Με φυσικη παρουσια και ειδικο πλαισιο λειτουργιας η πρακτικη ασκηση των φοιτητων του Τμηματος Κοινωνικης Εργασιας του ΔΠΘ

Ο διπλάσιος αριθμός φοιτητών έφερε «άνοιγμα» στη Θράκη αλλά και σε φορείς και κέντρα της Ανατολικής Μακεδονίας

Εν εξελίξει το πρόγραμμα ένταξης – προετοιμασίας των φοιτητών• δωρεάν test-ανίχνευσης για τον κορωνοϊό στο ΠΓΝΑ πριν την τοποθέτησή τους

Χαράλαμπος Πουλόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος

«Οι καιροί είναι δύσκολοι, ωστόσο πρέπει να βρούμε νέους και διαφορετικούς τρόπους, για να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και τη δουλειά μας»

Με φυσική παρουσία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις ειδικότερες οδηγίες της Εθνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού η πρακτική άσκηση των φοιτητών του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών σε όλα τα τμήματα του ΔΠΘ μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, για τους φοιτητές του οποίου η πρακτική άσκηση συνδέεται άμεσα τόσο με το πρόγραμμα σπουδών όσο και με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματός τους.

Οι φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας που για πρώτη φορά στην ιστορία του Τμήματος, από την Ίδρυσή του έως και την νεοσύστατη υπόστασή του, αγγίζουν τους διακόσους φοιτητές και φοιτήτριες αναμένεται να τοποθετηθούν σε διάφορα κέντρα και φορείς της Θράκης, ενώ δεδομένων των αυξημένων αναγκών φέτος, προσφέρθηκαν περισσότερες θέσεις πρακτικής άσκησης στη Θράκη και αναζητήθηκαν και φορείς στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.

450 ώρες εκπαίδευσης αλλά και κοινωνικής προσφοράς

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος κ. Χαράλαμπο Πουλόπουλο, ο οποίος μίλησε το πρωί της Παρασκευής, 25 Σεπτεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κάθε φοιτητής καλείται να συμπληρώσει 450 ώρες πρακτικής άσκησης, έξι ώρες την ημέρα, σε φορείς και κέντρα της ΠΑΜ-Θ, βοηθώντας τους να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, αλλά παράλληλα προσφέροντας και τις υπηρεσίες τους στην τοπική κοινωνία. Σε επίπεδο Κομοτηνής θα λειτουργήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Εργαστήριο Κοινωνικής και Κοινοτικής Εργασίας και Συμβουλευτικής, του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, που θα απασχολήσει είκοσι φοιτητές οι οποίοι θα παρέχουν απευθείας τις υπηρεσίες τους στην πόλη.

Ειδικά για φέτος και δεδομένων των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία το Τμήμα, εργάστηκε κατά την διάρκεια του προηγούμενου διαστήματος δημιουργώντας ένα ειδικό τοπικό πρόγραμμα ένταξης – προετοιμασίας των φοιτητών στην πρακτική άσκηση,  με θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού, με τις επιπτώσεις του στις οικογένειες, τα παιδιά, τους επαγγελματίες, με θέματα δεοντολογίας και άμεσης παρέμβασης, με θέματα που αφορούν ειδικές κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία, άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης, κλπ.

Όπως εξήγησε ο κ. Πουλόπουλος, το πρόγραμμα προβλέπει επίσης την ενημέρωση των φοιτητών για τους τρόπους πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού από ειδικό επιστημών υγείας του ΔΠΘ, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί, σε συνεργασία με τις Πρυτανικές αρχές, πως πριν την τοποθέτηση των φοιτητών στις δομές της πρακτικής τους θα διενεργηθούν δωρεάν test-ανίχνευσης για τον κορωνοϊό στο ΠΓΝΑ.
Όπως έκανε γνωστό, στην ιστοσελίδα του Τμήματος έχει ήδη αναρτηθεί ο κατάλογος των φοιτητών σε αντιστοιχία με τους φορείς που πρόκειται να γίνει η πρακτική άσκηση, ώστε οι φοιτητές να είναι εγκαίρως ενημερωμένοι, ενώ δεδομένου του διπλασιασμού του αριθμού τους και επομένως των μεγαλύτερων αναγκών που έχουν προκύψει.

