Την ανακληση και αμεση «διορθωση» του προγραμματος μη επιστρεπτεας ενισχυσης απο πλευρας ΠΑΜ-Θ ζητουν οι επαγγελματιες της Θασου

Μαρία Πολυμέρου, Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Θάσου - Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Επιχειρήσεων Θάσου: «Το πιο άδικο από όλα είναι η μη ύπαρξη οικονομικών κριτηρίων, εν αντιθέσει με την συμπερίληψή τους στα αντίστοιχα προγράμματα των υπολοίπων Περιφερειών»

Την απογοήτευσή των επαγγελματιών της Θάσου για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη μη επιστρεπτέας προκαταβολής που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της Περιφέρειας μετέφερε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η Περιφερειακή Σύμβουλος και πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των επιχειρήσεων της Θάσου που συστήθηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό, κ. Μαρία Πολυμέρου.

Η κ. Πολυμέρου μίλησε με αφορμή και την σχετική ανακοίνωση της επιτροπής στην οποία ζητείται ομόφωνα η άμεση ανάκληση του συγκεκριμένου προγράμματος και η εκπόνηση τάχιστα νέου που θα δημιουργεί ισότητα και αντίστοιχη μεταχείριση με τις άλλες Περιφέρειες, επισημαίνοντας μάλιστα προς τη διοίκηση της ΠΑΜ-Θ ότι «αρκεί ένα copy paste των προγραμμάτων των υπολοίπων 11 περιφερειών».

Δύσκολη η σεζόν για τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις

Η περιφερειακή σύμβουλος Θάσου με την «Περιφερειακή Σύνθεση» εξέφρασε την απογοήτευση του συνόλου των επιχειρηματιών του νησιού για τη σεζόν που πέρασε, τονίζοντας ωστόσο πως ο τομέας που έχει πληγεί περισσότερο απ’ όλους είναι ο τομέας του τουρισμού και των εποχιακών επιχειρήσεων, για να επεξηγήσει ωστόσο πως στον τομέα αυτό εντάσσονται και οι «συνδεδεμένες» ως προς το αντικείμενο επιχειρήσεις, όπως αυτές της εστίασης.

«Οι περισσότερες επιχειρήσεις της Θάσου ανοίξανε γνωρίζοντας από την αρχή ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη σεζόν, με αρνητικό πρόσημο και κρατήσανε τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές όσο το δυνατόν περισσότερο» σημείωσε η ίδια εξηγώντας ωστόσο πως καμία εξ αυτών δεν συνέχισε τη λειτουργία της πέρα από τον Σεπτέμβριο. Δίνοντας περισσότερα στοιχεία σχετικά με την φετινή σεζόν στην «ναυαρχίδα» του τουρισμού της ΠΑΜ-Θ, έκανε γνωστό πως καμία επιχείρηση δεν είχε πτώση λιγότερη από 70%, ενώ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 95%. «Γι’ αυτό είναι τόσο έκδηλη η απογοήτευσή μας σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής που ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες από την περιφέρειά μας. Ήταν ένα πρόγραμμα που το περιμέναμε, το ζητήσαμε από τον Μάρτιο και τελικά ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες και βλέπουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβληματικά σημεία» σημείωσε η ίδια χαρακτηριστικά ξεκινώντας από τα κριτήρια, που «αναιρούν εντελώς την εποχικότητα». «Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι στις 19 Μαρτίου καμία επιχείρηση δεν είχε κάνει προσλήψεις προσωπικού και καμία επιχείρηση δεν διατηρεί τον ίδιο αριθμό τον Οκτώβριο» σημείωσε για να συνεχίσει λέγοντας πως «το πιο άδικο απ’ όλα σημείο είναι ότι  δεν λαμβάνεται υπ’ όψη καθόλου η μείωση του τζίρου. Δεν υπάρχουν οικονομικά κριτήρια, κάτι που ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες. Γιατί μια επιχείρηση, ακόμη και αν είναι δωδεκάμηνη, εάν έχει πτώση του τζίρου τόσο μεγάλη είναι λογικό και αναμενόμενο ότι περιμένει και τη στήριξη. Μία επιχείρηση η οποία δεν είχε πτώση του τζίρου θεωρείται λίγο άδικο να επιδοτηθεί τη στιγμή που οι υπόλοιπες επιχειρήσεις δεν επιδοτούνται ή επιδοτούνται με ποσά που μόνο γέλια μπορούν να προκαλέσουν».

Ερωτηθείσα ως προς τα βασικά αιτήματα της συντονιστικής επιτροπής των επιχειρήσεων της Θάσου, όπως αυτά αναλύονται και στη σχετική ανακοίνωση η κ. Πολυμέρου, τα εξειδίκευσε στη θέσπιση οικονομικών κριτηρίων και συγκεκριμένα στη μείωση του τζίρου σε σχέση με το 2019, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που υπήρχαν. Η εποχικότητα είναι ένα επίσης ζητούμενο από πλευράς των επιχειρηματιών, ζητώντας την αλλαγή  των ημερομηνιών ως προς τις προσλήψεις του προσωπικού και τέλος αύξηση των ποσών επιδότησης, στο «πρότυπο» των υπολοίπων περιφερειών που ανακοίνωσα αντίστοιχα προγράμματα στήριξης.

«Η επόμενη μέρα από την πανδημία ακόμα και στο κομμάτι του τουρισμού θα είναι πάρα πολύ διαφορετική»

Κλείνοντας η κ. Πολυμέρου έκανε λόγο για μία άρδην αλλαγή στο σύνολο του τουριστικού τομέα, υπογραμμίζοντας πως «η επόμενη μέρα από την πανδημία ακόμα και στο κομμάτι του τουρισμού θα είναι πάρα πολύ διαφορετική». «Για όλους μας η πραγματικότητα είναι διαφορετική, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε και με κόσμο όχι μόνο εντός Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό. Ήδη από το καλοκαίρι που μας πέρασε μόνο τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έπρεπε να εφαρμόσουν οι επαγγελματίες του τουρισμού -και τους αξίζουν συγχαρητήρια- ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Η επόμενη μέρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, ωστόσο θεωρώ ότι θα προσπαθήσουν όλοι οι ιδιώτες για την ανάκαμψη για το 2021» τόνισε για να επισημάνει τέλος πως «τα σημάδια που παίρνουμε αυτή τη στιγμή είναι θετικά, όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το οτιδήποτε αν δεν έχουμε κάποια εξέλιξη μέσα στον χειμώνα που αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.