Μειωνονται κατα 10% τα τελη για τη χρηση κοινοχρηστων χωρων και εβδομαδιαιας λαικης αγορας στο Δημο Κομοτηνης

Σταθερά μένουν τα υπόλοιπα τέλη για το 2021, μεταξύ των οποίων και τα τέλη καθαριότητας

Να προτείνει να μείνουν σταθερά τα περισσότερα δημοτικά τέλη στο Δήμο Κομοτηνής και το 2021, με μια μείωση 10% για τη χρήση των κοινοχρήστων χώρων και  των θέσεων εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς, αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής.

Η έκπτωση στα τέλη κοινόχρηστών χώρων επηρεάζει όλα τα καταστήματα που χρησιμοποιούν το χώρο μπροστά από αυτά για εμπορικούς λόγους, όπως τα τραπεζοκαθίσματα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή οι πάγκοι για τα εμπορικά καταστήματα.

Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, καθορίζουν την πολιτική τους για το 2021, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την σύνταξη του προϋπολογισμού.

Για αυτό και κράτησαν σταθερά τα τέλη, μειώνοντας μόνο τα τέλη κοινοχρήστων χώρων, στα οποία μάλιστα, υπενθύμισε, είχαν γίνει μειώσεις και στα προηγούμενα χρόνια, μια φορά 10% και μία ακόμα φορά 15%.

Αυτή η μείωση γίνεται, τόνισε ο κ. Πολιτειάδης, «γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, όχι για μερικούς μήνες αλλά για ολόκληρο το χρόνο» ανέφερε.

Παρόλα αυτά, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, αν υπάρξει κάποια νομοθετική μέριμνα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως έγινε φέτος την άνοιξη, για επιπλέον μειώσεις, τότε φυσικά και θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σταθερά και τα ανταποδοτικά τέλη παρά την αύξηση της εισφοράς

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Πολιτειάδης στο γεγονός ότι θα μείνουν σταθερά τα ανταποδοτικά τέλη, παρόλο που αρχικά αναμενόταν να υποχρεωθεί ο Δήμος σε αύξησή τους, για να καλύψει την αύξηση της εισφοράς που ζητούσε η ΔΙΑΑΜΑΘ για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Όπως είχαμε αναφέρει και παλιότερα, η ΔΙΑΑΜΑΘ είχε αυξήσει την εισφορά του 2021 κατά 400 χιλιάδες ευρώ, κάτι που μοιραία θα έφερνε αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη.

Η πρόταση είχε έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, το οποίο είχε εκφράσει την αντίθεσή του, και τελικά η ΔΙΑΑΜΑΘ, μετά από κινήσεις και της Δημοτικής αρχής της Κομοτηνής, αποφάσισε μια μικρή μόνο αύξηση στην εισφορά, που ανέρχεται περίπου στις 100.000 ευρώ.

Τα δημοτικά τέλη μετακυλίονται υποχρεωτικά στους πολίτες, όπως έγινε και σε προηγούμενα χρόνια, όμως αυτή τη φορά, σύμφωνα με τον κ. Πολιτειάδη, λόγω των κινήσεων για τη μείωση του κόστους αποκομιδής των σκουπιδιών, είχαν ως αποτέλεσμα να μην χρειαστεί να αυξηθούν για το 2021.

«Όλες οι κινήσεις που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, με 5 καινούρια απορριμματοφόρα και την προμήθεια άλλων 4 να προχωράει, καθώς και ανανέωση του στόλου των μηχανημάτων, μείωσαν το κόστος» ανέφερε, και έτσι καλύπτεται το επιπλέον ποσό και δεν μετακυλίεται στους δημότες.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.