Οι παραολυμπιονικες στηριζουν το νεο αθλητικο νομοσχεδιο

Γρηγόρης Πολυχρονίδης: «Πρόκειται για νομοσχέδιο επανάσταση στον χώρο του αθλητισμού»

Αλέξανδρος Ταξιλδάρης: «Η στήριξή μας δεν έχει να κάνει με καμμία κομματική ταυτότητα// κοιτάμε μόνο το όφελος του παραολυμπιακού κινήματος»

Εισήχθη στο Κοινοβούλιο, με την α΄ ανάγνωση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την προσεχή Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί η ακρόαση φορέων και η κατ' άρθρον συζήτησή του, τη Τετάρτη η β' ανάγνωσή του, ενώ η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, για την ψήφισή του, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου.

Οι κυριότερες αλλαγές του νομοσχεδίου αφορούν στον τρόπο διοίκησης των αθλητικών ομοσπονδιών αφού μπαίνει τέλος στους αιώνιους προέδρους, το νέο πλαίσιο λειτουργίας των σωματείων με στόχο να εκλείψουν οι σύλλογοι “σφραγίδες”, αλλά και το νέο πλαίσιο για το που αφορά τις σχολές προπονητών.

Για τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο στον χώρο του παραολυμπιακού κινήματος μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής, ο κ. Γρηγόρης Πολυχρονίδης, παραολυμπιονίκης και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών και ο κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, παραολυμπιονίκης και Υπ. Επικοινωνίας και Δημοσίων σχέσεων στον ίδιο Σύλλογο.

Γρηγόρης Πολυχρονίδης: «Η φωνή των αθλητών θα ακούγεται πιο δυνατά»

Για νομοσχέδιο «επανάσταση» στον χώρο του αθλητισμού έκανε λόγο ο κ. Πολυχρονίδης που αιτιολόγησε τον χαρακτηρισμό πως επί τους ουσίας «γίνονται πιο δημοκρατικά τα δεδομένα και τίθενται περιορισμοί στο φαινόμενο των “ισόβιων” διοικήσεων». «Αυτό» συμπλήρωσε «δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τους αθλητές και εκσυγχρονίζει το αθλητικό κίνημα».

«Η στήριξη επομένως και των ολυμπιονικών και των παραολυμπιονικών δεν έχει να κάνει καθόλου με την πολιτική» ξεκαθάρισε ο κ. Πολυχρονίδης για να προσθέσει πως «έχει να κάνει καθαρά με το ότι οι αθλητές βλέπουν ότι η φωνή τους θα ακούγεται πιο δυνατά». Μάλιστα ο ίδιος έφερε το παράδειγμα της ελληνικής παραολυμπιακής επιτροπής εξηγώντας πως με τις νέες διατάξεις «από τα 11 άτομα, της ολομέλειας, της διοίκησης δηλαδή, οι 3 θα είναι παραολυμπιονίκες, οι οποίοι θα εκλέγονται μέσα από τη γενική συνέλευση του συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών. Οπότε καταλαβαίνετε ότι με αυτόν τον τρόπο η φωνή των αθλητών θα είναι δυνατή και μέσα στη διοίκηση.

Ερωτηθείς για την ανάγκη που δημιούργησε αυτό το αίτημα για αλλαγή στη σύνθεση των αθλητικών Ομοσπονδιών ο κ. Πολυχρονίδης θύμισε πως «οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών εκλέγονται από τα σωματεία. Επίσης μέχρι και την υλοποίηση του ψηφιακού μητρώο των σωματείων, οι επιχορηγήσεις τους γίνονταν μέσω των ομοσπονδιών. Οπότε μια διοίκηση εφόσον είχε εκλεγεί στην Ομοσπονδία είχε τη δύναμη να επηρεάζει τα σωματεία να την ξαναεκλέξουν, εφόσον ήταν αυτή που τα χρηματοδοτούσε». Σε αυτή την συνθήκη εντόπισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών την κύρια αιτία των ισόβιων διοικήσεων για να αντιτείνει πως όλα αυτά άφηναν την φωνή των αθλητών εκτός εκπροσώπησης.

