Ν. Μπακογιαννη: «Να θωρακισουμε τη Θρακη οχι μονο στρατιωτικα αλλα και αναπτυξιακα»

Βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση του brain drain το επίκεντρο της συζήτησης Μπακογιάννη και Μητροπολίτη Παντελεήμονα

Η Ροδόπη είναι η δεύτερη στάση της Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης κ. Ντόρας Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας της στη Θράκη για επαφές με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής.

Η κ. Μπακογιάννη είχε επαφές το πρωί του Σαββάτου στις Σάπες και στη Φιλύρα με τους Δημάρχους Μαρωνείας-Σαπών και Αρριανών , κ. Ντίνο Χαριτόπουλο και Αμέτ Ριτβαν και με τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Αχμέτ Ιμπράμ. 

Στη συνέχεια η κ. Μπακογιάννη μετέβη στην Κομοτηνή όπου συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμονα και με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη. Την Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής συνοδεύουν οι τρεις Βουλευτές Ροδόπης κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Δημήτρης Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ και ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, κ. Γιάννης Δελής, ο οποίος κατάγεται από τον Έβρο.

Κοινό σημείο της συζήτησης της κ. Μπακογιάννη με τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο να επιστρέψουν οι νέοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό και να μειωθεί το “brain drain”. Αυτός είναι ο στόχος για τον οποίο συμφώνησαν για το μέλλον της Θράκης.

Μητροπολίτης Παντελεήμων: «Να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για τη Θράκη»

Να δοθεί έμφαση στις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου, με τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τη Θράκη, πρότεινε στην Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής, ο Μητροπολίτης Παντελεήμων υπογραμμίζοντας την σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή.  ο Μητροπολίτης δήλωσε συγκεκριμένα:  «Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη και σας παρακαλούμε πάρα πολύ να επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη. Ο τόπο αυτός είναι ιδιαίτερος, ευλογημένος, έχει καλούς ανθρώπους. Εδώ έχουμε δύο πνεύμονες: τη χριστιανική κοινότητα και τη μουσουλμανική. Έχουμε βρει έναν τρόπο να ζούμε και να διδάσκουμε όλο τον κόσμο. Εγώ με την ίδια άνεση που πηγαίνω στα χριστιανικά χωριά, πηγαίνω και στα μουσουλμανικά. Περνώ από τα καφενεία, μιλάω με τον κόσμο. Είναι τόσο πολύ όμορφη η ζωή εδώ. Εδώ εμείς τα έχουμε βρει. Γι’ αυτό λέμε οτι η Θράκη είναι ένα πανεπιστήμιο ζωής – εκτός από το ΔΠΘ για το οποίο είμαστε υπερήφανοι και παρακαλούμε την πολιτεία να το στηρίζει. Βέβαια η οικονομική κρίση αφαίμαξε τους νέους μας και εμείς θα παρακαλούσαμε τη διακομματική επιτροπή να βρει τρόπους τα παιδιά που φύγανε να επιστρέψουν στον τόπο τους. Θα θέλαμε να υπάρχει ένα ταμείο για την ανάπτυξη της Θράκης. Το ΕΣΠΑ μας βοήθησε αλλά το πρόβλημα είναι οι μελέτες που δεν χρηματοδοτούνται, και όταν πρόκειται για μεγάλα έργα οι μελέτες είναι δαπανηρές».

Ντόρα Μπακογιάννη: «Να θωρακίσουμε τη Θράκη και αναπτυξιακά»

Η κ. Μπακογιάννη συμφώνησε με τον Μητροπολίτη, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «Αυτή είναι η συζήτηση που κάνουμε. Τι να την κάνεις την ανάπτυξη αν οι άνθρωποι φεύγουν. Άλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς τους νέους, να μπορέσουν να προσφέρουν στον τόπο τους. Χρειάζονται όμως καλοπληρωμένες δουλειές και προοπτική. Εκεί θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε. Να θωρακίσουμε τη Θράκη όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και αναπτυξιακά. Να αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους που διασφάλισε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του covid».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.