Ιστορικες φωτογραφιες απο την αστικη αποκατασταση των προσφυγων στη Ροδοπη

Από το πόνημα της Μαριγούλας Κοσμίδου

Το πόνημα της Μαριγούλας Κοσμίδου με τίτλο «Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων στη Ροδόπη – Τα “Προσφυγικά” και οι σχολικές υποδομές της Κομοτηνής ‒ Κωδικοποίηση Νομοθεσίας για τη Στεγαστική Αποκατάσταση των προσφύγων» (εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, σ. 184) πραγματεύεται ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της νεοελληνικής ιστοριογραφίας, αυτό της αποκατάστασης των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. H έως τώρα έρευνα έχει φέρει στο φως πολλά σημαντικά ευρήματα, αλλά το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει διευρενηθεί σε ορισμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπως και στην ελληνική ή Δυτική Θράκη όπου εγκαταστάθηκαν περίπου 100.000 πρόσφυγες, προερχόμενοι από την τουρκική ή Ανατολική Θράκη και από τη Μικρά Ασία. Το ίδιο συμβαίνει και με την αστική εγκατάσταση προσφύγων στην Κομοτηνή, για την οποία πολλλά είναι τα ερωτήματα που οφείλουν να απαντηθούν.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη, στο πρώτο παρατίθενται το ιστορικό πλαίσιο, τα αριθμητικά στοιχεία των προσφύγων και οι οργανισμοί που δημιουργήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών τους, στο δεύτερο εξετάζεται το ζήτημα της εγκατάστασης των προσφύγων στη Ροδόπη και συγκεκριμένα, στο αστικό περιβάλλον της Κομοτηνής και στο τελευταίο καταγράφεται η ιστορία των σχολικών μονάδων της Κομοτηνής, αρχίζοντας από τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αι.

Η Κομοτηναία συγγραφέας του βιβλίου αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία που διαδραματίζουν οι άνθρωποι του τόπου για την ίδια την ιστορία του. Οι μνήμες πολλές και η αμεσότητά τους σπουδαία. Και τότε αρκεί μια συγγραφική πρόθεση-πρόταση για να μείνει το παρελθόν αναλοίωτο και το μέλλον «δικό μας».

*Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των εκδόσεων «Παρατηρητής της Θράκης» https://bit.ly/3izW8mB, στο τηλέφωνο 25310 72486, καθώς και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.