Απαντησεις απο τον Γ. Γκαρανη για τα προβληματα απο τη βροχη

«Πρέπει όλοι μας να αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί σε κάθε σχάρα να υπάρχει ένας δημοτικός υπάλληλος και να τραβήξει τα νερά, ιδιαίτερα μπροστά από το μαγαζί ή το σπίτι μας»

«Εφόσον είσαι αντιπολίτευση και θες να βελτιώσεις τις συνθήκες της πόλης να δώσεις και λύσεις»

Αποτίμηση της κακοκαιρίας της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου, που δημιούργησε προβλήματα εντός της πόλης της Κομοτηνής, δίνοντας και απαντήσεις στις αιτιάσεις της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, ότι πόλη και οικισμοί έχουν μείνει ανοχύρωτοι απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, έκανε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, μιλώντας στο ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου.

Ο κ. Γκαράνης εκτίμησε πως τα περισσότερα προβλήματα προέκυψαν από το μεγάλο όγκο νερού, και πως οι όποιες φραγές φρεατίων έγιναν από φερτά υλικά, κυρίως φύλλα, που έφτασαν σε αυτά λόγω της βροχής.

Όσο για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η παράταξη της «Σύμπραξης Προοπτικής», τόνισε πως δεν είναι εναντίον της κριτικής, αρκεί αυτή να μην περιορίζεται σε στείρα αντιπολίτευση.

Όγκος βροχής και φερτά υλικά οι κύριοι φταίχτες

Όπως σημείωσε ο κ. Γκαράνης ο όγκος βροχής ήταν πολύ μεγάλος, όμως  τα αντιπλημμυρικά στα χωριά τα οποία είχαν τα προβλήματα τους παλιότερα δούλεψαν καλά.

Έτσι στους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής δεν υπήρχε πρόβλημα, ωστόσο παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα μέσα στην πόλη, τόσο προς την κυκλοφορία, όσο και με συγκέντρωση νερού.

Αυτό αποτελεί ζήτημα εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη, ανέφερε, ιδίως σε συγκεκριμένα σημεία, σημειώνοντας πως πολλά από τα προβλήματα αυτά εντοπίζονται στο γεγονός ότι υπάρχουν φερτά υλικά, κυρίως φύλλα, τα οποία με τη ροή πήγαν πάνω στα φρεάτια και δεν μπορεί να γίνει η απορροή του νερού.

Την ίδια ώρα, σημείωσε, όταν ο όγκος της βροχής είναι πολύ μεγάλος, όπως συνέβη την Πέμπτη, δεν μπορεί να γίνει η απορροή, αλλά πρέπει να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα αφού κοπάσει η βροχή, παρατηρώντας πως μετά από 5 λεπτά οι δρόμοι είχαν ουσιαστικά αδειάσει.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Γκαράνη, πως τα φρεάτια ήταν καθαρά και μπόρεσαν να απορροφήσουν το νερό.

Πολλά από τα δίκτυα, σημείωσε, είναι παλιότερα, και δεν έχουν την διατομή να απορροφήσουν μεγάλο όγκο του νερού, κάτι που δεν βοηθά σε τέτοιες περιπτώσεις όπως αυτή της Πέμπτης.

Απαραίτητη και η επαγρύπνηση των πολιτών για τα φρεάτια

Ερωτηθείς για προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε περιοχές που δεν τα είχαν παλιότερα, όπως στην οδό Βενιζέλου, ο Δήμαρχος Κομοτηνής τόνισε πως αυτά παρατηρήθηκαν αφενός λόγω της συγκέντρωσης φύλλων επάνω στα φρεάτια, αλλά και γιατί υπάρχουν σημεία που παρακείμενοι ιδιοκτήτες, παρά τις παλιότερες ειδοποιήσεις, σκεπάζουν τα φρεάτια με τάπητες, για να μην μυρίζουν. «Συμφωνούμε σε αυτό αλλά δεν μπορεί εκείνη την ώρα που υπάρχει αυτό το φαινόμενο να είναι σκεπασμένα τα φρεάτια.  Για αυτό και είδαμε να ψάχνουν να βρουν τα φρεάτια  στην Βενιζέλου να βγάλουν το τάπητα για να μπορέσει να λειτουργήσει η απορροή» σημείωσε. Θεωρεί πάντως γενικότερα πως  ότι η δουλειά που έπρεπε να γίνει από τα συνεργία έχει γίνει, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε καταστήματα, ενώ από όσο γνωρίζει, τα περισσότερα συμβάντα που αναφέρθηκαν στην πυροσβεστική αφορούσαν φρεάτια που είχαν κλείσει από φύλλα, και τα άνοιξαν συνεργεία της ΔΕΥΑΚ.

