Νεες οπτικες στο εργο του Νικου Καζαντζακη φιλοδοξει να αναδειξει το συνεδριο των Τ.Γ.Φ.Π.Π.Χ. και Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.

Μαρία Δημάση, Αντιπρόεδρος Τμήματος ΓΦΠΠΧ: «Το διαφορετικό που έχει να προσφέρει το συνέδριο αφορά στις ριζοσπαστικές και πρωτότυπες διεπιστημονικές θεωρήσεις που θα αναπτυχθούν»

Αποτέλεσμα της επιμονής των μελών του, που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή της πρόταση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, θα είναι το Διαδικτυακό Συνέδριο  «Νίκος Καζαντζάκης: Από την απεραντοσύνη του κόσμου στον περίβολο του έργου» που θα πραγματοποιηθεί τελικά το διήμερο, 23 και 24 Οκτωβρίου 2020.

Και αυτό καθώς όπως είχε και τότε ανακοινωθεί δια μέσου της συχνότητας του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» αναμενόταν να πραγματοποιηθεί δια ζώσης τον περασμένο Μάρτιο, σε συνέχεια πολύμηνων προσπαθειών, ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού και το lockdown οδήγησε στην αναβολή του.

Οι διοργανωτές ήτοι η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με πολύτιμη «διαμεσολαβήτρια» όπως την χαρακτήρισε η κ. Μαρία Δημάση, την κ. Βάντα Παπαϊωάννου – Βουτσά, καθώς και το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, επέμειναν με αποτέλεσμα το διαδικτυακό πλέον αυτό συνέδριο να «ανοίγει τις πόρτες του» στα τέλη του Οκτωβρίου.

Ένα συνέδριο που όπως εξήγησε η αντιπρόεδρος του Τμήματος κ. Δημάση είχε εξ αρχής να αντιμετωπίσει την πρόκληση του τι νέο μένει να ειπωθεί για τον σπουδαίο Έλληνα λογοτέχνη.  

Πρόσβαση για όλους από παντού

«Η δική μας οπτική είναι ότι επικεντρωνόμαστε στον Καζαντζάκη της Μαύρης Θάλασσας, μέσα από ένα σύνολο εξαιρετικών εισηγητών, οι οποίοι προήλθαν από προτάσεις της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και του τμήματος, καθώς και το γεγονός ότι επιχειρούμε νομίζω πολύ ριζοσπαστικές και πρωτότυπες διεπιστημονικές θεωρήσεις» τόνισε η ίδια απαντώντας στο ερώτημα. Εισηγητές από την Ιαπωνία, την Βουλγαρία, την Ουκρανία και φυσικά την Ελλάδα, που θα συνθέσουν ένα διήμερο πλαίσιο εργασιών στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε από οπουδήποτε.

Η ανταπόκριση του επιστημονικού και όχι μόνο κόσμου, όπως εξήγησε η κ. Δημάση είναι ήδη μεγάλη, με τις αιτήσεις συμμετοχής ήδη στα πρώτα εικοσιτετράωρα της γνωστοποίησής του γεγονότος στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Παρευξεινίων να ξεπερνούν τις 182.

Ο τίτλος του συνεδρίου ανήκει σύμφωνα με την ίδια στο πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, κ. Γιώργο Στασινάκη, το νεότερο συγγραφικό πόνημα του οποίου όπως έκανε γνωστό η κ. Δημάση αναμένεται να παρουσιαστεί τον προσεχή Νοέμβριο. Η ίδια υπογράμμισε τόσο την ευρύτητα των θεματικών των εισηγήσεων του συνεδρίου αρχής γενομένης από τις γεωγραφικές περιπλανήσεις, φιλοσοφικές και ιδεολογικές περιπλανήσεις, καθώς τις μελέτες για το έργο του στον παρευξείνιο χώρο, όσο και τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν εισηγητές του συνεδρίου, αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, τόσο στον Γιάννη Μότσιο,  όσο και στην Elena Lazar, Μεταφράστρια και Διευθύντρια του Εκδοτικού Οίκου ΟΜΟΝΟΙΑ στην Ρουμανία.

Η αντιπρόεδρος του Τμήματος αναφέρθηκε και στην ιδέα του διαγωνισμού «Φιλοσοφώντας/Μιλώντας με/για τον Νίκο Καζαντζάκη και το έργο του» που όπως εξήγησε προέκυψε κατόπιν κουβέντας με την συγγραφέα και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σμαράγδα Παπαδοπούλου, αλλά και στην βάση της εξωστρέφειας που επιθυμεί να αναπτύξει περαιτέρω το Τμήμα με τα συνεργαζόμενα, και συμμετέχοντα στον διαγωνισμό, Πανεπιστήμια εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.