«Υπήρχαν κάποιες διοικήσεις που έπιναν “τις καρέκλες”” και μετά χρησιμοποιώντας και την επιχορήγηση που έδιναν στα σωματεία ενίσχυαν τη θέση τους από χρόνο σε χρόνο ολοένα και πιο πολύ. Αυτό ο κ. Αυγενάκης έρχεται τώρα να το αλλάξει. Γι’ αυτό ακριβώς έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις των διοικήσεων, που προβάλουν αντίσταση στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο εμείς σαν αθλητές αγκαλιάζουμε τόσο πολύ» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ο κ. Φουντουλάκης ως πρόεδρος της παραολυμπιακής επιτροπής δεν είχε συγκαλέσει ολομέλεια από τον Ιούνιο»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προκληθεισών αντιδράσεων είναι τα τεκταινόμενα στην παραολυμπιακή επιτροπή και την πρόταση μομφής κατά του πρόεδρου που κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε.

Ο κ. Πολυχρονίδης επεσήμανε πως η πρόταση μομφής «ουσιαστικά αφορούσε το γεγονός ότι ο κ. Φουντουλάκης ως πρόεδρος της παραολυμπιακής επιτροπής δεν είχε συγκαλέσει ολομέλεια από τον Ιούνιο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι όταν συζητείται το μέλλον της ίδιας της παραολυμπιακής επιτροπής και δεν συγκαλείται η ολομέλεια για να αποφασίσει για το αν στηρίζεις ή όχι το νομοσχέδιο ή αν θες κάποιες τροποποιήσεις, είναι εξωφρενικό.

Τα μέλη της ολομέλειας ήθελαν να αποφασίσουν για το ποια θα είναι η θέση της ελληνικής παραολυμπιακής επιτροπής για το μέλλον της και δεν είχαν τη δυνατότητα. Έτσι ο κ. Φουντουλάκης με ψήφους 7 υπέρ της πρότασης μομφής δύο λευκά και ένα κατά έχασε τη θέση. Δεν παραιτήθηκε, έχασε τη θέση του.

«Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία που πάλι δεν έχουμε συνεδριάσει» πρόσθεσε ο κ. Πολυχρονίδης για να εξηγήσει ότι ο νόμος και προβλέπει καινούργιους κανονισμούς και εκεί. Μάλιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό που προκάλεσε μείζονες αντιδράσεις στον παραολυμπιακό χώρο παραθέτοντας πως «με προσωπική πρωτοβουλία του κ. Φουντουλάκη έχει αποσταλεί ένα e mail σε όλα τα σωματεία με έτοιμο το κείμενο μιας επιστολής προς τον πρωθυπουργό το οποίο αναφέρει “την απογοήτευση και την αγανάκτηση των σωματείων γιατί καταργείται το αυτοδιοίκητο της παραολυμπιακής επιτροπής”, που αυτό μόνο αλήθεια δεν είναι. Και ζητήθηκε ουσιαστικά από τους προέδρους των σωματείων χωρίς να έχει προηγηθεί διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας -ώστε να πάρει απόφαση για τη στάση απέναντι στο αθλητικό νομοσχέδιο- να στείλουν επιστολές διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό.

Αλέξανδρος Ταξιλδάρης: «Να σταματήσουν οι παντοκρατορίες των προέδρων»

