Ιστορικες φωτογραφιες απο τα μεταλλεια Κιρκης του Ν. Εβρου

Από το φωτογραφικό λεύκωμα του Αλέξανδρου Χ. Καζαντζή «Κίρκη Έβρου – Η μάγισσα ή η μαγεία της φύσης»

Ο συγγραφέας, εκπαιδευτικός, ιδρυτής και πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής Αλέξανδρος Χ. Καζαντζής, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κίρκης, κυκλοφόρησε το 2008 ένα πλούσιο φωτογραφικό λεύκωμα, μία απόπειρα καταγραφής και ανάδειξης της τοπικής ιστορίας της Κίρκης, τόσο από το ιστορικό της παρελθόν όσο και από τη σύγχρονη φυσιογνωμία της, που εκτεινόταν σε 156 σελίδες. Σ’ αυτό, διερευνόνταν η ονομασία του οικισμού,  οι ηπειρωτικές ρίζες του, η σύγχρονη Κίρκη, τα μνημεία της, οι συγκοινωνίες, τα μεταλλεία της, οι ασχολίες των Κιρκαλιωτών, οι συνήθειές τους, τα πανηγύρια, οι «πρακτικές γιατρειές» κ.ά. Το ιδιαίτερα επιμελημένο αυτό Λεύκωμα διανθιζόταν με πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε κάθε σελίδα του, δίνοντας έτσι ζωή σε κάθε ψηφίδα του Οικισμού, μίας ευλογημένες περιοχής «στην οποία ο επισκέπτης εύλογα διερωτάται: έζησε πραγματικά εδώ η μάγισσα Κίρκη ή η Κίρκη είναι μαγεία της φύσης;».

Το προαναφερθέν Λεύκωμα εμπλουτισμένο κατά 120 σελίδες επανακυκλοφόρησε το 2012 στην Αλεξανδρούπολη. Σ’ αυτήν την έκδοση, ο συγγραφέας Αλέξανδρος Καζαντζής εμπλουτίζει με εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό και νέες μαρτυρίες την ενότητα για τα μεταλλεία της Κίρκης, αφιερώνοντας είκοσι συνολικά σελίδες, τριάντα περίπου φωτογραφίες και μία χειρόγραφη επιστολή του ιερέα της Κίρκης Βαγγέλη Παρασχάκη για τη συμβολή των μεταλλείων στην επιβίωση των Κιρκαλιωτών κατά τη διάρκεια της τέταρτης βουλγαροκρατίας της Θράκης (1942- 1943).

Πρόκειται επομένως για ένα πολύτιμο λεύκωμα που σκιαγραφεί την Κίρκη του χθες και του σήμερα, και το οποίο, όπως επισημαίνει και ο συγγραφέας του, «σήμερα εξάλλου που υπάρχει τόση μεγάλη μετακίνηση ατόμων και πληθυσμών, επιβάλλεται να καταγράφεται η τοπική ιστορία, για να διασωθούν οι ρίζες και όλα τα στοιχεία ανθρώπινης παρουσίας και δημιουργίας που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά. Θεωρώ λοιπόν ότι η παρούσα έκδοση αποτελεί μια τέτοια προσπάθεια και πρώτη επίσημη καταγραφή που ρίχνει φως στην ιστορία του χωριού μας […]».

Από την έκδοση αυτή εμείς αξιοποιούμε σήμερα τμήμα των φωτογραφιών που ο κ. Καζαντζής συνέλεξε για τα μεταλλεία της Κίρκης, για να ενδυναμώσουμε την άποψη ειδικών, όπως η αρχαιολόγος και ιδρύτρια και συντονίστρια της DOcuMENTA κ. Ειρήνη Γρατσία (βλ. περισσότερα ΕΔΩ), «ότι τα μεταλλεία της Κίρκης θεωρούνται από τα σημαντικότερα βιομηχανικά συγκροτήματα της χώρας μας», και περί του θέματος της κήρυξής του σε ιστορικό τόπο αξίζει μάλιστα να αγωνισθούμε επίσης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.