Καταληψη για 15 μαθητες ανα τμημα στο 1ο ΓΕΛ-2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνης

Αύξηση των εκπαιδευτικών, περισσότερες καθαρίστριες και περισσότερα μέσα προστασίας ζητούν οι μαθητές

Κατάληψη ξεκίνησαν στο χώρο του 1ου ΓΕΛ-2ου ΕΠΑΛ μαθητές των δύο σχολείων το πρωί της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου, ζητώντας μεταξύ άλλων μικρότερα τμήματα, αύξηση των εκπαιδευτικών αλλά και καλύτερη καθαριότητα και είδη προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Από το πρωί ανάρτησαν πανό για την κατάληψη, έκλεισαν τις εισόδους του κτιρίου, ενώ μοίραζαν τα αιτήματά τους.

Επιθυμία τους είναι να κρατήσουν την κατάληψη όσο μπορούν, ώστε να αναδείξουν τις ανάγκες τόσο γενικότερα της εκπαίδευσης όσο και του σχολείου τους ειδικότερα, μιας και όπως τονίζουν, φαίνεται να υπάρχουν τμήματα που πλησιάζουν τους 25 με 27 μαθητές.

Έτσι ανάμεσα στα αιτήματα των μαθητών είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού και η προστασία της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών απαιτεί, που απαιτεί αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές.

Επίσης ζητούν έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό Προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφθούν τα δεκάδες χιλιάδες κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές, αλλά και στήριξη και γενίκευση των δομών ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, για να μην μείνει κανένα παιδί πίσω στη μορφωτική διαδικασία.

Οι μαθητές θίγουν ακόμα το θέμα της πρόσληψης του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου, αλλά και εξοικονόμησης πόρων για την προμήθεια όλου του απαραίτητου υλικού (μέσα ατομικής προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικών κλπ.

Παράλληλα με αυτά τα μέτρα ζητούν την διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση επέμβαση υγειονομικών κλιμακίων σε περίπτωση που χρειαστεί καθώς και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

Τέλος υπογραμμίζουν το αίτημα για την κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει την κάμερα στα σχολεία και την online μετάδοση των μαθημάτων, ενώ απαιτούν η κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί μαθητές και καθηγητές ως πειραματόζωα και να καθορίσει ένα σταθερό σύστημα για τις εξετάσεις/πανελλήνιες αλλά και μια σταθερή εξεταστέα ύλη.

Να σημειωθεί πως από τις αρμόδιες αρχές έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες για το θέμα, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί πως η κατάληψη δεν στρέφεται εναντίον της χρήσης μάσκας, όπως άλλες, αντίθετα ζητά επιπλέον μέσα και μέτρα προστασίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.