Μετα τις αποφασεις για τα 7 νεα Τμηματα, οι διαδικασιες για το ξενογλωσσο Τμημα Ελληνικων Σπουδων

Είχε ιδρυθεί το 2014 αλλά δεν μπόρεσε να λειτουργήσει και τώρα θα κατατεθεί ξανά προς έγκριση από το Υπουργείο και την ΕΘΑΑΕ

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημιουργία των νέων Τμημάτων του ΔΠΘ, θα προχωρήσουν οι κινήσεις για το ξενόγλωσσο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών στο ΔΠΘ και την Κομοτηνή.

Να θυμίσουμε πως το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών ήταν το πρώτο ξενόγλωσσο τμήμα που θεσπίστηκε στην Ελλάδα, και παρόλο που είχαν γίνει όλες οι προετοιμασίες για την λειτουργία του, και μάλιστα είχε προσελκύσει ενδιαφέρον από φοιτητές του εξωτερικού, η αλλαγή της κυβέρνησης το 2015 πάγωσε τις διαδικασίες, και τελικά το Τμήμα δεν επιβίωσε της Υπουργίας Γαβρόγλου.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο το Τμήμα να μην λειτουργήσει, αλλά και άλλα Πανεπιστήμια να «προλάβουν» το ΔΠΘ.

Την προηγούμενη εβδομάδα το ΕΚΠΑ, υποδέχτηκε τους φοιτητές του πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος ελληνικού πανεπιστημίου. Πρόκειται για το πρώτο αγγλόφωνο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών δημοσίου πανεπιστημιακού ιδρύματος στη χώρας μας, το «BA Program in the Archaeology, History and Literature of Ancient Greece» της Φιλοσοφικής Σχολής.

Οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν τον κύκλο σπουδών του ακαδημαϊκού έτους 2020-21 προέρχονται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Αλβανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Παλαιστίνη, το Ελ Σαλβαδόρ και την Κένυα.

Όσο για το Τμήμα του ΔΠΘ, αυτό έχει μπει στην αναμονή, μιας και το Πανεπιστήμιο έχει δώσε έμφαση στην διεκδίκηση των 7 νέων τμημάτων σε 5 πόλεις της Θράκης, σύμφωνα με την Αντιπρύτανη του ΔΠΘ κ. Ζωή Γαβριηλίδου.

Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για αυτά, θα κινηθεί το πανεπιστήμιο για το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών, με την κ. Γαβριηλίδου να σημειώνει πως και από το Υπουργείο έχουν δεχτεί πως έχει ήδη γίνει η προετοιμασία, για να κατατεθεί συνολικά και να αξιολογηθεί από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Παρόλα αυτά η πρόταση δεν κατατέθηκε μαζί με τα άλλα 7 τμήματα ώστε να μην καθυστερήσει ή υπάρξει εμπλοκή στην όλη διαδικασία, μιας και το Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου, θέλει να προλάβει την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.