Ο κ. Πουλόπουλος απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας και προς άλλους φορείς της περιοχής  που πληρούν τα κριτήρια και τις προδιαγραφές τοποθέτησης φοιτητών σε πρακτική και ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν φοιτητές για αυτό το σκοπό, να απευθυνθούν στο Τμήμα για περαιτέρω συνεργασία . Είναι ωστόσο βασικό, να πληρούν τις προϋποθέσεις του Υπουργείου Υγείας για την προστασία των εργαζομένων, των  εξυπηρετούμενων και των φοιτητών.

Ο μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών απαιτεί όμως και μεγαλύτερο αριθμό συμβούλων-εποπτών για την υποστήριξη και ενδυνάμωση των φοιτητών στην πρακτική άσκηση.  Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος, το θέμα αυτό «αποτελεί αυτή τη στιγμή μία σημαντική δυσκολία που ελπίζουμε να αντιμετωπίσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα με την υποστήριξη των πρυτανικών αρχών». Εξηγώντας ακριβώς σε τι αφορά το κομμάτι της εποπτείας εξήγησε πως «οι φοιτητές που τοποθετούνται σε πρακτική άσκηση, πέρα από τη δουλειά που κάνουν στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης, έχουν σε εβδομαδιαία βάση εκπαιδευτική εποπτεία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στα πλαίσια της πρακτικής, με στόχο την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων τους. Η εποπτεία-συμβουλευτική παρέχεται από επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς με μεγάλη εμπειρία και γνώσεις στο πεδίο, σύμφωνα με τις  προϋποθέσεις που έχει θέσει το πανεπιστήμιο. Συνεπώς χρειαζόμαστε λοιπόν περισσότερους επόπτες και μεγαλύτερη υποστήριξη από τις πρυτανικές αρχές, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας».

Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η επανέναρξη των μαθημάτων

Ερωτηθείς για τον ευρύτερο τρόπο λειτουργίας του Τμήματος, λόγω της πανδημίας που έχει επηρεάσει συνολικά την κοινωνία και την καθημερινότητα όλων, ο κ. Πουλόπουλος τόνισε πως το Τμήμα κινήθηκε με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου για την λειτουργία των ΑΕΙ. Βασιζόμενοι στη διάταξη που αναφέρει  ότι εξ αποστάσεως θα γίνονται τα μαθήματα εκείνα στα οποία ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ξεπερνά τα πενήντα άτομα, δήλωσε ότι στην πράξη η βασική διδασκαλία αυτών των μαθημάτων θα γίνει εξ’ αποστάσεως. Ωστόσο, χρειάζεται να διερευνηθεί  πώς μπορεί να γίνουν με φυσική παρουσία μαθήματα, εργαστήρια ή σεμινάρια στα οποία συμμετέχουν λιγότεροι από πενήντα φοιτητές.  

Συνέχισε γνωστοποιώντας πως τα πρώτα μαθήματα θα ξεκινήσουν ηλεκτρονικά ώστε να μπορούν να επιλέξουν οι φοιτητές τα μαθήματα Επιλογής και να οριστεί ο ακριβής αριθμός των συμμετεχόντων. Παράλληλα, βρίσκεται εν εξελίξει η προσπάθεια καταγραφής των διαθέσιμων αιθουσών του Πανεπιστημίου  αλλά και των χώρων που προσφέρει προς αξιοποίηση η Τοπική Κοινότητα, ούτως ώστε «από 5 Οκτωβρίου και μετά να γνωρίζουμε για την κάθε αίθουσα πού μπορεί να κάθεται ο κάθε φοιτητής, να υπάρχουν και να τηρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη λειτουργία του προγράμματος και τη διασφάλιση της υγείας των φοιτητών και να μπορούν να αξιοποιηθούν  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι χώροι».

Κατέληξε λέγοντας, «Ξέρουμε ότι οι ημέρες είναι δύσκολες, οι καιροί είναι δύσκολοι, ωστόσο πρέπει να βρούμε νέους και διαφορετικούς τρόπους, για να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά μας και να προσφέρουμε έργο και στους φοιτητές, αλλά και στην κοινωνία» .

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.