Γαστρονομικες περιπλανησεις και πολιτισμος των γευσεων στη Ροδοπη μεσω LEADER

Προχωρά ο σχεδιασμός για την χάραξη νέων γαστρονομικών διαδρομών με έμφαση στα προϊόντα που μπορούν να αποκτήσουν διεθνή αναγνώριση

Σε πρόγραμμα «Γαστρονομικές περιπλανήσεις και ο πολιτισμός των γεύσεων» με στόχο τη χάραξη νέων γαστρονομικών διαδρομών στην περιοχή της Ροδόπης, συμμετέχει η Αναπτυξιακή Ροδόπης, στο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας μέσω του προγράμματος LEADER.

Αυτό αφορά τη  σύνδεση περιοχών με τα τοπικά προϊόντα και την ιστορία τους, αλλά και την προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει τη διακρατική συνεργασία μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας και Κύπρου, και στο πλαίσιο του σχεδιασμού πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική διαβούλευση πριν από μερικές μέρες, μεταξύ των εμπλεκόμενων εταίρων, στους οποίους περιλαμβάνεται και η Αναπτυξιακή Ροδόπης.

Το αντικείμενο της συνεργασίας είναι η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα των περιοχών παρέμβασης με τον τουρισμό και τον πολιτισμό προωθώντας παράλληλα δράσεις προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή στις εμπλεκόμενες περιοχές.

Το πρόγραμμα βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού, με διερεύνηση της πραγματοποίησης δράσεων για την ανάδειξη της περιοχής μέσω των τοπικών προϊόντων, ώστε τα δύο να αποτελέσουν ενιαίο σχήμα.

Για παράδειγμα ένα προϊόν που θα κατατεθεί ως πρόταση για συμπερίληψη από τη Ροδόπη, είναι η ελιά σε όλες τις «εκφάνσεις» της, από βρώσιμη έως και λάδι, που μπορεί να συνδυαστεί με ένα φεστιβάλ μαγειρικής με θέμα αυτή, που θα περιλαμβάνει το λάδι, την υγιεινή διατροφή κ.α.

Όμως πέρα από την ελιά, που έχει σημαντικές δυνατότητες, μπορούν να συμπεριληφθούν στην προσπάθεια προϊόντα της Ροδόπης που μπορούν να αποκτήσουν, λόγω ποσότητας και ποιότητας διεθνή αναγνώριση, που θα εντοπιστούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Και αυτό γιατί επειδή συμμετέχουν και ξένοι εταίροι στο πρόγραμμα, σε κάθε δράση που θα γίνεται σε κάθε τόπο, θα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση, με τα δικά μας προϊόντα να παρουσιάζονται εκεί, και τα δικά τους εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.