Λαικη Συσπειρωση Κομοτηνης: Ψηφισμα για τις σχολικες καθαριστριες

Τονίζει την ανάγκη για πρόσληψη επιπλέον 15 καθαριστριών και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 16 Σεπτεμβρίου, του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος, προκειμένου να λάβει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει με την έκδοση σχετικού ψηφίσματος τον αγώνα των σχολικών καθαριστριών του Δήμου, ο οποίος αντανακλάται και στην αγωνία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και οικογενειών τους, ενόψει του δευτέρου κύματος της πανδημίας.

Το κείμενο που προτάθηκε προς ψήφιση είναι το παρακάτω:

«Η καθαριότητα των σχολείων αποτελεί βασικό παράγοντα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την εξασφάλιση της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, αλλά και για όλο τον πληθυσμό της Ροδόπης.

Ο χρόνος που “κέρδισε” ο ελληνικός λαός με τη στάση του στο πρώτο κύμα της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκε ούτε για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, ούτε βέβαια για να προετοιμαστεί σχεδιασμένα και με ασφάλεια το άνοιγμα των σχολείων τόσο για μαθητές και εκπαιδευτικούς, όσο και το λοιπό προσωπικό.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κατάσταση είναι τραγική και όσον αφορά την καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Είναι γεγονός ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης για κάλυψη όλων των αναγκών στην καθαριότητα των σχολείων αποκαλύφθηκαν με δηλώσεις των αρμοδίων ότι “δεν το σηκώνουν τα δημοσιονομικά”, δηλαδή ότι η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών αποτελεί γι’ αυτούς “κόστος”. 

Η κατάσταση στον δήμο μας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε  την πρόσληψη 64 καθαριστριών για φέτος από τις οποίες 28 είναι με συμβάσεις για τρίωρη απασχόληση.

Είναι επιτακτική η ανάγκη, λοιπόν με δεδομένη την κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, για μετατροπή των συμβάσεων των καθαριστριών από μερικής απασχόλησης σε πλήρους, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο, με εξασφάλιση της σταθερής μηνιαίας πληρωμής και των έξτρα ωρών. Απαιτούμε από την κυβέρνηση χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη αυτών των εξόδων.

Να γίνει έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων με καταγραφή των τετραγωνικών μέτρων, τόσο σε αίθουσες, αλλά και σε βοηθητικούς χώρους, όπως επίσης και του αριθμού των παιδιών, ανά μονάδα, για να υπάρχει αξιολόγηση πόσες καθαρίστριες και σε ποιο σχολείο πρέπει να πάνε. 

Με δεδομένο τον αριθμό των σχολικών μονάδων, τις φετινές προσλήψεις καθαριστριών (36 πλήρους και 28 μερικής απασχόλησης), τις μόνιμες καθαρίστριες που ήδη εργάζονται, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα σχολεία λειτουργούν από τις οκτώ μέχρι τις δύο και κάποια ολοήμερα μέχρι τις τέσσερις, απαιτείται επιπλέον η πρόσληψη 15 καθαριστριών πλήρους απασχόλησης.

Χρειάζεται τώρα γενναία χρηματοδότηση από το κράτος, αλλά και η δημοτική αρχή να διεκδικήσει από την κυβέρνηση, να βάλει μπροστά τις αυξημένες ανάγκες του λαού της Κομοτηνής, για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Η δημοτική παράταξη κάλεσε όλες τις άλλες παρατάξεις «να στηρίξουν, με την έκδοση ψηφίσματος, τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του χώρου, τα οποία αποτελούν κοινά αιτήματα εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους» ενώ απηύθυνε κάλεσμα στα σωματεία εκπαιδευτικών, καθαριστριών, συλλόγους γονέων και άλλους φορείς να βάλουν μπροστά στις καθημερινές διεκδικήσεις τους τα παραπάνω αιτήματα. 

Ταυτόχρονα κάλεσε τους φορείς σε ενωτικό, μαζικό αγώνα για την κάλυψη των άμεσων αυτών αναγκών στα σχολεία, με αποκλειστική χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «η χρηματοδότηση για τη μισθοδοσία τους πρέπει να εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο λαός της Ροδόπης πληρώνοντας από την τσέπη του αυτά που το κράτος οφείλει να έχει εξασφαλισμένα για τις ανάγκες των παιδιών μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.