Πρωτος στην Ελλαδα σε παραγωγη μυρτιλου θελει να γινει ο Δημος Ιασμου

Μεγάλο ενδιαφέρον για τις ενημερώσεις παραγωγών σε Ασώματους και Ίασμο

Το ενδιαφέρον πολλών καλλιεργητών προσέλκυσαν οι εσπερίδες του Δήμου Ιάσμου  που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με την εταιρεία «ΥΑΚΑ ΙΚΕ», για την καλλιέργεια μύρτιλου (blueberry).

Στόχος του Δήμου και της εταιρείας είναι να δώσουν έμφαση στην καλλιέργεια ώστε ο Δήμος να γίνει πρώτος πανελλαδικά στην παραγωγή του μύρτιλου, με τον Δήμαρχο κ. Οντέρ Μουμίν να σημειώνει πως ο Δήμος προτίθεται να ενισχύσει τις εναλλακτικές καλλιέργειες γενικότερα, τόσο με την εκμίσθωση των αδιάθετων δημοτικών εκτάσεων όσο και με την υλοποίηση αρδευτικών έργων στην περιοχή.

Οι εσπερίδες πραγματοποιήθηκαν στην Κοινότητα Ασωμάτων το Σάββατο και έξω από το Δημαρχείο Ιάσμου την Κυριακή, ενώ ακολουθώντας τους περιορισμούς που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ανοιχτό χώρο και ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν ξεπέρασε τα 50 άτομα.

Έμφαση στις εναλλακτικές καλλιέργειες από το Δήμο Ιάσμου

Το μύρτιλο δεν παράγεται σε ικανή ποσότητα στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Μουμίν, αλλά υπάρχει σημαντική ζήτηση στην Ευρωπαϊκή αγορά. Για αυτό και στόχος τους σε συνεργασία με την ΥΑΚΑ ΙΚΕ είναι να φέρουν, σε βάθος τριετίας, τα 200-250 στρέμματα καλλιέργειας, που θα τους δώσει την πρωτοκαθεδρία στην Ελλάδα και θα καταστήσει τον Ίασμο πρώτο στην καλλιέργεια, παραγωγή και εμπορία του μύρτιλου στη χώρα.

Από την πλευρά του ο Δήμος προτίθεται να εκδώσει ένα κατάλογο με τα αγροτεμάχια που δεν έχουν διατεθεί για καλλιέργεια, με τιμές συνήθως συμβολικές για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Αυτές οι εκτάσεις θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του Δήμου, ώστε να ενημερωθούν πολίτες και αν το επιθυμούν να νοικιάσουν αυτές τις εκτάσεις.

Επίσης θα διαθέσει το ποσό των 10.000 ευρώ για την αγορά δενδρυλλίων μύρτιλου και εναλλακτικών καλλιεργειών.

Άλλωστε γενικότερα προσεγγίζουν με θέρμη το θέμα των εναλλακτικών καλλιεργειών, που θα πρέπει να δοκιμαστούν δίπλα στις κλασικές καλλιέργειες του βαμβακιού, του κερασιού και του καπνού που επικρατούν στην περιοχή.

Ήδη με μεγάλη επιτυχία στην περιοχή καλλιεργούνται σπαράγγια, λεβάντα και άλλα αρωματικά φυτά, καθώς και άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες που μπορούν να εισφέρουν εισοδήματα.

«Πρέπει να γίνουμε επαγγελματίες αγρότες, αν θέλουμε να προκόψουμε και να πάμε μπροστά» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ιάσμου γιατί θεωρεί πως πρέπει ο αγροτικός τομέας να προσεγγιστεί με επαγγελματικότητα και σοβαρότητα, καθώς στις δύσκολες αυτές ημέρες, με την υψηλή ανεργία να πλήττει και το Δήμο Ιάσμου, η αγροτική ανάπτυξη μπορεί να προσφέρει πολλά στον τόπο.

Τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από την εταιρεία, η οικονομική ζωή του μύρτιλου είναι τα 20 χρόνια, με την παραγωγικότητα ανά στρέμμα να ξεκινά από το 2ο έτος καλλιέργειας, με 100 κιλά που υπολογίζεται ότι θα εισφέρουν 250 ευρώ, το 3ο έτος 400 κιλά που υπολογίζεται ότι θα εισφέρουν 1000 ευρώ, το 4ο έτος 750 κιλά που υπολογίζεται ότι θα εισφέρουν 1875 ευρώ, ενώ από το 5ο έτος και μετά η καλλιέργεια θα ξεπεράσει τον 1 τόνο, που υπολογίζεται πως θα δίνει 2.500 ευρώ το στρέμμα.

Τα έξοδα καλλιέργειας Μύρτιλου είναι το κόστος εγκατάστασης της καλλιέργειας, που ανέρχεται σε 900-1200 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα ετήσια έξοδα φροντίδας υπολογίζονται σε 200-220 ευρώ ανά στρέμμα.

Η εταιρεία προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, όπως συμβουλευτική, εκπαιδεύσεις, πιστοποίηση αλλά και συμβολαιακή γεωργία για πώληση Α' ποιότητας με μέση τιμή 2,5 ευρώ ανά κιλό από τον παραγωγό.

Να σημειωθεί πως οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν εκτάσεις ιδανικές για καθημερινό πότισμα και με τιμές εδάφους pH μεταξύ 4,2 και 5,5.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.