Αποκλεισμενοι απο τις ενισχυσεις του ΥΠΑΑΤ για τον κορωνοιο οι αιγοπροβατοτροφοι σε ορεινο ογκο και Σαμοθρακη

Αποκατάσταση της αδικίας ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ

Πρόταση για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ αναφορικά με τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας λόγω πανδημίας, καθώς όπως επισημαίνει λόγω των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος, εξαιρούνται της καταβολής η συντριπτική πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων της περιοχή μας.

Όπως εξηγεί η περιφερειακή παράταξη με βάση την ΚΥΑ 3836/9-9-2020 που αφορά την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας, λόγω πανδημίας, ενισχύονται οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι διαθέτουν εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα και οι οποίοι έχουν παραδώσει γάλα εντός του 2019, έχουν υποβάλει ΕΑΕ το έτος 2019 και διατήρησαν την εκμετάλλευση τους έως 31/12/2019.

Το ποσό που θα καταβληθεί ως ενίσχυση ανέρχεται στα 3,8 ευρώ ανά θηλυκό αγριοπρόβατο.

Στο παράρτημα II της ΚΥΑ αναφέρονται τα νησιά τα οποία διαθέτουν τυροκομεία και επομένως υπάρχει δυνατότητα παράδοσης γάλατος από τους κτηνοτρόφους.

Στο παράρτημα II συμπεριλαμβάνεται και η Σαμοθράκη όπου λειτουργεί τυροκομείο μικρής δυναμικότητας. Το συγκεκριμένο τυροκομείο έχει την δυνατότητα να απορροφήσει την παραγωγή γάλατος από 44 εκμεταλλεύσεις. Όταν στο νησί υπάρχουν συνολικά 273 εκμεταλλεύσεις.

Επίσης στον ορεινό όγκο της περιφέρειάς μας υπάρχουν εκατοντάδες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που δεν πωλούν γάλα εξαιτίας του ότι οι βιομηχανίες γάλατος δεν το απορροφούν.

Σύμφωνα με την Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ, οι δύο αυτές περιοχές (Σαμοθράκη και Ορεινός όγκος) που είναι οι κύρια πληττόμενες από την πανδημία, εξαιτίας της μη πώλησης των αμνοεριφίων, που είναι και η μοναδική πηγή εισοδήματος από την εκμετάλλευση, εξαιρούνται της καταβολής έστω και αυτής της μικρής ενίσχυσης. Γι’ αυτό και καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον Περιφερειάρχη να παρέμβουν άμεσα προς το ΥΠΑΤ και Υπουργείο Οικονομικών για την αποκατάσταση της αδικίας.

«Η οποιαδήποτε αδιαφορία αποτελεί πολιτικό έγκλημα σε βάρος των κτηνοτροφών της περιοχής μας» τονίζει η περιφερειακή παράταξη, καλώντας ταυτόχρονα τους αγροτικούς φορείς και τους ίδιους τους κτηνοτρόφος να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.