Σειρα αντιδρασεων απο τον Υπουργο Εξωτερικων για τα επικαιρα θεματα

Μ. Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ύστερα από τα νέα με αφορμή της επιστροφής του πλοίου Ορουτς Ρείς στο λιμάνι, ο Υπ. Εξωτερικών Τσαβούσογλου σε μια ζωντανή εκπομπή δήλωσε ότι αυτό το βήμα έγινε για εργασίες συντήρησης και ανεφοδιασμού.

… Το ερευνητικό πλοίο Ορουτς Ρείς , το οποίο συνεχίζει σεισμική έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο στις 13 Σεπτεμβρίου επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας και με αυτή την κίνηση σχολιάστηκε πως «η Τουρκία υποχωρεί στην Ανατολική Μεσόγειο» ταυτόχρονα ο Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αυτό δεν ήταν υποχώρηση, το ερευνητικό πλοίο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι για εργασίες συντήρησης και ανεφοδιασμού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συμμετείχε στη ζωντανή εκπομπή στο NTV, δήλωσε: «Δεν δημοσιεύθηκε NAVTEX επειδή το Ορούτς Ρέις βρίσκεται σε εργασίες συντήρησης και για αυτό δεν έχει νόημα να δημοσιεύσουμε τη NAVTEX. Από όλους θεωρήθηκε ως υποχώρηση και η αντιπολίτευση το αντιλήφθηκε ως τέτοια, αλλά δεν είναι αλήθεια».

Αντίδραση στη δήλωση της αντιπολίτευσης σχετικά με το Ορούτς Ρέις

Ο Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι αναμένει ισχυρή υποστήριξη από όλα τα πολιτικά κόμματα, όπως και το MHP, για τις δραστηριότητες του Ορούτς Ρέις, υποστηρίζοντας ότι «Όταν το CHP χωρίς να ρωτήσει κάποιον λέει “υποχώρηση” αυτό απευθύνεται στην εσωτερική πολιτική.

Η ΕΕ απαιτεί κυρώσεις στην Τουρκία

Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή πλευρά θέλουν τις κυρώσεις. Δεν περιμένω απόφαση κύρωσης στις 24-25 Σεπτεμβρίου, αλλά θα μπορούσε να συμβεί. Αποφασίσαμε να μην σταματήσουμε τους μετανάστες να πηγαίνουν στην Ευρώπη, και αυτή η απόφαση εξακολουθεί να ισχύει. Ο Μακρόν δεν είναι έντιμος πολιτικός, έχασε την ισορροπία του νου του.

«Όσο περισσότερο λέμε, τόσο περισσότερες χώρες πιστεύουν στην ορθότητα μας»

Όσο περισσότερο μιλάμε, τόσο περισσότερες χώρες πιστεύουν στην ορθότητα μας. Η Γερμανία προσπαθεί να είναι ειλικρινής μεσολαβητής. Οι επαφές της μαζί μας, στην κατάσταση που προέκυψε αυτό δείχνει. Τα κράτη μέλη δεν αισθάνονται άνετα με την ομηρία των σχέσεων. Αλλά στο τέλος, η πλειοψηφία θα προτιμούσε την Ελλάδα αν έπρεπε να ληφθεί μια απόφαση, και την αποκαλούν αλληλεγγύη.

«Αν η Ελλάδα θέσει προϋποθέσεις, θα παρουσιάσουμε και εμείς τις προϋποθέσεις μας»

Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού είναι θετικές και μετριοπαθείς. Αλλά αν θέτει προϋπόθεση για να καθίσει στο τραπέζι, τότε θα προσφέρουμε και εμείς τις προϋποθέσεις μας. Θα μπορέσει η Ελλάδα να τις εκπληρώσει; Αυτή η ένταση δεν θα τελειώσει αν η Ελλάδα δεν παραιτηθεί από τις απαιτήσεις της υφαλοκρηπίδας για το Καστελλόριζο, και αν δεν εγκαταλείψει τον χάρτη της Σεβίλλης.

