Δισεκατομμυρια μασκες και γαντια: Η πανδημια φερνει ενα νεο κυμα πλαστικης ρυπανσης

Τόνοι εξοπλισμού μίας χρήσεως απειλούν την πανίδα του πλανήτη
Εκατομμύρια μάσκες και γάντια μιας χρήσης κατέκλυσαν την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και πλέον γίνεται προφανές πως η πανδημία του κορωνοϊού φέρνει μαζί της και ένα νέο κύμα πλαστικής ρύπανσης που προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
 
Ο υπεύθυνος προγραμμάτων πρόληψης αποβλήτων του WWF Ελλάς, Αχιλλέας Πληθάρας προειδοποιεί πως «είναι σίγουρο πως η κατανάλωση αυτών των ειδών και άρα η παρελκόμενη ρύπανση είναι πολύ μεγάλη».
 
Παρότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα συγκεντρωτικά δεδομένα, ενδεικτικό της κατάστασης είναι το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας. Σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου του Τορίνο, η χώρα χρειάζεται περίπου ένα δισεκατομμύριο μάσκες και μισό δισ. γάντια κάθε μήνα.
 
Το γραφείο του WWF εκτιμά πως αν μόλις το 1% από αυτές τις μάσκες διατεθεί ανεξέλεγκτα και καταλήξει στο φυσικό περιβάλλον, τότε θα δημιουργήσει πρόσθετη πλαστική ρύπανση της τάξης των 40 τόνων πλαστικού τον μήνα.
 
Και δεν είναι μόνο αυτό. Πρωτογενείς έρευνες δείχνουν πως γενικότερα εν μέσω πανδημίας έχει αυξηθεί η κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων αντί για χύμα (πχ. οι καταναλωτές προτιμούν περισσότερο το συσκευασμένο τυρί απ' ό,τι το χύμα). Όλα αυτά δυσχεραίνουν το πρόβλημα και πρέπει να σταματήσουν. «Ο πανικός ποτέ δεν ήταν καλός σύμβουλος», υπογραμμίζει ο κ. Πληθάρα.
 
Μπουκάλια, καλαμάκια και αποτσίγαρα
 
Ακόμη όμως και πριν την πανδημία, χιλιάδες τόνοι πλαστικού κατέκλυζαν τη Μεσόγειο. Ειδικότερα για την Ελλάδα, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 11.500 τόνοι από τα πλαστικά κατέληγαν στις ελληνικές θάλασσες. Βασικές αιτίες του προβλήματος: η υπερκατανάλωση πλαστικών μιας χρήσης, η ανεξέλεγκτη απόρριψη πλαστικών σε παραλίες και πεζοδρόμια, τα μικρά ποσοστά ανακύκλωσης, η κακή αποκομιδή και διάθεση των κάδων σκουπιδιών, οι κακές συνθήκες σε χωματερές και ΧΥΤΑ.
 
Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι καταναλώνονται στην Ελλάδα πάνω από 1,5 δισ. πλαστικά μπουκάλια νερού, περισσότερα από 500 εκατ. πλαστικά ποτήρια καφέ και αναψυκτικού, πάνω από 1,5 – 2 δισ. πλαστικά καλαμάκια. Εκτός αυτών, μόνο στην Ελλάδα πετιούνται κάθε χρόνο πάνω από 18-20 δισ. αποτσίγαρα, πολλά εκ των οποίων καταλήγουν κάθε χρόνο στις παραλίες και τις ακτές.
 
Η πλαστική ρύπανση προκαλεί σοβαρότατες επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή και γενικότερα στην πανίδα. Έρευνες έχουν δείξει ότι σήμερα το 90% των θαλασσοπουλιών έχουν μικρά κομμάτια πλαστικού στο στομάχι τους (το 1960 το ποσοστό αυτό ήταν 5%), ενώ το 50% των θαλάσσιων χελωνών εκτιμάται ότι καταπίνει πλαστικά. Τα θαλάσσια είδη μπερδεύουν πολλές φορές τα πλαστικά για τροφή, με δυσμενέστερες συνέπειες για αυτά. Οι θαλάσσιες χελώνες, για παράδειγμα, καταπίνουν πλαστικές σακούλες νομίζοντας ότι πρόκειται για μέδουσες, με αποτέλεσμα να βρίσκουν φρικτό θάνατο.
 
Οι επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινητοποιηθεί και να λάβει μερικά σημαντικά μέτρα. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η απόσυρση από την αγορά μερικών πλαστικών που εντοπίζονται κυρίως στις θάλασσες. Είδη όπως τα πλαστικά καλαμάκια, πιάτα και μαχαιροπήρουνα, αναδευτήρες και μπατονέτες, θα σταματήσουν να κυκλοφορούν στην αγορά από τον Ιούλιο του 2021. Βέβαια, πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν ώστε να περιορίσουμε αποτελεσματικά την πλαστική ρύπανση.
 
Η WWF τονίζει πως εν μέσω πανδημίας, ακόμη και οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά έχουν σημασία. Για παράδειγμα, όσον αφορά στις μάσκες, «αυτό που λένε οι ειδικοί -και πρέπει να ακούσουμε- είναι πως θα πρέπει να χρησιμοποιούμε υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών χρήσεων, αρκεί να τις φοράμε σωστά και να τις φοράμε όλοι εκεί που απαιτείται.» 
 
«Θα πρέπει επίσης να μη σταματήσουμε τις προσπάθειες για περιορισμό των αχρείαστων πλαστικών στη ζωή μας. Μπορούμε ακόμα να πάμε στη λαϊκή και το σούπερ μάρκετ με την τσάντα πολλαπλών χρήσεων που έχουμε. Ας την καθαρίσουμε προσεκτικά μετά τη χρήση και ας τη χρησιμοποιούμε άφοβα. Να μη φοβόμαστε την αγορά χύμα φρούτων και λαχανικών και να μη ντρεπόμαστε να πάμε στο καφέ με τη δική μας κούπα.»
 
Πρόσφατα, περισσότεροι από 125 επιστήμονες από 19 χώρες, περιλαμβανομένων επιδημιολόγων, γιατρών και βιολόγων, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία κάνουν ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τα σκεύη και προϊόντα πολλαπλών χρήσεων περισσότερο απ' ό,τι τα προϊόντα μιας χρήσης.
 
«Ας πρυτανεύσει η λογική κι ας κάνουμε τις καλύτερες επιλογές. Για την προστασία της υγείας. Της δικής μας, των παιδιών μας, των αγαπημένων μας προσώπων, της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος», καταλήγει η WWF.  
 
Πηγή: www.lifo.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.