Η Τουρκοκυπριακη πλευρα αντιδρα στις αποφασεις του Μαικ Πομπεο

Κουντρέτ Οζερσάι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν αυτό που λένε»

Ο Υπουργός Εξωτερικών της τουρκοκυπριακής πλευράς Κουντρέτ Οζερσάι αντέδρασε στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη ελληνοκυπριακή πλευρά σημειώνοντας τις αντιφάσεις μεταξύ των δηλώσεων του και των συμπεριφορών του κατά την επίσκεψή του.

«Δυστυχώς όμως, σε θέματα διεθνών επαφών, ο Πρόεδρος Ακιντσί δεν κατάφερε να αναλάβει την πρωτοβουλία και παρέμεινε παθητικός», δήλωσε ο Οζερσάι, επέκρινε επίσης την αποτυχία του Πομπέο να διασχίσει το Βορρά και να συναντηθεί με τον Ακιντσί, παρά την επίσκεψη στη ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Οζερσάι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν τις βάσεις για μια νέα σχέση στρατιωτικής βάσης με την ελληνοκυπριακή ηγεσία στον στρατιωτικό τομέα. Αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται, είναι πολύ σαφές ότι αυτές οι προσεγγίσεις, ειδικά τέτοια βήματα που λαμβάνονται με τον αποκλεισμό μιας πλευράς, δεν θα εξυπηρετήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής», συμπληρώνοντας πως «είναι κατανοητό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να συζητήσουν θέματα διευθέτησης του φυσικού αερίου και της θαλάσσιας δικαιοδοσίας πριν από μια ολοκληρωμένη λύση. Ανέφερε επίσης πως η τρέχουσα στάση και συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών είναι διαμετρικά αντίθετη με αυτό που λένε. «Πρώτα απ ' όλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να έχουν το ίδιο επίπεδο διαλόγου και με δύο πλευρές της Κύπρου και να τις αποδέχονται ως συνομιλητές. Από την άλλη πλευρά, αν δεν θέλει να μην δοθεί η ευκαιρία να καταστραφεί η δυτική συμμαχία, πρέπει να ενεργήσει χωρίς να στοχοποιήσει την Τουρκία, η οποία είναι το πιο σημαντικό στοιχείο και λύδια λίθος αυτής της Συμμαχίας. Εάν αποδεχτείτε και υποστηρίξετε την ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία είναι μία από τις δύο πλευρές στην Κύπρο, θα κακομάθει αυτή η πλευρά. Με αυτές τις προσεγγίσεις, δεν μπορείτε να περιμένετε από την Ελληνική ηγεσία να είναι συμβιβαστική στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος. Ούτε από την άποψη μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, ούτε από την άποψη μιας συμφωνίας που μπορεί να επιτευχθεί για την ανταλλαγή φυσικού αερίου πριν από μια συνολική λύση, η ελληνική πλευρά δεν λαμβάνει συμβιβαστική θέση. Πρέπει να σταματήσουν να κρατούν την ελληνική πλευρά σε αυτόν τον άνετο χώρο.

«Ούτε θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών»

Ο Οζερσάι εκτίμησε ότι αυτές τις αμερικανικές προσεγγίσεις, οι οποίες ευνοούν την ελληνική πλευρά, δεν θα βοηθήσουν να σπάσει η επιρροή των Ρώσων στην περιοχή αυτή, με άλλα λόγια, δεν θα ωφελήσει τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών τονίζοντας πως «είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να προσελκύσουν στο πλευρό της την ελληνοκυπριακή ηγεσία στο πλαίσιο των εθνικών συμφερόντων της, η οποία έχει αρχίσει να ασκεί ρωσική επιρροή στην περιοχή αυτή, και προσπαθεί να σπάσει τη ρωσική επιρροή με αυτόν τον τρόπο. Αλλά αυτές οι προσεγγίσεις δεν θα εξυπηρετήσουν αυτόν τον θεμελιώδη στόχο των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε κάθε περίπτωση, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα κατά τέτοιων πρωτοβουλιών κατά των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας και κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητήσει».

Πηγή: www.iha.com.tr

Πηγή φωτογραφίας / Αnadolu Ajansi

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.