ΟΑΣΘ: Προσεχως νεος διαγωνισμος για ακομη 270 λεωφορεια

Τις επόμενες ημέρες στους δρόμους της πόλης θα κυκλοφορούν αστικά από τη Λειψία, ενώ παραλαμβάνονται μεταχειρισμένα οχήματα της πρώτης προμήθειας με leasing
Μπορεί τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην πάρει το λεωφορείο της γραμμής από το αεροδρόμιο με τελικό προορισμό το διεθνές εκθεσιακό κέντρο φέτος, όπως είχε ακουστεί μετά την επίσκεψή του στα τέλη του περασμένου Μαΐου για να στείλει το μήνυμα ότι οι αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης και η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους ιεραρχούνται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα -άλλωστε δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω κορονοϊού η Γενική Έκθεση- στο Μέγαρο Μάξιμου αλλά και τον ΟΑΣΘ, ωστόσο, δηλώνουν κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι.
 
Και αυτό γιατί οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν αλλά και ο σχεδιασμός που εκπονήθηκε και υλοποιείται φέρνει αποτελέσματα, όπως υποστηρίζουν. Ακόμα κι αν αυτά τα αποτελέσματα θα φανούν στους επιβάτες των λεωφορείων του ΟΑΣΘ λίγο πιο αργά απ’ ό,τι προέβλεπαν οι αρχικοί σχεδιασμοί.
 
Στον ΟΑΣΘ, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» προετοιμάζονται, ώστε να μην τους προλάβουν οι εξελίξεις και οι υπεύθυνοι του Οργανισμού να μην «πιαστούν στον ύπνο». Για το λόγο αυτό, δεν αποκλείεται ακόμα και εντός Οκτωβρίου να προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός για τη μίσθωση με μέθοδο leasing ακόμα 270 μεταχειρισμένων οχημάτων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του επιβατικού κοινού για το 2021. Και αυτό γιατί, στις τάξεις της διοίκησης υπάρχει η εκτίμηση πως εντός του επόμενου έτους περίπου εκατό αστικά από αυτά που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους της πόλης θα πρέπει να αποσυρθούν λόγω παλαιότητας.
 
Επιδίωξη, όπως υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας είναι με την ολοκλήρωση και του νέου αυτού διαγωνισμού καθημερινά να κυκλοφορούν στους δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος περισσότερα από 450 αστικά. Σε αυτά προστίθενται και τα περίπου 125 λεωφορεία που πραγματοποιούν τα υπεραστικά δρομολόγια, όπως προβλέπεται στη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης.
 
Όπως αναφέρει ο κ. Σκόδρας έχει ενεργοποιηθεί η προαίρεση για απόκτηση ακόμα 270 αστικών οχημάτων μέσω leasing για την ενίσχυση του στόλου του ΟΑΣΘ για την περίοδο του 2021-2022. «Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εντός των επομένων εβδομάδων θα προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός, ώστε με αυτά τα λεωφορεία που θα έρθουν να αντικατασταθούν τα περίπου εκατό που το επόμενο έτος θα συμπληρώσουν τα 23 χρόνια ζωής και θα πρέπει να παροπλιστούν» υποστηρίζει ο κ. Σκόδρας. Ο ίδιος εκτιμά επίσης, ότι εντός των επομένων δέκα ημερών το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται να «ανάψει το πράσινο φως» σε ό,τι αφορά τον πρώτο διαγωνισμό για τα 180 μεταχειρισμένα οχήματα και να καταρτιστεί η σχετική σύμβαση. Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 16,2 εκατ. ευρώ, αφορά την προμήθεια κατ’ ελάχιστον 180 λεωφορείων, κατηγορίας Euro5, με leasing για τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης.
 
