Προετοιμαζεται για ενα δυσκολο χειμωνα η εστιαση και στη Ροδοπη

Τα προβλήματα και τα αιτήματα της εστίασης εξέθεσαν οι φορείς της ΑΜΘ σε σύσκεψη με τον Γ. Καββαθά

Τα μέτρα της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας, οι χρηματοδοτήσεις του κλάδου της εστίασης, τα εργασιακά και οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών ήταν μερικά από τα θέματα των επαγγελματιών που συζητήθηκαν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στην Καβάλα, κατά την περιφερειακή συνάντηση σωματείων Εστίασης-Καφέ- Μπαρ-Διασκέδασης της ΑΜΘ και των Σερρών, παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΣΕ και ΓΣΕΒΕΕ κ Γιώργου Καββαθά.

Η συνάντηση είχε ως στόχο την ενημέρωση, τη συζήτηση και κατάθεση συλλογικών προτάσεων από τα μέλη της Ομοσπονδίας για τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας, ώστε να ληφθούν αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο.

Ζυμώσεις με στόχο το όφελος της εστίασης

Οι συναντήσεις αυτές γίνονται από τον κ. Καββαθά σε όλη τη χώρα, σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ και του σωματείου Ζυθεστιατόρων Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, ώστε να γίνει κάτι κεντρικό, για να έχει και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ανάμεσα στα αιτήματα που συζητήθηκαν ήταν η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, η παράταση της μείωσης ενοικίου μέχρι τον Απρίλιο του 2021, επιχορηγούμενα και μη επιστρεπτέα χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και πιο τοπικά θέματα, όπως το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σε περιοχές που δεν έχουν επιδημιολογική επιβάρυνση, όπως η δική μας.

Ο κ. Καββαθάς έχει ήδη τοποθετηθεί για την ανάγκη πιο άμεσων μέτρων για την εστίαση, μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όμως οι όποιες αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις στον τομέα της εστίασης, θα αποφασιστεί μετά το τέλος της περιοδείας του στις διάφορες περιοχές της χώρας.

«Γίνεται μια ζύμωση μεταξύ μας, ώστε να δούμε τι γίνεται και τι μπορούμε να κάνουμε» ανέφερε.

Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Άλλωστε γενικότερα τα πράγματα για την εστίαση θα δυσκολέψουν όσο χειμωνιάζει, γιατί μέχρι τώρα, πολλές επιχειρήσεις κατάφεραν να δουλέψουν στους εξωτερικούς χώρους, αλλά αν χρειαστεί να μεταβούν στους εσωτερικούς, με τον αντικαπνιστικό από τη μία, που ήδη είχε πλήξει τον κλάδο, και τον κορωνοϊό από την άλλη, που έχει φέρει περιορισμούς στα τραπεζοκαθίσματα, να αποτελούν μεγάλη δυσκολία.

Αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα αιτήματά τους, να μην είναι το καθεστώς τόσο αυστηρό και η διαρρύθμιση να γίνεται σύμφωνα με τις αποστάσεις, και όχι με τα τ.μ. όπως ισχύει τώρα.

Φυσικά ειδικά στην περιοχή μας πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το πανεπιστήμιο για τη λειτουργία του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, πέρα από τα αιτήματα των επαγγελματιών, είναι ο φόβος της γενικότερης επιδείνωσης της κατάστασης, και του lockdown.

Το θέμα, σημείωσε ο κ. Βαφειάδης, είναι ότι σε πολλές χώρες, που επανέρχονται οι περιορισμοί, αυτόματα ανακοινώνονται και τα αντίμετρα, όμως δυστυχώς στην χώρα μας αυτό δεν ισχύει, ενώ ακόμα και ευεργετικές διατάξεις, όπως η μείωση του ενοικίου, σταματούν να ισχύουν από τον Οκτώβριο, δημιουργώντας επιπλέον ζητήματα στις επιχειρήσεις.

«Από τη μια βάζουν περιοριστικά μέτρα, και από την άλλη παίρνουν πίσω τα μέτρα στήριξης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.