Απαραιτητο να ενταχθουν στις ενισχυσεις λογω κορωνοιου οι κτηνοτροφοι της ΑΜΘ που εξαιρεθηκαν απο την στηριξη

Ειδική συνεδρίαση για το θέμα της Κτηνοτροφίας θα πραγματοποιήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο

Την πρόθεσή του να πιέσει για την καταβολή έκτακτης ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας που έχουν μείνει εκτός καταβολής της ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού, εξέφρασε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.

Το θέμα εισήγαγε ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστος Τρέλλης, ο οποίος επισήμανε πως ενώ με την ΚΥΑ  3836/20 δόθηκαν, στο πλαίσιο της στήριξης λόγω κορωνοϊού, ενισχύσεις σε κτηνοτρόφους, αυτές δόθηκαν σε όσους διατηρούν εκμεταλλεύσεις με θηλυκά ενήλικα (τουλάχιστον ενός έτους) αιγοπρόβατα, που διαθέτουν στις εκμεταλλεύσεις τους με τουλάχιστον 20 ενήλικα αιγοπρόβατα και έχουν παραδώσει γάλα εντός του 2019.

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 3,8 ευρώ ανά θηλυκό αιγοπρόβατο, όμως όπως επισήμανε ο κ. Τρέλλης, τόσο στη Σαμοθράκη, όσο και στον ορεινό όγκο της Περιφέρειας ΑΜΘ υπάρχουν κτηνοτρόφοι που μένουν εκτός της ενίσχυσης.

Και αυτό γιατί ενώ καλύπτουν τις υπόλοιπες απαιτήσεις, δεν παραδίδουν γάλα, αφενός στη Σαμοθράκη γιατί η μονάδα είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί να τις καλύψει όλες, ενώ στον ορεινό όγκο της ΑΜΘ από πολλούς κτηνοτρόφους δεν παραλαμβάνουν οι εταιρείες γιατί, σύμφωνα με τον κ. Τρέλλη, δεν συμφέρει οικονομικά.

Το πρόβλημα, σημείωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, είναι γνωστό στην υπηρεσία, που μάλιστα εκτιμά ότι ο αριθμός των κτηνοτρόφων είναι σημαντικός.

Για το θέμα έχει ενημερώσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, μεταφέροντας μάλιστα, με αφορμή και τη συζήτηση,  τη διαβεβαίωσή του πως όταν ολοκληρωθεί πληρωμή των ενισχύσεων με την συγκεκριμένη διαδικασία που καθορίζει η ΚΥΑ, θα καταγραφούν τα προβλήματα που προέκυψαν, και πως θα επανέλθει το Υπουργείο στο θέμα ώστε να πάρουν την αποζημίωση και αυτοί που αδικήθηκαν.

Τόνισε δε πως έχουν ήδη ενημερώσει εγγράφως το Υπουργείο, και θα συνεχίσουν να πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Με την ανάγκη να αποκατασταθεί η συγκεκριμένη αδικία, αλλά και να ενισχυθεί γενικότερα ο τομέας της Κτηνοτροφίας στην περιοχή μας, συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις του Συμβουλίου, με αρκετούς συμβούλους να επισημαίνουν πως η κτηνοτροφία σε αυτή φθίνει, και χρειάζεται άμεση παρέμβαση τόσο κεντρικά, όσο και από την περιφέρεια.

Μάλιστα προτάθηκε εντός της αίθουσας να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση για να συζητηθεί τόσο η κατάσταση σε αυτή, όσο και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει να στηριχθεί, κάτι που αποδέχτηκε και ο Περιφερειάρχης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.