Τι θα σημαινε ενα δευτερο γενικο lockdown για την Ευρωπη

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν δίστασαν να βάλουν σε καραντίνα τις οικονομίες τους την περασμένη άνοιξη προκειμένου να βάλουν φρένο στην επέλαση του Covid-19 και να σώσουν ζωές
Όσοι προχώρησαν εγκαίρως σε lockdown είδαν και απτά αποτελέσματα στα επιδημιολογικά δεδομένα. Σήμερα η ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα κρουσμάτων, το οποίο επαναφέρει σε ισχύ μέτρα είτε σε επίπεδο τοπικό και περιφερειακό είτε σε οριζόντια βάση.  Οι ειδικοί προειδοποιούν πως εάν αυτά δεν τηρηθούν με συνέπεια και αυστηρότητα από τους πολίτες θα έρθει αυτό που όλοι προσπαθούν να αποφύγουν: ένα δεύτερο lockdown με μεγάλες «παράπλευρες απώλειες».
 
Τι θα σήμαινε λοιπόν η επιστροφή μεγάλων και μικρών ευρωπαϊκών χωρών σε γενική καραντίνα;  Βαθύτερη οικονομική ύφεση για φέτος, βραδύτερη ανάκαμψη το 2021, κοινωνικός αναβρασμός και πολιτικές αναταράξεις είναι οι συνέπειες που φοβούνται οι πολιτικές ηγεσίες.
 
Αν και όλοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να φύγει η πανδημία εκτός ελέγχου, ελάχιστοι τολμούν να μιλήσουν για νέο γενικό lockdown και βάζουν μπροστά επιθετικούς χαρακτηρισμούς όπως «τοπικό», «μίνι» κτλ.
 
Ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατη έκθεσή του υπολόγισε ότι φέτος η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί 4,5% για να ανακάμψει 5% το 2021. Σε μελέτη στην οποία εξέταζε και το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος της πανδημίας, προειδοποιούσε πως νέα γενικευμένα lockdown θα οδηγούσαν το παγκόσμιο ΑΕΠ σε συρρίκνωση έως και 7,8% φέτος, με τους ρυθμούς ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς να περιορίζονται στο «αναιμικό» 2,8%. Για την Ευρωζώνη νέο σκληρό κύμα της πανδημίας και γενικευμένα lockdown θα έφερναν βουτιά του ΑΕΠ έως και 12% το 2020 και ανάπτυξη χαμηλότερη του 5% το 2021.
 
Στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη Γερμανία, ο Λαρς Φελντ, επικεφαλής της «επιτροπής σοφών», που συμβουλεύει την κυβέρνηση Μέρκελ, έχει προειδοποιήσει ότι ένα δεύτερο γενικό lockdown θα σήμαινε «οικονομική καταστροφή». Όπως εξηγούσε πολλές επιχειρήσεις- ειδικά μικρομεσαίες- που άντεξαν το πρώτο κύμα και το προσωρινό πάγωμα της δραστηριότητάς τους, είναι αμφίβολο εάν θα μπορούσαν να σταθούν όρθιες σε μία επανάληψη του σκηνικού της άνοιξης.
 
Τόνιζε δε ότι τόσο η γερμανική όσο και οι άλλες κυβερνήσεις θα πρέπει κάποια στιγμή να αποσύρουν ή να περιορίσουν τα «γενναία» μέτρα στήριξης της οικονομίας, που σήμερα έχουν τη μορφή είτε φθηνής ρευστότητας για τις επιχειρήσεις είτε προγραμμάτων αναστολής εργασίας και επιδότησης των μισθών. Αν και όπως φαίνεται η απεριόριστη δημοσιονομική ευελιξία που απολαμβάνουν φέτος τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα διατηρηθεί και την επόμενη χρονιά, όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι βιώσιμη η διατήρηση όλων των μέτρων σε μεγάλο βάθος χρόνου.
 
Σε ένα σενάριο στο οποίο θα βλέπαμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να λυγίζουν και κυβερνήσεις να «μαζεύουν» το δίχτυ ασφαλείας, η αύξηση της ανεργίας θα ήταν αναπόφευκτη. Δεν είναι όμως μόνο οι οικονομικές επιπτώσεις που τρομάζουν. Η Ευρώπη έχει πρόσφατες τις μνήμες από τις κοινωνικοπολιτικές συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που εξελίχθηκε σε μία οξύτατη κρίση χρέους για τις χώρες του Νότου. Θέλει δε να αποφύγει νέες παράπλευρες απώλειες, όπως αυτές, που είχαμε στην πρώτη φάση των lockdown.
 
Για το λόγο αυτό και θεωρείται σχεδόν απίθανο να δούμε νέα γενικευμένα λουκέτα σε σχολεία. Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη όχι μόνο από τη γνώση, αλλά και τις κοινωνικές δεξιότητες που τους προσφέρει το σχολείο. Ακόμη και η πρόσβαση σε γεύματα που προσφέρουν παιδικοί σταθμοί, αλλά και δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι καθοριστικής σημασίας για χιλιάδες οικογένειες, ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
 
Σε ρεπορτάζ του Reuters ειδικοί τόνιζαν ότι οι πλέον ευάλωτοι μαθητές είναι εκείνοι της ειδικής αγωγής, για τους οποίους είναι εξαιρετικά σημαντικό το οργανωμένο μαθησιακό περιβάλλον και το σταθερό πρόγραμμα.
 
Το ίδιο ρεπορτάζ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση των φαινομένων ενοδοικογενειακής βίας. Παγιδευμένα στο σπίτι τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας έρχονται αντιμέτωπα με πιο συχνές και πιο ακραίες, εξηγούσαν ειδικοί. Μάλιστα οι εκκλήσεις βοήθειας σε ειδικές γραμμές κατά το πρώτο lockdown είχαν πολλαπλασιαστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
 
Θα πρέπει να σημειώσουμε πάντως ότι οι ειδικοί προειδοποιούν και για κάτι ακόμη: Αν τελικά κριθεί αναγκαίο το δεύτερο lockdown, δεν πρέπει οι κυβερνήσεις να διστάσουν στην επιβολή του. Γιατί ενδεχόμενη καθυστέρηση στην λήψη μέτρων θα πυροδοτούσε ακόμη βαθύτερη ύφεση και πιο δραματικό κοινωνικό αντίκτυπο.
 
Πηγή: www.kathimerini.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.