«Εκρηξη» γαμων στη Ροδοπη το τριτο τριμηνο του 2020

Μετά τη «συμπίεση» των πρώτων έξι μηνών, σχεδόν 200 γάμοι καταγράφηκαν στη Ροδόπη σε τρεις μήνες

Περισσότεροι γάμοι καταγράφηκαν στη Ροδόπη μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2020, παρά στους πρώτους έξι μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Στατιστικού Αρχείου Ληξιαρχικών Πράξεων του Υπουργείου Εσωτερικών, καλύπτοντας την υστέρηση που είχε παρατηρηθεί σε αυτό.

Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, τόσο οι γάμοι, όσο και τα διαζύγια αλλά και τα σύμφωνα συμβίωσης είχαν συμπιεστεί, εξαιτίας των αποτελεσμάτων της πανδημίας.

Όμως φαίνεται πως οι πολίτες της Ροδόπης αποφάσισαν να καλύψουν το κενό αυτό, με 198 γάμους μόνο στο τρίτο τρίμηνο και τον συνολικό αριθμό των γάμων να φτάνει συνολικά τους 319.

Και ενώ με αυτό τον αριθμό πάλι φαίνεται στο τέλος του χρόνου να έχουμε λιγότερους από τους 472 γάμους που καταγράφηκαν όλο το 2019, τα στοιχεία είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν πριν από τρείς μήνες.

Εν μέρει η αύξηση αυτή μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι πολλές αναβολές από το πρώτο εξάμηνο «συμπιέστηκαν» στην περίοδο αυτή, θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι περίπου στο μέσο της περιόδου  ξεκίνησαν να επανέρχονται τα μέτρα περιορισμού για τις εκδηλώσεις.

Σχεδόν διπλάσια από το πρώτο εξάμηνο ήταν το τρίτο τρίμηνο και τα διαζύγια, που αυξήθηκαν κατά 32, φτάνοντας συνολικά τα 49, μια ξαφνική αύξηση που επίσης μπορεί να αποδοθεί στο «ξεπάγωμα» μετά την καραντίνα, γιατί μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, μιας και ληξιαρχικά ο υπολογισμός γίνεται βάσει της τελικής ημερομηνίας του διαζυγίου.

Παρόλη την αύξηση, όπως και στους γάμους, τα διαζύγια φαίνεται πως θα είναι και αυτά χαμηλότερα το 2020 από ό,τι το 2019, όταν και είχαν καταγραφεί συνολικά 98 διαζύγια.

Τέλος λίγα είναι και τα Σύμφωνα Συμβίωσης, που αυξήθηκαν κατά 7 το τρίτο τρίμηνο φτάνοντας τα 15, και πάλι πολύ πίσω από τα 25 του 2019.

Η εικόνα σε θανάτους-γεννήσεις

Από την άλλη οι θάνατοι και οι γεννήσεις, συνεχίζουν να κινούνται σε σχετικά παρόμοια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, όπως κινούνταν και στο εξάμηνο.

Έτσι ενώ το 2019 είχαμε 1.432 θανάτους όλο το χρόνο στη Ροδόπη, καταγράφηκαν τους 9 πρώτους μήνες του 2020 1.152 θάνατοι. Την ίδια ώρα, ενώ το 2019 είχαμε 416 γεννήσεις, το πρώτο εξάμηνο του 2020 καταγράφηκαν 320 γεννήσεις.

Να σημειώσουμε εδώ, για ακόμα μια φορά, ότι η μεγάλη αναντιστοιχία θανάτων και γεννήσεων παρατηρείται κάθε χρονιά και αποδίδεται, τουλάχιστον εν μέρει, στο γεγονός ότι οι γεννήσεις σε νοσοκομεία εκτός νομού (συνήθως στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης) καταγράφονται εκεί, και όχι στην Κομοτηνή. Άλλωστε ληξιαρχικά όλες οι γεννήσεις της Ροδόπης, που γίνονται στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, καταγράφονται στο ληξιαρχείο της Κομοτηνής.

Για αυτό και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η τελική καταγραφή στο τέλος του 2020, για να δούμε πως η πορεία της πανδημίας επηρέασε όλα τα στοιχεία, και πώς αυτά θα αλλάξουν μετά από τον κορωνοϊό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.