Θα πρεπει να βρεθει μια μονιμη λυση και για τους Παιδικους Σταθμους

Το πρόβλημα είναι ότι το κράτος χρησιμοποιεί τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για να καλύψει τις δικές του αδυναμίες

Το θέμα της αγωγής 37 εργαζομένων στα ΚΔΑΠ φιλοξενούμε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας μας, που ζητούν την μονιμοποίησή τους, μιας και εδώ και αρκετά χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Το αίτημα για μονιμοποίηση τους όμως ακολουθεί αιτήματα εργαζομένων και σε άλλα προγράμματα, χρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ, τουλάχιστον στην αρχή, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, ένα πρόγραμμα το οποίο είχε στελέχη που απασχολούνταν σε αυτό για δεκαετίες, σε μια μεσοβέζικη κατάσταση, αγωνιώντας αν θα ανανεωθεί το πρόγραμμα και θα συνεχίσουν να εργάζονται.

Το πρόβλημα, και στις δύο περιπτώσεις, είναι ότι το κράτος χρησιμοποιεί τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για να καλύψει τις δικές του αδυναμίες, ή την απροθυμία να χρηματοδοτήσει προγράμματα τα οποία είναι απαραίτητα για τους πολίτες.

Και αυτό γιατί αν τόσο το Βοήθεια στο Σπίτι, όσο και το πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς, θεωρείται απαραίτητο, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το κράτος, και τα χρήματα του ΕΣΠΑ να χρησιμοποιηθούν αλλού.

Και η δικαιολογία ότι η χώρα ήταν πρακτικά χρεοκοπημένη, που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή για τους παιδικούς σταθμούς, είναι εμφανές πως δεν ισχύει για το Βοήθεια στο Σπίτι, το οποίο προηγήθηκε πολύ της οικονομικής κρίσης.

Πρέπει λοιπόν σε κάποια φάση να αποφασίσουμε συλλογικά, ποιες είναι οι δομές που θέλουμε, και πώς θα τις βελτιώνουμε και θα τις αναπτύσσουμε, αντί να παίζουμε τον παπά με τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, καλύπτοντας στην πραγματικότητα δύο ανικανότητες: την ανικανότητά μας να δημιουργήσουμε μόνιμες δομές για την στήριξη των πολιτών, και εν τέλει της Ελληνικής οικογένειας, και την ανικανότητά μας να απορροφήσουμε πόρους του ΕΣΠΑ για κάτι νέο.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.