Ουσιαστικη ενισχυση του Εθνικου Συστηματος Υγειας ζητησαν μπροστα απο το Νοσοκομειο Κομοτηνης

Κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης με τη συμμετοχή σωματείων από το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα

Συγκέντρωση μπροστά από το  Νοσοκομείο Κομοτηνής πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, με τη συμμετοχή πρωτοβάθμιων σωματείων της αλλά και άλλων συλλόγων, με αφορμή την Πανελλαδική Απεργία του Δημοσίου την ίδια ημέρα.

Οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν στο χώρο θέλοντας να εκφράσουν με τον συμβολικό αυτόν τρόπο το αίτημα για την ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε προσωπικό και υποδομές, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας, ενόψει και του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Μόνιμους διορισμούς και περισσότερα τεστ ζητά η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Σάββας Κοσκερίδης, τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ πριν από την πανδημία είναι πάγια, αλλά και σε αυτά προστίθενται και αυτά που δημιουργήθηκαν από αυτή. Για αυτό και αποφάσισαν να δώσουν μια ιδιαίτερη σημειολογία στη διαμαρτυρία τους με αφορμή την πανελλαδική απεργία, θεωρώντας πως ο τομέας της υγείας, όπως και αυτός της παιδείας, έχουν δεχτεί εξαιρετικά μεγάλο βάρος από την πανδημία, αν και όλοι οι τομείς του Δημοσίου αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις.

Στον τομέα της υγείας, ζητούν αύξηση των δαπανών, αύξηση των ΜΕΘ, προστασία των ευπαθών ομάδων, ευκολότερη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού, αλλά και μόνιμους διορισμούς. Μόνιμους διορισμούς όμως ζητούν και στην παιδεία, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, αλλά και μαζικά τέστ, τόσο στα σχολεία όσο και σε όλο το Δημόσιο, για να αποτρέψουν την διασπορά.

Παράλληλα βλέπουν την ελαστική εργασία να αυξάνεται συνεχώς, για αυτό και ζητούν μονιμοποίηση της εργασίας, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το Δημόσιο, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, ώστε να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης οι εργαζόμενοι.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν επίσης την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα, και την αποκατάσταση των συντάξεων με ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλειας που θα προσφέρει κανονικές συνθήκες διαβίωσης για όλους.

Απαραίτητη η καλύτερη αντιμετώπιση κρουσμάτων στα σχολεία

Από την πλευρά του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης ο πρόεδρος κ. Στέφανος Μακρυγιάννης τόνισε πως δηλώνουν, όπως δήλωναν και οι μαθητές πριν από λίγες ημέρες, ότι η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, η δημόσια δωρεάν υγεία, η μόνιμη σταθερή εργασία αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου, δεν είναι κόστος. Για αυτό και διεκδικούν σταθερή εργασία για όλους τους υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς αλλά και το προσωπικό καθαριότητας, με μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία με 15 μαθητές ανά τμήμα.

Επιπλέον ζητούν αλλαγή των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ ειδικά για την εκπαίδευση, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων της πανδημίας, χαρακτηρίζοντας τα σημερινά πρωτόκολλα «το λιγότερο αστεία». Επιπλέον θέλουν περισσότερα τεστ στους εκπαιδευτικούς, και να θεωρούνται στενές επαφές όλα τα παιδιά στα τμήματα που κλείνουν, καθώς και όλοι οι εκπαιδευτικοί που περνούν από αυτά, ώστε να αποτραπεί η διασπορά του ιού.

Κλείνοντας ο κ. Μακρυγιάννης υπογράμμισε πως αντί για τα στοιχειώδη,  η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επίθεση σε όλα τα δικαιώματα, απειλώντας και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, για αυτό θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά κυρίως για τους μαθητές τους.

Χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις ο χώρος της υγείας

Ζητήματα που χρειάζονται άμεσης παρέμβασης υπάρχουν σε όλες τις υπηρεσίες, τόνισε ο κ. Γιάννης Λεβέντης, αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΔΟΥ Ν. Ροδόπης και μέλος της ΕΓ της ΑΔΕΔΥ, μιλώντας για εντατικοποίηση της εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες και άλλα θέματα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, δίνοντας το παρών σε αυτή τη συγκέντρωση, θέλουν να αναδείξουν τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στον τομέα της υγείας, που αφορούν όλους τους πολίτες. Και αυτό γιατί παρόλο που η κυβέρνηση είχε το χρόνο, όλο το προηγούμενο διάστημα, να προχωρήσει σε άμεσες παρεμβάσεις για να λυθούν χρόνια προβλήματα στον τομέα της υγείας, αδιαφόρησε. Για αυτό και ζητούν από την κυβέρνηση να έχουν πλήρη απασχόληση όσοι εργάζονται σήμερα με μπλοκάκι, ώστε να καλυφθούν πλήρως τα κενά, ενώ οι δωρεές και οι νέες ΜΕΘ δεν καλύπτουν καν τις προηγούμενες ανάγκες, πόσο μάλλον τις αυξημένες του κορωνοϊού, για αυτό και χρειάζεται, όπως όλα τα νοσοκομεία της χώρας, γενναία χρηματοδότηση

Ζητούν να παραμείνει Δημοσίου Δικαίου το Νοσοκομείο Κομοτηνής

Από την πλευρά των εργαζομένων του Νοσοκομείου η κ. Μαρία Ντικούδη τόνισε πως ζούμε εξαιρετικές καταστάσεις, τόσο ως χώρα, όσο και παγκόσμια, εξαιτίας της πανδημίας. Στο Νοσοκομείο Κομοτηνής έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια για να ανταποκριθούν στην πρώτη φάση, όμως συνεχίζουν να απαιτούν την μονιμοποίηση όλου του προσωπικού με ελαστικές μορφές εργασίας, επιπλέον μόνιμο προσωπικό, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και την ικανοποίηση μιας σειράς άλλων αιτημάτων.

Για αυτό και συμμετέχουν στην κινητοποίηση, με μαθητές από τη σχολή νοσηλευτικής του νοσοκομείου που κινδύνευσε να κλείσει και γίνονται μεγάλες προσπάθειες να διατηρηθεί, ενώ συνεχίζουν να διεκδικούν την επιστροφή του Νοσοκομείου Κομοτηνής στο προηγούμενο καθεστώς Δημοσίου Δικαίου, μιας με την πανδημία ο κόσμος έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα του δημόσιου χαρακτήρα του Νοσοκομείου.

Ζήτησε πάντως από την τοπική κοινωνία να έχει εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, μιας και γνωρίζουν καλά τη δουλειά τους, είναι εμπειρότεροι και σοφότεροι σε αυτή τη δεύτερη φάση. «Είμαστε σαφώς καλύτερα χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια των εργαζομένων, της διοίκησης και της τοπικής κοινωνίας και των δωρεών, οπότε ο κόσμος να έχει την εμπιστοσύνη που χρειάζεται στην δομή μας» κατέληξε.

Παρούσα και η ΕΝΙΔΥΚ στην κινητοποίηση

Το παρών στην διαμαρτυρία έδωσαν και μέλη της ΕΝΙΔΥΚ, επιθυμώντας, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της κ. Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, να εκδηλώσουν την στήριξή τους στα αυτονόητα αιτήματα που βάζουν μπροστά την υπεράσπιση της ζωής, της υγείας των εργαζομένων και όχι μόνο.

Το σύστημα υγείας έχει σοβαρά ζητήματα, ιδιαίτερα λόγω έλλειψης προσωπικού, για αυτό και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των προσωρινών.

Επίσης έκανε κριτική για την απουσία μαζικών τεστ στα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε σχολικές μονάδες, κάτι που θεωρεί πως επιβαρύνει την υγεία του λαού της περιοχής, κινδυνεύοντας να κάνουν τα σχολεία υγειονομικές βόμβες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.