Κορωνοιος: Η πανδημια σε… αριθμους για αρκετα νοσοκομεια της Μακεδονιας και της Θρακης

Πόσα ύποπτα κρούσματα προσήλθαν, πόσα ήταν θετικά και πόσα νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ

Απολογισμό έργου κάνει η 4η Υγειονομική Περιφερειακή Ενότητα (ΥΠΕ) από το πρώτο κρούσμα κορωνοιού στις 26 Φεβρουαρίου μέχρι προχθές, 12 Οκτωβρίου. Τα νοσοκομεία ευθύνης της συγκεκριμένης ΥΠΕ είναι το ΑΧΕΠΑ (βασικό Κέντρο Αναφοράς covid-19 στη βόρεια Ελλάδα), το Ιπποκράτειο, το Θεαγένειο, ο Άγιος Παύλος και τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κιλκίς, Γουμένισσας, Δράμας, Σερρών, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου.

Κυρίαρχη θέση, όπως ήταν αναμενόμενο, καταλαμβάνει το ΑΧΕΠΑ με 6.495 ύποπτα κρούσματα που προσήλθαν για εξέταση και 765 που νοσηλεύτηκαν. Επίσης 466 αποδείχτηκαν θετικά και 260 νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ (βλ. πίνακες).

Δεύτερο νοσοκομείο είναι το Ιπποκράτειο με 4307 ύποπτα κρούσματα αλλά με πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που νοσηλεύτηκε σε σχέση με το ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με τον απολογισμό και τους πίνακες της 4ης ΥΠΕ, στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ νοσηλεύτηκαν 1.387 άτομα, δηλαδή σχεδόν διπλάσιοςαριθμός υπόπτων κρουσμάτων από αυτόν του ΑΧΕΠΑ!

Τα στοιχεία μιλούν επίσης για μεγάλη αύξηση κλινών νοσηλείας και διπλασιασμό των ΜΕΘ, ένα αίτημα που ήταν πάγιο και διαχρονικό και πριν την πανδημία προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες από τροχαία, χειρουργεία κτλ στην ευρύτερη περιοχή της βορείου Ελλάδος. Τα δε νοσοκομεία με τους λιγότερους θετικούς ασθενείς είναι το Θεαγένειο και το Διδυμότειχο (4 και 5 κρούσματα αντιστοίχως). Στα αξιοσημείωτα, όπως είχε αποκαλύψει το makthes.gr, είναι ότι το αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο δεν σταμάτησε τα χειρουργεία του ούτε για μία ημέρα!

Όπως φαίνεται έχουν γίνει προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών όμως οι περισσότερες αφορούν σε λοιπό προσωπικό (διοικητικό, τραυματιοφορείς κ.α.). Στο ΑΧΕΠΑ όπου νοσηλεύτηκε και το πρώτο κρούσμα σε όλη την Ελλάδα, προσελήφθησαν 72 νοσηλευτές, 18 άτομα στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και 22 βοηθοί θαλάμων και τραυματιοφορείς.

Στον απολογισμό συμπεριλαμβάνονται και οι προκηρύξεις θέσεων γιατρών καθώς και η… απροθυμία τους να στελεχώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι πίνακες κάνουν λόγο για 95 επικουρικούς γιατρούς στη δεύτερη φάση, δηλαδή από Ιούνιο ως Οκτώβριο και μόλις 39 την πρώτη, δηλαδή από Φεβρουάριο ως Μάρτιο. Οι πίνακες δείχνουν επίσης ενίσχυση και των Κέντρων Υγείας, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Υπάρχουν δε πολλά κονδύλια ΕΣΠΑ τα οποία αξιοποιούνται με τους γνωστούς ρυθμούς από το ελληνικό δημόσιο.

Δείτε όλους τους πίνακες ΕΔΩ.

Πηγή: makthes.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.