Σε αναμονη ανακοινωσεων για την στηριξη επιχειρησεων στην Περιφερεια ΑΜΘ

Θα είναι διαφορετικό από αυτό που ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Σύντομα, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των μέτρων προστασίας από το κορωνοϊό.

Ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε στο θέμα την Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία συζητήθηκε το θέμα μετά από πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης.

Να θυμίσουμε πως η Περιφέρεια, στα τέλη Ιουνίου, είχε ανακοινώσει πως επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας που μπορεί να φτάσει τα 25 με 30 εκατομμύρια ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ. 

Παρόλα αυτά, από τότε δεν υπήρξε κάποια επιπλέον ανακοίνωση, ενώ άλλες περιφέρειες, όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν ήδη ανακοινώσει τα δικά τους προγράμματα.

Με βάση το πρόγραμμα της Κ. Μακεδονίας, ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Χριστόδουλος Τοψίδης τόνισε πως χρειάζεται να βγει το συντομότερο δυνατόν ένα πρόγραμμα, με μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση, ώστε να διασωθούν οι επιχειρήσεις που με δυσκολία επιβίωσαν τα προηγούμενα 10 χρόνια.

Υπενθύμισε δε πως τόσο τα επιμελητήρια της ΑΜΘ, όσο και άλλοι φορείς, έχουν εκφράσει επίμονα το αίτημα να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα για να καλυφθούν περίπου 40.000 επιχειρήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ζητώντας στήριξη των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, σε όσο το δυνατόν περισσότερους κλάδους.

Με περισσότερους πόρους το πρόγραμμα

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης αναγνώρισε πως το πρόγραμμα της Κ. Μακεδονίας είναι θετικό, υπολογίζει όμως πως θα καλύψει μόνο 7.000 επιχειρήσεις.

Όσο για το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί, σημείωσε πως χρειάστηκε να επεξεργαστούν στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να το διαμορφώσουν.

«Αν θα είναι διαφορετικό, που είναι το πιθανότερο, από αυτό που ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, αυτό θα το κρίνετε εσείς» σημείωσε, αρνούμενος να δώσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Πιστεύει πάντως πως θα είναι καλό, θα έχει περισσότερους πόρους, ενώ θεωρεί πως και η εκταμίευση του θα γίνει συντομότερα σε σχέση με άλλα.

Ζήτησε παρόλα αυτά υπομονή μερικών ημερών, μέχρι να έρθουν οι απαραίτητες εγκρίσεις, ώστε αυτό να ανακοινωθεί.

Σημείωσε δε πως και σε άλλους τομείς, όπως η χρηματοδότηση του ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, θα αυξηθούν, για να καλύψουν όλα τα σχέδια που θα είναι θετικά αξιολογηθέντα, μετά από αυστηρό έλεγχο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.