Κατά τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, η Βρετανία δεν όρισε υφαλοκρηπίδα σε νησιά κοντά στη Γαλλία και ταυτόχρονα έχω παρουσιάσει άλλα παραδείγματα σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα πρέπει να παραιτηθεί από τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να αγνοεί την τουρκοκυπριακή πλευρά. Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να έρθουν σε αυτή τη γραμμή.

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει καταστήσει απαραίτητη προϋπόθεση να σταματήσουμε όλες τις δραστηριότητές μας για να συζητήσουμε. Όταν καθόμαστε άνευ όρων, ρωτάμε από ποιο νόμο ισχυρίζεστε για το Καστελλόριζο υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων; Μπορούμε να το θέσουμε στο τραπέζι με αυτοπεποίθηση, γιατί έχουμε δίκιο.

«Η άρση του εμπάργκο στην ελληνοκυπριακή πλευρά παραβιάζει την ισότητα»

Εάν υπάρχει μια κατάσταση που πρέπει να ανησυχεί εδώ, είναι τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πομπέο. Άρθηκε το εμπάργκο. Στη συνέχεια γύρισε αυτό σε μια συμφιλίωση. Αυτό το βήμα διαταράσσει την ισότητα στο νησί. Έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές που έχουν επιδείξει οι Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι στιγμής. Εάν πηγαίνετε σε ένα νησί, αν θέλετε να λύσετε προβλήματα, θα ακούσετε και τις δύο πλευρές. Ο Κέρι και ο Μπάιντεν, που είχαν ταξιδέψει νωρίτερα στο νησί, είχαν πάει και στην τουρκοκυπριακή πλευρά και τους άκουγαν. Ο Πομπέο πηγαίνει και συναντιέται με την ελληνική πλευρά και κάνει δηλώσεις από εκεί. Γιατί ο Πομπέο δεν λέει ότι οι πόροι υδρογονανθράκων του νησιού πρέπει να μοιράζονται δίκαια; Ίσως ένιωθε άβολα που πήγα στη Βενεζουέλα.

«Ο σκοπός των δραστηριοτήτων μας είναι μια απάντηση στο μέτωπο του κακού»

Όπως συμβαίνει στην ιστορία μπορεί να υπάρχει ένα μέτωπο του κακού. Η διπλωματία είναι, φυσικά, η επίλυση προβλημάτων, η ανάπτυξη καλών σχέσεων. Για παράδειγμα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πόσες φορές τους έχουμε συναντήσει; Τώρα δεν πρόκειται να τους ικετεύσουμε. Είναι συνεχώς εχθρικές προς την Τουρκία. (…) Γιατί πρέπει να είμαστε κακοί με την Αίγυπτο; Αλλά οι πολιτικές που ακολούθησε η Αίγυπτος μετά το πραξικόπημα είναι σαφείς. Η Αίγυπτος πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα να βελτιώσει τις σχέσεις μαζί μας. Ο σκοπός των σημερινών μας δραστηριοτήτων είναι μια απάντηση στη στάση του κακού μετώπου που σχηματίζεται εναντίον μας για να μας αποκλείσει. Από το 2003, αυτό συνεχίζεται. Η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέγραψε τη συμφωνία με την Αίγυπτο το 2003.

«Όλοι πρέπει να σέβονται τα δικαιώματά μας»

Συνεχώς λέμε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο, οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς εμάς θα είναι άκυρη. Αν υπάρχουν πλούτη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, για να το πουλήσουν στις διεθνείς αγορές πρέπει να περάσουν από την Τουρκία. Εάν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από την Τουρκία, γιατί προσπαθείτε να αποκλείσετε την Τουρκία αντί να επωφεληθείτε από αυτά τα πλούτη μαζί; Στο τέλος, θέλουμε διπλωματία, αλλά όλοι πρέπει να σέβονται τα δικαιώματά μας»…

Πηγή: sondakika.com

Πηγή φωτογραφίας / Haberturk

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.