Δευτερη μερα μαθητικων κινητοποιησεων στην Κομοτηνη

Μαθητές από τρία γυμνάσια της πόλης πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας το πρωί

Έληξε το μεσημέρι η κατάληψη στα λύκεια της Κομοτηνής

Δεύτερη ημέρα των μαθητικών κινητοποιήσεων στην Κομοτηνή, με μαθητές από τρία γυμνάσια της πόλης, το 1ο, το 2ο και το 3ο, να πραγματοποιούν πορεία μέσα στην Κομοτηνή, η οποία κατέληξε στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα αιτήματα των μαθητών ήταν ανάλογα αυτών των μαθητών Λυκείου, που είχαν ξεκινήσει τις καταλήψεις την Τρίτη στα σχολεία τους, δηλαδή αποσυμφόρηση των αιθουσών, αύξηση των εκπαιδευτικών, και ενίσχυση της καθαριότητας στα σχολεία.

Η πορεία είχε αρκετούς μαθητές, που φώναζαν συνθήματα για την αποσυμφόρηση των σχολείων, με πανό που έγραφαν «Να μην αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς» και «Όχι στο συνωστισμό».

Να σημειωθεί πως οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χθες στη Ροδόπη, όμως σήμερα το μεσημέρι οι καταλήψεις τόσο στο 1ο ΓΕΛ-2ο ΕΠΑΛ αλλά και στο Γυμνάσιο Λύκειο Ιάσμου σταμάτησαν, σύμφωνα με την Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου.

Προχωρά η εκπαιδευτική διαδικασία

«Προχωράμε στην εκπαιδευτική μας διαδικασία, τα παιδιά διατύπωσαν τα αιτήματά τους, έγιναν γνωστά, οπότε θεωρώ πως θα πρέπει να γυρίσουν στις τάξεις τους, από τη στιγμή που δεν αφορούν τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή το Δήμο» σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα των καθαριστριών, που στην περίπτωση του 1ου ΓΕΛ υπάρχουν δύο πλήρους απασχόλησης.

Όσο για το πανό για τα μαθήματα στα υπόγεια που αναρτήθηκε στο 2ο ΕΠΑΛ, η κ. Κοσμίδου σημείωσε πως στο σχολείο αυτό δεν υπάρχουν υπόγειες αίθουσες ή εργαστήρια.

Θεωρεί δε πως η διατύπωση αυτή των ανησυχιών έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί ο γόνιμος διάλογος και οι διαδικασίες που επιβάλλουν και επιτάσσουν οι μαθητικές κοινότητες, να είχαν συστήσει δηλαδή τα μαθητικά τους συμβούλια, να θέσουν τα θέματα και να ψηφίσουν, ακολουθώντας αυτό που επιτάσσει η διαδικασία.

Αυτή η διαδικασία επίσης δεν ακολουθήθηκε στην κινητοποίηση των γυμνασίων, όμως θεωρεί πως θα επιστρέψουν στην κανονικότητα από σήμερα, Πέμπτη.

Απαραίτητη η αποκέντρωση και η ανανέωση των υφιστάμενων δομών

Η κ. Κοσμίδου πάντως σημείωσε πως υπάρχει ανάγκη λειτουργίας περισσότερων εκπαιδευτικών δομών στη Δευτεροβάθμια, τόσο για εκπαιδευτικούς λόγους, όσο και για λόγους χωροθέτησης, μιας και όλα τα ΓΕΛ της πόλης βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Για αυτό και η περιοχή έχει επανειλημμένως ζητήσει την δημιουργία 5ου Γυμνασίου, που φέτος ξεκίνησε κάπως ιδιότυπα τη λειτουργία του, και 4ου ΓΕΛ, για να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η κ. Κοσμίδου σημείωσε πως αρκετά χρόνια πριν  υπήρχε κονδύλιο για να χτιστεί νέα σχολική δομή, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε και επέστρεψε στο κράτος.

Παράλληλα είχε προωθηθεί και ένα έργο ΣΔΙΤ για τη δημιουργία κτιρίου, στο χώρο του 1ου ΕΠΑΛ όπου θα μεταφερόταν το 2ο ΕΠΑΛ, ώστε στο χώρο που στεγάζεται τώρα, στο 1ο ΓΕΛ, να ξεκινούσε τη λειτουργία του το 5ο Γυμνάσιο, κάτι που όμως δεν έχει υλοποιηθεί.

Πάντως γενικότερα ένα από τα προβλήματα είναι πως πολλά εκπαιδευτήρια της Δευτεροβάθμιας έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, για αυτό και θεωρεί πως πρέπει ο Δήμος να κάνει μια μελέτη αποκέντρωσης αλλά και εξεύρεσης εκτάσεων, πόρων, να προχωρήσουν οι μελέτες ώστε να υλοποιηθεί η ανέγερση σύγχρονων εκπαιδευτηρίων.

Υπήρχαν ελπίδες ότι θα αποχωρήσει το ΔΠΘ από τα κτίρια της Παλιάς Νομικής, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς, δυστυχώς αυτό δεν έγινε αλλά αντίθετα θα χρησιμοποιηθούν για τουλάχιστον ακόμα 10 χρόνια από το Πανεπιστήμιο.

Αυτό σημαίνει πως πλέον είναι επιτακτική ανάγκη ο Δήμος είτε να αξιοποιήσει τυχόν υπάρχοντα κτίρια που μπορεί να είναι ανενεργά ή να έχουν άλλες χρήσεις ή να δει πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει στην εξεύρεση χώρων και την κατασκευή κτιρίων όπως προανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.