Ο οδικός χάρτης για τις αστικές συγκοινωνίες
 
Τα μεταχειρισμένα αστικά θα έρχονται σταδιακά στη Θεσσαλονίκη, θα ταξινομούνται, θα τοποθετούνται σε αυτά πινακίδες κυκλοφορίας, μηχανήματα και απαραίτητος εξοπλισμός και σύστημα τηλεματικής και στη συνέχεια θα εντάσσονται στις γραμμές και θα πραγματοποιούν δρομολόγια του ΟΑΣΘ. Παράλληλα, θα εντάσσονται στον στόλο του Οργανισμού και τα αστικά που καταφτάνουν από τον αδελφοποιημένο στο δήμο Θεσσαλονίκης δήμο Λειψίας της Γερμανίας και τα οποία αγοράστηκαν από τον κεντρικό δήμο με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Ζέρβα κάνοντας χρήση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και τα οποία παραχωρήθηκαν στον ΟΑΣΘ για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών του πολεοδομικού συγκροτήματος. Στην περίπτωση των οχημάτων της Λειψίας προστίθεται και το στάδιο του εκτελωνισμού το οποίο ενδεχομένως να επηρεάσει τις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί. Όπως λέει ο κ. Σκόδρας εκτιμάται πως σήμερα στους δρόμους της πόλης κυκλοφορούν τα 125 λεωφορεία του ΚΤΕΛ και τα 230 του Οργανισμού. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου υπολογίζεται να προστεθούν σε αυτά ακόμα 100-130, ενώ περί τα τέλη Νοεμβρίου ακόμη 100. «Στόχος μας είναι στα τέλη του 2020 να καλύπτεται το σύνολο των συγκοινωνιακών αναγκών του νομού, δηλαδή περισσότερα από 550 οχήματα» υποστηρίζει ο κ. Σκόδρας.
 
Έρχονται από… Λειψία
 
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ εκτιμά πως στα τέλη Σεπτεμβρίου και αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες θα κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης κάποια εκ των 50 οχημάτων από τη Λειψία, που θα αναγνωρίζονται από το διακριτικό του δήμου Θεσσαλονίκης που θα φέρουν στην εξωτερική τους επιφάνεια, αλλά και ορισμένα εκ των 180 λεωφορείων που αποκτήθηκαν μέσω leasing. Ήδη περί τα τέλη της εβδομάδας στην πόλη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΑΣΘ, έφτασαν ακόμα δέκα λεωφορεία από τη Λειψία.
 
Σε ό,τι αφορά τα 18 λεωφορεία (4 από τη Λειψία και 14 με leasing) που παρουσιάστηκαν πρόσφατα παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή αυτά θα υποδεχτούν επιβάτες σε περίπου 15 ημέρες. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για «τη νέα εποχή των συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη».
 
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη δεν είναι αυτή που αρμόζει σε μία πόλη, που θέλουμε να λέμε ότι είναι η πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι εμείς παραλάβαμε μία κατάσταση πολύ δύσκολη. Μόλις 212 λεωφορεία. Αμέσως μεταφέραμε συγκοινωνιακό έργο και πήραμε επιπλέον λεωφορεία των ΚΤΕΛ, με αποτέλεσμα σήμερα να κυκλοφορούν 350 λεωφορεία. Μέχρι το τέλος του χρόνου -και από σήμερα βλέπουμε τα πρώτα λεωφορεία- θα κυκλοφορούν 550 λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Όσα δηλαδή χρειάζεται η πόλη για να έχει σοβαρές, ασφαλείς και αξιόπιστες συγκοινωνίες. Δε σταματάμε όμως εκεί. Όπως πολύ σωστά είπε ο δήμαρχος, αυτό είναι το μεσοπρόθεσμο. Το μακροπρόθεσμο είναι ο μεγάλος διαγωνισμός, που θα γίνει για ανανέωση του στόλου στις δύο μεγάλες πόλεις, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να προσπεράσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που είχαμε, ένα πρόβλημα απίστευτης υποεπένδυσης των τελευταίων 5 ετών» σχολίασε ο κ. Καραμανλής.
 
Πηγή: www.makthes.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.