Κριτικη απο περιφερειακες παραταξεις της αντιπολιτευσης για το προγραμμα μη επιστρεπτεας ενισχυσης

Καταλογίζουν στη διοίκηση αργοπορία και προχειρότητα

Τις παρατηρήσεις τους επί του προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης που ανακοίνωση την Πέμπτη ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος καταθέτουν η Περιφερειακή Σύνθεση και η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, αφήνοντας αιχμές για καθυστέρηση στην ανακοίνωση και υλοποίηση του προγράμματος και θίγοντας  πτυχές των προϋποθέσεων που καθιστούν δυσχερή την ένταξη μερίδας επιχειρήσεων.

Περιφερειακή Σύνθεση: «Αυτό που λείπει είναι ο μακρόπνοος σχεδιασμός και η συγκεκριμένη στόχευση»

Περισσότερο συγκεκριμένα, η μεν Περιφερειακή Σύνθεση αφού διευκρινίζει πως χαιρετίζει «την καθ’ οιονδήποτε τρόπο ενίσχυση του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανάγκες της τοπικής μας οικονομίας» παρατηρεί τα εξής:

1. Στον επιχειρηματικό κόσμο, ο χρόνος είναι χρήμα. Η αναμονή και η αβεβαιότητα που ο ίδιος καλλιέργησε από τις αρχές Ιουνίου που είχε κάνει την πρώτη ανακοίνωση, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, αλλά επιτείνουν το ήδη υπάρχον αρνητικό κλίμα.

2. Ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε να «μοιράσει» τα χρήματα ο κος Μέτιος, ναι μεν ενισχύει τους αυτοαπασχολούμενους, όπως είπε, όμως η κίνησή του στερείται πολιτικής έμπνευσης καθώς αποτελεί περισσότερο κίνηση «ελεημοσύνης», αντί να δείχνει μία στρατηγική ανάκαμψης των επιχειρήσεων της Περιφέρειας μας και ανάδειξης των προβλημάτων τους.

3. Τα προγράμματα που επέλεξαν να εφαρμόσουν άλλες Περιφέρειες ακολουθώντας το πρότυπο της Κεντρικής Μακεδονίας στοχεύουν στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και όχι στα «μπαλώματα» και τα «χαϊδέματα στην πλάτη». Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο πρόγραμμα υιοθετήθηκε και προτάθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

4. Με τις προθεσμίες που έχει θέσει ο κος Μέτιος στο πρόγραμμά του, καλύπτει και το α’ τρίμηνο του 2021. Συνεπώς, αν η πανδημία συνεχιστεί, οι επιχειρηματίες θα δικαιούνται να ζητούν ενισχύσεις και για την επόμενη χρονιά ή τεχνηέντως ο περιφερειάρχης τους εγκλωβίζει σε μία παγίδα;

5. Οι όροι φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα αποτελούν ταφόπλακα στις ελπίδες πολλών επιχειρηματιών, σε μια περίοδο μάλιστα που είναι σε εξέλιξη η τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων. Ταυτόχρονα, στα προγράμματα ενίσχυσης λόγω Covid-19 (π.χ. επιστρεπτέα προκαταβολή) η συγκεκριμένη προϋπόθεση δεν υπάρχει. Είναι γνωστό ότι ακόμη και όσοι βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών δεν μπορούν λάβουν ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων.

6. Δεν υπάρχει πουθενά η παράμετρος της εποχικότητας (που σταθμίζει θέσεις εργασίας, απολύσεις κλπ) που είναι σημαντική για πολλές επιχειρήσεις – ιδιαίτερα του τουριστικού κλάδου.

7. Ο κος Μέτιος δεν απάντησε σε δύο βασικά ερωτήματα: α) Ποια ημερομηνία ορίζεται ως «αρχή της πανδημίας» και β) Από πού ακριβώς αντλεί τα χρήματα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης;

Κλείνοντας, η περιφερειακή παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης διευκρινίζει πως «για μας η ενίσχυση της Τοπικής Οικονομίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και πρωταρχικό στόχο.  Δεν είμαστε αντίθετοι σε καμία κίνηση ή απόφαση που βοηθάει τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία» για να κορυφώσει την κριτική της λέγοντας πως «είμαστε κάθετα αντίθετοι στον καιροσκοπισμό, στην έλλειψη σχεδίου και την προχειρότητα καθώς αυτό που λείπει  από την Περιφέρεια μας είναι ο μακρόπνοος σχεδιασμός και η συγκεκριμένη στόχευση. Δύο πράγματα για τα οποία ο Χρήστος Μέτιος είναι ανίκανος και το έχει αποδείξει πολλές φορές».

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: «Όλο πρόγραμμα διαπνέει μια ανεπίτρεπτη προχειρότητα»

Η δε Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία σημειώνει με νόημα «κάλλιο αργά…» για να υπογραμμίσει ότι «ασθμαίνοντας η Περιφέρεια ΑΜΘ ανακοίνωσε το δικό της πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων με την διαδικασία της μη επιστρεπτέας προκαταβολής».

Όσο για τις ενστάσεις επί του προγράμματος η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία παρατηρεί τα εξής:

1) Πώς θα μπορέσει μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας να προσκομίσει φορολογική κι ασφαλιστική ενημερότητα (απαραίτητα δικαιολογητικά της ενίσχυσης) όταν εξαιτίας της πανδημίας έχει μείνει πίσω στην κάλυψη των υποχρεώσεων αυτών; Αντί των δικαιολογητικών αυτών θα μπορούσε να ήταν αρκετή, έστω η προσκόμιση ρύθμισης των οφειλών αυτών κι όχι η αναζήτηση ενημερότητας.

2) Επιχειρήσεις που έχουν χαρακτήρα εποχικό (πχ παραλιακές καφετέριες, τουριστικά καταλύματα) και δεν απασχολούν προσωπικό τον Μάρτιο γιατί απλά είναι κλειστές, δεν επλήγησαν από την πανδημία; Αυτές φέρονται να αδικούνται και να εξαιρούνται του προγράμματος ενίσχυσης.

3) Υπήρξαν επιχειρήσεις που ελέω καραντίνας πολλαπλασιάστηκε η κερδοφορία τους (πχ λόγω του delivery). Οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν περισσότερα κέρδη συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019, θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα. Όπως και επιχειρήσεις που δεν επλήγησαν διόλου από την πανδημία (πχ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας). Κι αυτές θα έπρεπε να εξαιρούνται.

«Από τον Ιούνιο υποτίθεται ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ «δούλευε» το πρόγραμμα αυτό… Όλες οι άλλες Περιφέρειες μας ξεπέρασαν τουλάχιστον σε ταχύτητα. Τέσσερις μήνες μετά, τα παραπάνω θέματα θα έπρεπε ήδη να έχουν εξεταστεί στα πλαίσια της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας. Το γεγονός ότι τα παραπάνω δεν απασχόλησαν διόλου την Διοίκηση της Περιφέρειας αποδεικνύει ότι το όλο πρόγραμμα διαπνέει μια ανεπίτρεπτη προχειρότητα. Σαν αυτή  που έχουμε συνηθίσει κάθε φορά που ανακύπτει ένα σοβαρό θέμα…» επιλέγει η παράταξη της αντιπολίτευσης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.