Πριν το νεο Νοσοκομειο θα ολοκληρωθουν τα συνοδευτικα εργα απο Δημο Κομοτηνης και Περιφερεια ΑΜΘ

Εντός χρονοδιαγράμματος ο σχεδιασμός της κατασκευής σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

5 εκ. θα δοθούν για την κατασκευή των υποδομών από την Περιφέρεια

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια ΑΜΘ παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου, του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη αλλά και του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Νότη Χαραλαμπίδη, με θέμα τα υποστηρικτικά έργα για την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η καλή πορεία της προετοιμασίας, ενώ οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεσμευτήκαν πως τόσο τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, που έχει αναλάβει ο Δήμος, όσο και η οδική σύνδεση, που έχει αναλάβει η Περιφέρεια, θα ολοκληρωθούν πριν το νέο Νοσοκομείο.

Στη σύσκεψη, ο κ. Μέτιος ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την ένταξη των συγκεκριμένων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας και θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 5.000.000 ευρώ.

Από αυτά, τα 4 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στην κατασκευή, από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, του δρόμου που θα οδηγεί στο νέο νοσοκομείο καθώς και στη σύνδεση του νοσοκομείου με τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών.

Το υπόλοιπο 1 εκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί από την Περιφέρεια στο Δήμο Κομοτηνής και στη ΔΕΥΑ Κομοτηνής για τη σύνδεση του νοσοκομείου με το βιολογικό καθαρισμό και το δίκτυο ύδρευσης.

Όσο για την κατασκευή του νοσοκομείου, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι η επαφή του Υπουργείου και του Ιδρύματος με την τοπική κοινωνία έπαυσε λόγω της πανδημίας, η πρόοδος υλοποίησης βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Έτοιμες οι υποδομές πριν το νοσοκομείο

Την σημασία της κατασκευής του νέου Νοσοκομείου για την υγεία των πολιτών της τοπικής κοινωνίας, που θα λύσει σημαντικά προβλήματα ετών, τόνισε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος μετά τη σύσκεψη.

Όπως θύμισε ο περιφερειάρχης, είχε ζητηθεί από τους τοπικούς φορείς να χρηματοδοτήσουν τόσο την οδική σύνδεση του νοσοκομείου, όσο και την υποδομή ύδρευσης και αποχέτευσης. Έτσι η ΔΕΥΑΚ θα αναλάβει την κατασκευή του δικτύου ύδρευσης αλλά και την σύνδεση του Νοσοκομείου με τον βιολογικό, ενώ η Περιφέρεια έχει αναλάβει και προχωρά στην κατασκευή του δρόμου, με τον κ. Μέτιο να διαβεβαιώνει πως οι υποδομές θα είναι έτοιμες πολύ πριν την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου.

Άψογη η συνεργασία με τους φορείς

Στην άψογη συνεργασία του Υπουργείου τόσο με τους φορείς, όσο και με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στάθηκε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος έχει ξαναβρεθεί στην περιοχή μας, στις παρουσιάσεις για την πρόοδο του νέου Νοσοκομείου, ως συντονιστής τότε της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Δωρεών “Πρωτοβουλία για την Υγεία” του Ιδρύματος.

«Όταν ζητήσαμε την χρηματοδότηση του έργου, η θετική απάντηση ήρθε σε δευτερόλεπτα» σημείωσε, ενώ μίλησε για την άψογη συνεργασία που έχουν με την Περιφέρεια, το Δήμο Κομοτηνής και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων.

Αυτά είχαν συμφωνηθεί τον Ιανουάριο του 2020, όταν ψηφίστηκε η συμφωνία της δωρεάς από την Ελληνική Βουλή, και τηρήθηκαν παρόλα τα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία.

«Πολλοί περίμεναν ότι δεν θα καταφέρουμε να ακολουθήσουμε αυτά τα χρονοδιαγράμματα, μπορούσαμε πολύ εύκολα να έχουμε την δικαιολογία του κορωνοϊού, όμως και με αυτούς τους περιορισμούς βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων» ανέφερε, και έτσι η κατασκευή του νοσοκομείου θα ξεκινήσει όπως έχει προγραμματιστεί.

Κι ενώ η ενημέρωση με τους πολίτες της Κομοτηνής με τις εξάμηνες ενημερώσεις έχει διακοπεί λόγω της πανδημίας, η επικοινωνία του Υπουργείου με το Ίδρυμα και την Περιφέρεια είναι συνεχής.

Όσο για το θέμα της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού και όχι Δημοσίου Δικαίου, διαβεβαίωσε πως αυτό δεν άρει τη μονιμότητα των εργαζομένων, και θα συνεχίσουν με το καθεστώς που λειτουργούν αυτή τη στιγμή.

Το καθεστώς ΝΠΙΔ, σημείωσε, αποτελεί μια ευελιξία, για να αντιμετωπίσουν ζητήματα που ανακύπτουν σε άλλα νοσοκομεία και νομικά πρόσωπα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.