Τo Παρισι και η αποχωρηση των Ναζι

Η επίσκεψη της Κλειώς

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι περισσότερες πόλεις της Ευρώπης, και ιδίως της Γερμανίας, κείτονταν σε ερείπια. Την ίδια μοίρα θα είχε και το Παρίσι αν δεν υπήρχε ένας άνδρας με ατσαλένια θέληση να αντιταχθεί στον Χίτλερ. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Ντίτριχ φον Χόλτιτς, τον οποίο όρισε ο Χίτλερ διοικητή της πόλης, τον Αύγουστο του 1944, καθώς οι συμμαχικές στρατιές βάδιζαν θριαμβευτικά προς το Παρίσι. Ο Χίτλερ τον διέταξε, προτού  εκκενώσουν οι Γερμανοί την πόλη, να την καταστρέψει ολοσχερώς με εκρηκτικά. Πράγματι, τις μέρες που προηγήθηκαν της αναχώρησης των Γερμανών, ο Χόλτιτς διέταξε να τοποθετηθούν εκρηκτικά κάτω από τον πύργο του Άιφελ, στην Παναγία των Παρισίων και στην Αψίδα του Θριάμβου. Εξάλλου, ο Χίτλερ είχε επιλέξει τον συγκεκριμένο άνδρα για αυτήν την αποστολή ακριβώς επειδή του ήταν ακλόνητα αφοσιωμένος.

Κι όμως, ο άνδρας αυτός ήρθε τελικά σε μυστικές διαπραγματεύσεις με τους αντιστασιακούς και έστειλε κρυφά μήνυμα στους Συμμάχους παρακαλώντας τους να εισβάλουν γρήγορα στην πόλη. Συγκεκριμένα, τους ανέφερε ότι έπρεπε να έρθουν στην πόλη μέσα σε σαράντα οκτώ ώρες, διαφορετικά ο ίδιος θα έπρεπε να εκτελέσει τις διαταγές του Φύρερ. Οι Σύμμαχοι, από την πλευρά τους, σχεδίαζαν να παρακάμψουν το Παρίσι. Όταν όμως ο στρατηγός Ομάρ Μπράντλεϋ πήρε το μήνυμα, διέταξε επειγόντως τα συμμαχικά στρατεύματα να αλλάξουν πορεία. Φυσικά, η Ανώτατη Γερμανική Διοίκηση και ο ίδιος ο Χίτλερ έγιναν έξαλλοι όταν έμαθαν τα νέα, αυτό όμως δεν μπορούσε να αλλάξει κάτι: το Παρίσι και τα όμορφα μνημεία του είχαν σωθεί χάρη στην πρωτοβουλία ενός και μόνο άνδρα.

Πηγή: Rick Beyer, «Συναρπαστικές πολεμικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ», Κλειδάριθμος, Αθήνα 2010.

*Η Λεύκη Σαραντινού είναι φιλόλογος, ιστορικός και συγγραφέας. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της είναι το παιδικό βιβλίο «Οι Άθλοι του Ηρακλή», εκδ. Γράφημα, Θεσσαλονίκη 2020.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.