«Πρέπει όλοι μας να αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί σε κάθε σχάρα να υπάρχει ένας Δημοτικός υπάλληλος και να τραβήξει τα νερά, ιδιαίτερα μπροστά από το μαγαζί ή το σπίτι μας. θα πρέπει να βγάλουμε σκούπα και να πάρουμε τα φύλλα που είναι μπροστά» τόνισε.

Σχέδια για αντιπλημμυρικά έργα στους Στρατώνες

Όσο την επόμενη μέρα, ενόψει και της έλευσης της χειμερινής περιόδου, ο δήμαρχος Κομοτηνής τόνισε πως η προσπάθεια είναι συνεχής. Από το Σεπτέμβριο λοιπόν οι υπηρεσίες από μόνες τους, ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα καθαρισμού και συντήρησης των φρεατίων και των όμβριων. Έτσι θα συνεχίσουν και όλο το χειμώνα, επειδή όμως δεν είναι δυνατόν να έχουν εικόνα για όλα τα φρεάτια της πόλης, ο κ. Γκαράνης ζήτησε από τους πολίτες αν εντοπίσουν κάποιο πρόβλημα να ενημερώσουν τον Δήμο για να επιληφθεί.

Ήδη προβληματικά κομμάτια, όπως το Κικίδιο και η Μελέτη, όπου είχαν υπάρξει στο παρελθόν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, δεν είχαν πρόβλημα σε αυτή τη βροχόπτωση, σημείωσε, ενώ προγραμματίζουν και έργα σε άλλα σημεία που έχουν προβλήματα. Έτσι έχουν στον προγραμματισμό την εκπόνηση μελέτης για την Βόρεια περιοχή της πόλης, στους Στρατώνες, ώστε να συγκεντρώνεται η ροή από τα στρατόπεδα, αλλά και να κάνουν άλλες παρεμβάσεις στην πόλη όπου χρειαστεί.

Όχι στη στείρα αντιπολίτευση

Ο κ. Γκαράνης αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της παράταξης της Σύμπραξης Προοπτικής, που καταφέρεται εναντίον της διοίκησης για τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην πόλη κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

Όπως σημείωσε, δεν είναι εναντίον του γόνιμου διαλόγου, για να μιλήσουν για την βελτίωση των συνθηκών στην πόλη, αρκεί να μην περιορίζεται στη στείρα αντιπολίτευση, δημιουργώντας μεγαλύτερο πρόβλημα.

Για τον ίδιο, αυτό που πρέπει να κάνει η αντιπολίτευση είναι να δίνει προτάσεις και λύσεις. «Εφόσον είσαι αντιπολίτευση και θες να βελτιώσεις τις συνθήκες της πόλης να δώσεις και προτάσεις γιατί το να κάνω αντιπολίτευση χωρίς προτάσεις και να έχω ένα ευχολόγιο είναι μια στείρα αντιπολίτευση που δεν βοηθάει πουθενά» ανέφερε.

Υπενθύμισε δε πως η μείζονα αντιπολίτευση, και ειδικά ο επικεφαλής κ. Αντώνης Γραβάνης, έχει διοικήσει το δήμο, με γνωστά αποτελέσματα. «Εφόσον έχει διοικήσει και γνωρίζει την πόλη, θα πρέπει να δίνει και τις αντίστοιχες προτάσεις. Αν δεν υπάρχουν προτάσεις θεωρώ πως δεν πρέπει να κάνει κριτική» κατέληξε ο δήμαρχος Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.