Η Τουρκια στελνει ξανα το «Oruc Reis» στην Ανατολικη Μεσογειο

Νέα Navtex εξέδωσε αργά χθες βράδυ το τουρκικό πολεμικό ναυτικό

Την ώρα που η Ελλάδα ήταν έτοιμη για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και λίγο πριν τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη, η Άγκυρα προκαλεί ξανά στέλνοντας πάλι το «Oruç Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο, κίνηση που αναμένεται να κλιμακώσει εκ νέου την ένταση.

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε αργά χθες βράδυ νέα Navtex, η οποία αναφέρει ότι το πλοίο θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες δέκα ημέρες (12η-20ή Οκτωβρίου), μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο

Άλλα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ναυτική οδηγία..

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Μπρατισλάβα και συμφώνησαν να διεξαχθούν διμερείς διερευνητικές επαφές.

Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα απέσυρε το «Oruç Reis» από την Ανατολική Μεσόγειο για να «επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα» ενόψει της προηγούμενης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τότε οι «27» παρέπεμψαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 15 – 16 Οκτωβρίου το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων, που θα επανεξεταστούν, δείχνοντας ακόμα μία φορά επιείκεια και δίνοντας πίστωση χρόνου στη γειτονική χώρα.

Πάντως, οι ηγέτες των κρατών-μελών είχαν ξεκαθαρίζει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει η Ε.Ε. στη διάθεσή της, εάν συνεχιστούν «οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις» της Τουρκίας, κίνηση που η τουρκική κυβέρνηση αντέτεινε ότι θα επιδεινώσει τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.