανεβαίνει στα βουνά της περιοχής του, και την Αστραία, περιδιαβάζει την κοίτη του Κομψάτου, πηγαίνει όπου μπορεί να πάει με το ποδήλατό του  και μας χαρίζει ασύλληπτης ομορφιάς ενσταντανέ που μας ωθούν να ομολογήσουμε ότι ζούμε σε μια από τις περισσότερο χαρισματικές περιοχές της πατρίδας μας.

Φίλοι από παλιά, όταν ανακοινώθηκε το δυστυχές συμβάν με το τροχαίο κατά το οποίο σκοτώθηκαν δύο άγρια άλογα στην επαρχιακή οδό Κοπτερού- Αμαξάδων, ο κ. Παπαβασιλείου  είχε ήδη αναρτήσει   δυο υπέροχα video με τα άγρια άλογα του Ιάσμου. Δυο βίντεο που εστιάζουν το ένα με λήψη από απόσταση και το άλλο με κοντινότερη εστίαση σ’ ένα κοπάδι δέκα περίπου αγρίων αλόγων εκπληκτικού κάλλους, για την ανάρτηση των οποίων στις σελίδες μάς έδωσε το ελεύθερο, και πολύ γι’ αυτό τον ευχαριστούμε.

Ο ίδιος μας επιβεβαίωσε ότι τα άλογα που σκοτώθηκαν  ήταν άγρια και ότι ενίοτε κατεβαίνουν και μέχρι τον δρόμο για να βρουν νερό και τροφή.

Φανταστείτε όμως, όλοι μας, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, να ήμασταν λάτρεις της περιοχής και πολλαπλασιαστές των πλεονεκτημάτων της και του φυσικού της κάλλους, όπως ο ελεύθερος περιπατητής και  αποδεδειγμένα λάτρης  της Ροδόπης κ. Βασίλης Παπαβασιλείου.

Η Κομοτηνή μας, η Ροδόπη μας θα ήταν πραγματικά μια άλλη Ροδόπη, δική μας που θα μας γέμιζε περηφάνια για ό,τι ως επίγονοι κατακτήσαμε.  

Δείτε εδώ τα άγρια άλογα σε video του κ. Βασίλη Παπαβασιλείου:

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.