«Οποιαδήποτε διαμάχη επηρεάζει αρνητικά και τις δύο πλευρές, αλλά πολλές φορές είναι αναγκαίο να πολεμήσεις προκειμένου να καταφέρεις και να πετύχεις μια αλλαγή» συμπλήρωσε με τη σειρά του ο κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης για να συμφωνήσει πως  «αυτό το νομοσχέδιο είναι επανάσταση για τα αθλητικά δεδομένα της χώρας». Όπως επεσήμανε ο κ. Ταξιλδάρης «γνωρίζαμε ότι αυτή η διαμάχη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση, αλλά στόχος μας είναι να εξομαλυνθεί και στο μέλλον να υπάρξει διαφάνεια και να σταματήσουν οι παντοκρατορίες των προέδρων. Αρκεί να αναφέρω ότι ο κ. Φουντουλάκης είναι τα τελευταία 11 χρόνια και στις δύο μεγαλύτερες παραολυμπιακές δομές πρόεδρος».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην επανενεργοποίηση του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών  κάνοντας λόγο για μεγάλο αγώνα επαναδραστηριοποίησης μετά από πολλά χρόνια απουσίας. «Από τις 8 Μαρτίου οπότε και εκλέξαμε νέο ΔΣ έχουμε καταφέρει να καταστούμε βασικός συνομιλητής τόσο με τους αθλητές όσο και με το κράτος. Ο σύλλογος έχει τεράστια δυναμική αλλά και μεγάλο καθήκον καθώς καλείται να υπερασπίζεται να δικαιώματα των αθλητών με αναπηρία και να διαδόσει το παραολυμπιακό πνεύμα στην κοινωνία» υπογράμμισε ο κ. Ταξιλδάρης. 

«Να μπούμε μέσα στις οικογένειες και να προσελκύσουμε τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό»

Ερωτηθέντες για τους στόχους από εδώ και πέρα οι δύο άνδρες κατέθεσαν την αισιοδοξία τους για το μέλλον του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών. Όπως εκμυστηρεύθηκε ο κ. Πολυχρονίδης «αυτές τις μέρες δεχόμαστε πολλά μηνύματα από αθλητές που εκφράζουν ανοιχτά την επιθυμία τους να γυρίσουν και να στηρίζουν ενεργά το παραολυμπιακό κίνημα, γιατί είχαν απογοητευτεί από την προηγούμενη κατάσταση».

«Το όραμα μας» τόνισε «είναι τη λέξη παραολυμπιονίκης όταν την ακούει ο κόσμος να αισθάνεται δέος. Να ξέρει ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει και καταφέρει τα μέγιστα και πως εμπνέει την κοινωνία για το πώς πρέπει να προσπαθεί και να βάζει όλες του τις δυνάμεις για να πετύχει το άριστο». «Όλα αυτά» συνέχισε «θέλουμε να τα πετύχουμε μέσα από δράσεις που θα διοργανώσουμε. Η όρεξή μας είναι μεγάλη και η προοπτική και η δυναμική του κινήματος είναι τεράστια. Σε αυτό μας βοηθά και η θερμή ανταπόκριση που βλέπουμε πως υπάρχει. Έτσι είμαστε βέβαιοι πως όποια δράση κι αν κάνουμε θα έχει απόλυτη επιτυχία. Αυτό που περιμένουμε είναι να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου και την επόμενη μέρα ακριβώς ξεκινάμε παράλληλα τις δράσεις μας. Την προσέλκυση ακόμη περισσοτέρων αθλητών και όχι μόνο αυτό. Θέλουμε να μπούμε μέσα στις οικογένειες και να προσελκύσουμε τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο, είτε πρόκειται για πρωταθλητισμό είτε πρόκειται για διασκέδαση. Πρέπει και έχουμε την υποχρέωση να τους δείξουμε τον δρόμο να τους φέρουμε ουσιαστικά στην αγκαλιά μας».

«Η επιλογή μας αυτή» έσπευσε να ξεκαθαρίσει επανερχόμενος στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο ο κ. Ταξιλδάρης «δεν έχει να κάνει με καμμία κομματική ταυτότητα. Η στήριξη μας στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο υπάρχει διότι βάζει τάξη σε αυτονόητα πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Το βλέπουμε υπερκομματικά και το έχουμε πει πολλές φορές κατά το παρελθόν κοιτάμε μόνο το όφελος του παραολυμπιακού κινήματος».

«Είμαι αισιόδοξος ότι γυρίζουμε σελίδα στο παραολυμπιακό κίνημα» τόνισε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.