Δημητρης Χαριτου: Τα 11 μετρα απαντουν σε πολλα απο τα βασικα αιτηματα της κοινωνιας

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει τα όσα ανακοίνωσε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας

Τον απολογισμό των όσων κατέθεσε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, έκανε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 21 Σεπτεμβρίου ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Ο κ. Χαρίτου αναφέρθηκε σε μία σειρά έντεκα κοστολογημένων μέτρων για την ανάταση της χώρας, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης που σύμφωνα με τον ίδιο περιγράφεται από «ένα βαρύ κλίμα για τον κόσμο της εργασίας και της επιχειρηματικότητας» με ανοιχτές ακόμα τις πληγές του πρώτου κύματος της πανδημίας και τις ασκούμενες πολιτικές την ώρα που βρισκόμαστε προ το πυλών ενός δεύτερου κύματος. «Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ένταση των εξωτερικών θεμάτων και τις απειλές που δέχεται η χώρα δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας στην κοινωνία» τόνισε ο ίδιος για να εξηγήσει πως η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «είχε ως στόχο στα μεν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να συμβάλλει ώστε η χώρα να αποκτήσει πυξίδα στην εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των απειλών, στα δε ζητήματα της οικονομίας από τη μία με τη δέσμη των 11 μέτρων που θα ανακουφίσουν και θα σταθεροποιήσουν την οικονομική κατάσταση και την άλλη να διαμορφωθεί μία νέα κοινωνική συμφωνία, ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, με τη δέσμη των έξι αξόνων που κατέθεσε».

«Αν είχαν ληφθεί τότε υπόψη οι προτάσεις που είχαμε κάνει δε θα φτάναμε στη σημερινή κρίση»

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ροδόπης  η δέσμη αυτή  μέτρων προέκυψαν ως ανάγκη, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη πριν τέσσερις μήνες, με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» είχε επισημάνει στην κυβέρνηση την ανάγκη να υπάρξουν εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της εργασίας και της επιχειρηματικότητας. «Αν είχαν ληφθεί τότε υπόψη οι προτάσεις που είχαμε κάνει δε θα φτάναμε στη σημερινή κρίση, με την ύφεση να έχει φτάσει στο 15,3%, να έχουμε απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας, στην αγορά να έχουν μειωθεί δραματικά οι τζίροι των επαγγελματιών και μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων να κινδυνεύει με λουκέτο» τόνισε για να υπογραμμίσει πως «όλα αυτά προέκυψαν γιατί η κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα στήριξης της εργασίας και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας την ώρα που έπρεπε». 

Ο κ. Χαρίτου απηύθυνε δριμύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει στη συνέχεια όσους αντέξουν, δηλαδή η λεγόμενη ανοσία της αγέλης στην οικονομία», αντιπαραθέτοντας τη δέσμη άμεσων μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας που σύμφωνα με τον ίδιο «είναι προς την κατεύθυνση  να κρατηθούν όσο είναι δυνατόν όρθιοι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες». «Εκεί στοχεύει η γνωστή ως μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ για κάθε επιχειρηματία και 2.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, όταν σήμερα με τα μέτρα της κυβέρνησης 8 στις 10 επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από οποιαδήποτε ενίσχυση, ενώ σχεδόν 6 στους 10 επαγγελματίες δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Στην ίδια κατεύθυνση στήριξης είναι το μέτρο κάλυψης από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών, του 40% του μισθού των εργαζομένων, με την προϋπόθεση να μην υπάρξει καμία απόλυση και αλλαγή στις σχέσεις εργασίας. Στην ίδια κατεύθυνση των έκτακτων μέτρων είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση, η επιδότηση ενοικίου κατά 40% στους επαγγελματίες, καθώς και η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων για μείωση του κόστους παραγωγής στους αγρότες. Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση για εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όσους μέσα στην πανδημία μειώθηκε δραστικά το εισόδημα, τους άνεργους, τους εποχιακά εργαζόμενους κ.α.» υπογράμμισε.

«Ακούω διαρκώς από την κυβέρνηση ότι κρατάει “πυρομαχικά”, όμως τι να τα κάνει τα “πυρομαχικά” αν χαθεί ο “πόλεμος”;»

Ερωτηθείς σχετικά με τον ρεαλισμό των προαναφερθέντων μέτρων ο κ. Χαρίτου, επεσήμανε πως πρόκειται για μία ρεαλιστική πρόταση ύψους 8,5 δις για άμεσα μέτρα και 3 δις για μέτρα μεγαλύτερης διάρκειας, νούμερα τα οποία όπως εξήγησε «δεν είναι απαγορευτικά με βάση τους διαθέσιμους πόρους που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση». «Δεν αναφέρομαι στο αποθεματικό των 37 δις ή στη δυνατότητα που έχει να δανείζεται με πολύ χαμηλό κόστος. Αναφέρομαι στο Ταμείο Ανάκαμψης που για την χώρα μας προσεγγίζει τα 32 δις, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άρει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς για τα κράτη μέλη» εξήγησε ο ίδιος για να υπογραμμίσει πως «αν τώρα δεν πάρουμε άμεσα μέτρα δε θα μπορέσει να κρατηθεί ούτε η εργασία, ούτε η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, με αποτέλεσμα σε επόμενο χρόνο να είναι δύσκολο να αναταχθεί η οικονομία και η επιχειρηματικότητα». «Ακούω διαρκώς από την κυβέρνηση ότι κρατάει πυρομαχικά, όμως τι να τα κάνει τα πυρομαχικά αν χαθεί ο πόλεμος; Αν γονατίσει η οικονομία, αν εξαντληθεί η επιχειρηματικότητα και η εργασία προφανώς δεν έχουν κανένα νόημα. Η λογική της κυβέρνησης είναι η ανοσία της αγέλης και όσοι αντέξουν και αυτούς θα τους στηρίξει στην συνέχεια, γι’ αυτούς κρατάει, όπως ισχυρίζεται τα πολεμοφόδια. Όμως έτσι δε μπορεί να προχωρήσει η κοινωνία και η οικονομία, διαλύοντας τον παραγωγικό ιστό και την συνοχή της κοινωνίας» πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό ανταποκρίνονται ακριβώς τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, ώστε «να σταθεροποιήσουν την οικονομία και από την άλλη να χτίσουμε μία νέα κοινωνική συμφωνία για το πώς θα διευρύνουμε την παραγωγή νέου πλούτου, ώστε η οικονομία να συνεχίσει σε άλλη βάση» συμπλήρωσε ο βουλευτής Ροδόπης τονίζοντας πως «όλα αυτά τα άμεσα μέτρα δε θα γίνουν offshore, ούτε θα βγουν στο εξωτερικό, όλα θα πάνε στην κατανάλωση, θα επανέλθουν στο κράτος με κάθε μορφής υποχρεώσεων που έχουν οι πολίτες. Είναι μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας, δεν είναι επιδοματική πολιτική».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.