Α. Βαφειαδης: Θετικα αλλα οχι επαρκη τα μετρα Μητσοτακη απο την ΔΕΘ για τη διασωση του επιχειρειν

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης προαναγγέλλει δράσεις από τα σωματεία εστίασης και καφέ που θα αποφασιστούν σε περιφερειακό επίπεδο την Παρασκευή

Τα μέτρα για την στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων που  εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου σχολίασε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ εξήγγειλε μέτρα ύψους 6,8 δις ευρώ,  που όπως επεσήμανε έχουν ως στόχο να προστατευτεί η απασχόληση και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων αλλά και η οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, αφορούν κυρίως στο επιχειρείν και όχι τον Δημόσιο τομέα, επισημαίνοντας πως ενδεχομένως φανερώνει και μία διάθεση αλλαγής πολιτικής από πλευράς της κυβέρνησης η οποία «αρχίζει να καταλαβαίνει ότι αν δεν στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν θα αντέξει ούτε ο δημόσιος τομέας».

«Στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού παρά τα όσα αναμέναμε δεν υπήρξε κάποια έκπληξη από τον πρωθυπουργό, αλλά στην ουσία επισημοποιήθηκαν όλα όσα είχαν εξαγγελθεί το προηγούμενο διάστημα από τους αρμοδίους υπουργούς» σημείωσε ο ίδιος εξηγώντας ότι κάποια από τα κατατεθειμένα αιτήματα των επαγγελματικών ικανοποιήθηκαν και κάποια όχι.

Όσα ικανοποιήθηκαν…

Εξειδικεύοντας την συζήτηση ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ αναφέρθηκε στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021 κατά 3 μονάδες, ως μέτρο θετικό μεν, αλλά με αμελητέο αποτέλεσμα – ως προς τις μειώσεις – γι9α τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο «αν δεν γίνουν γενναίες μειώσεις στα εργοδοτικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εισφορές δεν θα έχει πραγματικό αντίκρισμα» εξήγησε «καλωσορίζοντας» ωστόσο την μείωση. 

Στα θετικά των ανακοινώσεων ο ίδιος ανέφερε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, αρχικά για ένα έτος, το 2021, με τον ίδιο να επισημαίνει πως «θα παλέψουμε στην συνέχεια ώστε να γίνει μόνιμο».

Ως θετική λογίζεται και η παράταση έως και τον Απρίλιο του 2021 στις καταβολές των οφειλών, φορολογικών και ασφαλιστικών, που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, ενώ προς την θετική κατεύθυνση κινείται και η επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Ωστόσο όπως εξήγησε το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπορεί να επεκτάθηκε χρονικά, όχι όμως και ως προς τα χαρακτηριστικά του, καθιστώντας το απαγορευτικό για τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης που επλήγησαν κατά κύριο λόγο από την πανδημία και απασχολούν κυρίως εποχικούς ή μερικής απασχόλησης υπαλλήλους. Παράλληλα ωστόσο όπως έκανε σαφές ανακοινώθηκε η προσωρινή αναστολή των συμβάσεων που «αντισταθμίζει» ως ένα σημείο την μη επέκταση του προγράμματος. 

Αναφερόμενος στην τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ο κ. Βαφειάδης έκανε λόγο για «το μόνο θετικό μέτρο του τελευταίου εξαμήνου» για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες εξηγώντας πως παρά τον δανειακό της χαρακτήρα δίνει την δυνατότητα «να αποφεύγουμε τις τράπεζες, τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας και ταυτόχρονα να έχουμε ρευστότητα στα ταμεία των πληττόμενων επιχειρήσεων. 

… και όσα δεν ικανοποιήθηκαν

Ως προς τα όσα δεν ικανοποιήθηκαν με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ο ίδιος αναφέρθηκε στην μία ικανοποίηση του αιτήματος για γενναία μείωση της φορολογίας και της παγίωσης του ΦΠΑ 6% στο σύνολο της εστίασης, ενώ από τα αιτήματα που δεν ικανοποιήθηκαν αφορά στην παράταση του μέτρου της μείωσης των ενοικίων κατά 40%, καθώς από τον Οκτώβριο, απουσία νεότερων ανακοινώσεων, επιστρέφει η πρότερη κατάσταση.  

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ επανέλαβε και το πάγιο αίτημα για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της «τιμωρίας» όπως την χαρακτήρισε που επιβλήθηκε στη μεγάλη κρίση του 2012-2013, εξηγώντας πως σε συνέχεια και της κατάργησής του για τους αγρότες, «ελπίζαμε τουλάχιστον  στην σταδιακή μείωσή του από το 2021 και την οριστική κατάργησή του σε ορίζοντα 4ετίας». «Δεν το είδαμε δεν εξαγγέλθηκε επομένως και το 2021 θα κληθούμε να το καταβάλουμε» συμπλήρωσε.

Απολογιστικά ο κ. Βαφειάδης μίλησε για «μερική ικανοποίηση των αιτημάτων των επαγγελματιών» εξηγώντας πως «είναι θετικά μέτρα τα οποία όμως δεν αρκούν ώστε οι επιχειρήσεις να κρατηθούν και να επιβιώσουν από την πανδημία του κορωνοϊού».

Χειρότεροι από τον Αύγουστο οι τζίροι του Σεπτεμβρίου 

Ερωτηθείς σχετικά με την κίνηση στα καταστήματα της Κομοτηνής τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη, ο ίδιος έκανε λόγο για τη συνέχεια της δυσχερούς κατάστασης, λόγω της απουσίας «εξωγενών παραγόντων» όπως ο τουρισμός που δεν υπήρχε αλλά και η μη παρουσία φοιτητών, καθώς μόλις το 30% της κύριας δυναμικότητας του ΔΠΘ έχει έρθει στην περιοχή. «Οι μεσίτες μιλούν για 70% μείωση στον τζίρο τους, ενώ ευρύτερα ο Σεπτέμβρης που θεωρείται ο δεύτερος πιο δυνατός μήνας σε επίπεδο τζίρου τον χρόνο, κινείται μέχρι στιγμής σε χειρότερα επίπεδα από τον Αύγουστο».

Εν αναμονή δράσεων και αντιδράσεων 

Κλείνοντας ο κ. Βαφειάδης γνωστοποίησε πως την προσεχή Παρασκευή το σύνολο των σωματείων εστίασης και καφέ της περιφέρειας θα συμμετάσχουν σε συνδιάσκεψη στην Καβάλα για να αποφασιστούν οι τρόποι δράσης και αντίδρασης  απέναντι στα μέτρα του κορωνοϊού, για να επισημάνει για ακόμα μία φορά πως «η περιοχή μας συνεχίζει παράλογα να βρίσκεται στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, δίχως κρούσματα και δίχως να έχει δοθεί ποτέ μία εύλογη εξήγηση για την συνέχεια των μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης». «Όλη η Περιφέρεια παραμένουμε στο καναβάτσο από την κυβέρνηση, καθώς παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε κρούσματα εδώ και είκοσι μέρες, δεν διαχωρίζεται ως περιοχή από τις υπόλοιπες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.