Πρωτο, αλλα οχι τελευταιο, διημερο για τη γη στην Κομοτηνη

Το First Earth weekend in komotini ανέδειξε την ανάγκη ανάδειξης των περιβαλλοντικών ζητημάτων και κατά την πανδημία

Ένα διήμερο γεμάτο παιχνίδι, συζητήσεις, ομιλίες και πολλές εκπλήξεις, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου στο Θερινό ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, με το φεστιβάλ της Gro2be «First Earth weekend in komotini» να θέτει τις βάσεις, σε μια δύσκολη εποχή, για το μέλλον.

Στόχος των διοργανωτών ήταν να μάθουν, να γελάσουν, να παίξουν και να κάνουν τον κόσμο λίγο πιο καθαρό, μέσα από τις δράσεις του Φεστιβάλ, οι οποίες, εκ των πραγμάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν πιο περιορισμένες από όσο θα ήθελαν.

Αυτό όμως δεν τους πτόησε, και έτσι την πρώτη ημέρα πραγματοποίησαν στο χώρο του Θερινού Δημοτικού Θεάτρου τρείς ομιλίες, με θέμα το περιβάλλον και την ευαισθητοποίηση του κοινού όσο αφορά τόσο τη zero waste πρακτική και πώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί τόσο στην καθημερινότητα μας αλλά και στις βαριές βιομηχανίες, αλλά και το αποτύπωμα του άνθρακα και τον εθελοντισμό.

Πρώτη μίλησε η κ. Σοφία Πετρίδου, υπεύθυνη του εκπαιδευτικού σχεδιασμού του kookoonari, της πρώτης πρωτοβουλίας που προωθεί το zero waste κίνημα από την Κομοτηνή, η οποία την προηγούμενη χρονιά έδωσε έμφαση στην προσχολική εκπαίδευση.

Κατόπιν μίλησε για την αρχή των προβλημάτων στο περιβάλλον και τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα γι’ αυτό ο κ. Στάθης Πολυτσάκης, γεωπόνος, ενώ τη βραδιά έκλεισε ένας εκ των συνιδρυτών της grO2be, ο Σπύρος Νταντανίδης, που μίλησε για την έλξη που υπάρχει μεταξύ δημιουργίας και εθελοντισμού αλλά και για τη δυνατότητα που έχει η φιλική προς το περιβάλλον στάση ζωής στο να παντρεύεται με τις επαγγελματικές προοπτικές κάποιου/ας.

Προσπάθεια για το καλύτερο

Η δεύτερη μέρα ήταν πιο πολύ στοχευμένη προς τα παιδιά, και έτσι με τη βοήθεια εθελοντών πραγματοποίησαν ένα μικρό κυνήγι θησαυρού, όπου τα παιδιά από σημείο σε σημείο είτε μάζευαν σκουπίδια, είτε αντιλαμβανόταν πώς θα τα πετούν και πού.

Η πρώτη τους μέρα, το Σάββατο, είχε ανταγωνισμό από τα αθλητικά γεγονότα, αλλά πάλι η βραδιά ήταν ποιοτική, ενώ η δεύτερη υλοποιήθηκε με την βοήθεια της κ. Μαρίας Πίτατζη, σημείωσε ο κ. Νταντανίδης, βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν για τις έννοιες της ανακύκλωσης και των σκουπιδιών μέσα από το παιχνίδι. «Δεν είναι η πιο ιδανική στιγμή για να κάνουμε αυτή την εκδήλωση, λόγω της πανδημίας, αλλά θέλουμε να μείνουμε ενεργοί» ανέφερε.

Η ομάδα δημιουργήθηκε στις αρχές του χρόνου, και ενώ είχε πολλές ιδέες και αρκετά σχέδια, «έπεσαν» αρκετά λόγω της πανδημίας, για αυτό και θέλησε να κάνει μια νέα αρχή με αυτό το φεστιβάλ.

Μάλιστα η προσέλευση των παιδιών, τη δεύτερη μέρα ήταν αρκετά μεγάλη, με τον κ. Νταντανίδη να εκφράζει την ελπίδα πως διασκεδάζουν, και μαζί μαθαίνουν και κάτι, έστω μικρό.

Προσπάθεια για συνέχεια μέσα στην αβεβαιότητα

Η ομάδα θέλει να πραγματοποιήσει ξανά το Φεστιβάλ, ή κάτι ανάλογο, και την επόμενη χρονιά, είτε την άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου, με άλλα όμως μεγέθη, ανάλογα και με την υγειονομική κατάσταση.

Όπως ανέφερε ο κ. Νταντανίδης, δυσκολεύονται να προγραμματίσουν τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα, λόγω των συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθηκών.

Μάλιστα ακόμα και για το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, το First Earth weekend, μέχρι την Τετάρτη δεν ήταν σίγουροι ότι θα προχωρήσουν, γιατί όλα είναι πολύ αβέβαια.

Ο κ. Νταντανίδης ευχαρίστησε για τη βοήθειά του τη ΜΑΙΚ Productions, τη mix Sound, το Θερινό ΔΗΠΕΘΕ για τη φιλοξενία καθώς και τη ΔΚΕΠΠΑΚ, αλλά και τους εθελοντές που τους βοήθησαν, την Θεοπούλα Ευαγγέλου, την Σοφία Καρκατσέλη, την Σοφία Δερμεντζόγλου, Βάσω Μελαχρινού, Θωμάς Τσούκνος και Μαρία Πίτατζη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.