Αντιγριπικος εμβολιασμος: Πιο απαραιτητος απο ποτε

Της Βούλας Ελευθεριάδου*

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος  προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσο (πνευμονία) ακόμη και θάνατο.

Τα συμπτώματα της γρίπης  περιλαμβάνουν: αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχα, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις. Επίσης, μπορεί να  εμφανιστεί καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και έμετοι. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Κλινικά είναι σχεδόν αδύνατον να διαφοροδιαγνώσεις τη γρίπη από το ιό COVID-19.

Τρόποι μετάδοσης

Ο ιός της γρίπης  μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται  όλες οι ιώσεις, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων που εκπέμπει στο περιβάλλον του ο ασθενής που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με το άψυχο περιβάλλον, δηλαδή επιφάνειες, πόμολα, πληκτρολόγια Η/Υ, τηλέφωνο, διακόπτες, κ.α,. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες από 2-8 ώρες. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής των χεριών μας με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Η παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης, είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει δε και στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Όπως κάθε χρόνο, ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υποορότυπους, γι αυτό η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ενδείξεις Εμβολιασμού

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός  πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε ενήλικες και παιδιά που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

3. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
  • ι. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

4. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

5. Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

Πότε το χορηγούμε

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα, πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης. Λόγω του ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης, ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν την έναρξη του  επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για τα άτομα για τα οποία ενδείκνυται μεν ο εμβολιασμός αλλά δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός  περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως για τους ενήλικες.

Γιατί είναι σημαντικό φέτος να εμβολιαστούμε στα δύο κύρια εμβόλια πρόληψης λοιμώξεων του αναπνευστικού (ΑΝΤΙΓΡΙΠΠΙΚΟ και ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΥ);

Αρχικά φέτος αποτελεί πρόκληση για όλους (επαγγελματίες της υγείας και ασθενείς) η τήρηση των οδηγιών για έγκαιρο εμβολιασμό όσων τον έχουν ανάγκη.

Υπάρχει φόβος από τη μεριά των ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να επισκεφθούν νοσοκομεία ή ιατρεία και να συγχρωτισθούν ενδεχομένως με φορείς του SARS-CoV-2. Από τη μεριά των επαγγελματιών υγείας υπάρχει σαφής σύσταση να αποφεύγουν να εμβολιάζουν ασθενείς με πιθανά συμπτώματα της νόσου COVID-19 χωρίς μέτρα ατομικής προφύλαξης. Η ανάγκη για αυτοαπομόνωση των ασθενών με κορωνοϊό για 14 ημέρες περιορίζει επίσης τις ευκαιρίες για εμβολιασμό. Άρα είναι σημαντικός ο  έγκαιρος εμβολιασμός πριν αρχίσει το μεγάλο κύμα των λοιμώξεων.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι φέτος το χειμώνα αναμένεται να κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα στη κοινότητα οι ιοί της γρίπης και ο νέος κορωνοϊός δημιουργώντας αυξημένη νοσηρότητα από λοιμώξεις αναπνευστικού, σύγχυση στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, περισσότερες επισκέψεις στα νοσοκομεία και ανάγκη αυξημένης χρήσης διαγνωστικών εξετάσεων από τους ιατρούς για την ακριβή διάγνωση.

Ο Οκτώβριος είναι ο καταλληλότερος μήνας για τους εμβολιασμούς.

Από τη Δευτέρα που ξεκινάει η συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.


*Η Βούλα Ελευθεριάδου είναι Ιατρός-Ειδική Παθολόγος
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.