Δεν θα υλοποιηθει η ΟΧΕ Ορεινου Ογκου στην Περιφερεια ΑΜΘ

Όσα έργα είχαν προταθεί εντάχθηκαν σε άλλες προσκλήσεις χρηματοδότησης

Το χρονικό του προδιαγεγραμμένου θανάτου της ΟΧΕ Ορεινού Όγκου έλαβε τέλος το απόγευμα της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου, κατά το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, με τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο να επιβεβαιώνει αυτό που ήταν εμφανές από καιρό, ότι η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που είχε ανακοινωθεί από το 2017, δεν θα προχωρήσει, τουλάχιστον στην παρούσα προγραμματική περίοδο.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ΟΧΕ στο πλαίσιο θέματος που συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με εισηγητή τον επικεφαλής της παράταξης της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, που ήταν επικριτικός για τις καθυστερήσεις αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει τόσο για την ΟΧΕ Ορεινού Όγκου, όσο και για την έτερη Χωρική Επένδυση που υλοποιεί η Περιφέρεια, την ΟΧΕ Εγνατίας Οδού.

Απαντώντας ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως πέρα από την ΟΧΕ Εγνατίας Οδού, που υλοποιούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη και συντήρηση αρχαιολογικών χώρων, γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί μια ΟΧΕ για το Περιβάλλον, η ΟΧΕ Ορεινού Όγκου.

Για αυτό και έγιναν επαφές και συναντήσεις με Ορεινούς Δήμους, καταγραφή των έργων που μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, όμως ο κ. Μέτιος σημείωσε πως σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχαν έργα, ενώ όσα υπήρχαν υποβλήθηκαν σε άλλες προσκλήσεις.

Για αυτό και δεν προχώρησε η δράση προς αυτή την κατεύθυνση, όμως επειδή υπάρχει ανάγκη για σημαντικά έργα υποδομών στον τομέα του περιβάλλοντος, θα παραμείνει αυτό ως βασικός άξονας της πολιτικής της περιφέρειας, όμως δεν προχώρησε η ΟΧΕ Ορεινού Όγκου.

Όσο για την ΟΧΕ της Εγνατίας Οδού, σημείωσε πως υλοποιούνται 16 έργα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προϋπολογισμού 36,4 εκ. ευρώ, περίπου τα μισά από τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί.

Με την πρόσκληση να έχει παραταθεί, περιμένουν επιπλέον εντάξεις 10 εκ. ευρώ, ανάμεσα στις οποίες και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μικρής Δοξιπάρας.

Για την οργάνωση και λειτουργία του φορέα διαχείρισης και προώθησης τουρισμού στο πλαίσιο της ΟΧΕ θα οριστεί υπεύθυνη η Εργοανάπτυξη ΑΜΘ, μια εξέλιξη για την οποία το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συζητήσει σε επόμενη συνεδρίαση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.