Ξεκινουν… με δυσκολιες οι καθαριστριες στα σχολεια της Κομοτηνης

Στο και ένα της νέας σχολικής χρονιάς θα τοποθετηθούν στα σχολεία

Αίτημα να γίνουν πλήρους οι 28 καθαρίστριες που προσλήφθηκαν με συμβάσεις μερικής απασχόλησής

Δύσκολη είναι η φετινή χρονιά για τις καθαρίστριες στο Δήμο Κομοτηνής, μιας και έχουν αφενός να αντιμετωπίσουν την καθυστερημένη έλευσή τους στα σχολεία, αφετέρου τις μεγαλύτερες ανάγκες λόγω των μέτρων πρόληψης για τον κορωνοϊό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε από την καθυστέρηση της διαδικασίας για τις προσλήψεις, σημείωσε η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Κομοτηνής κ. Γεωργία Ευαγγελοπούλου, με αποτέλεσμα να μην ξεκινήσουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως συνήθως, αλλά ουσιαστικά να μπαίνουν στα σχολεία αυτές τις μέρες.

«Έπρεπε να το κάνουν πιο μπροστά αυτό» σημείωσε, γιατί ακόμα δεν έχουν πάει όλες οι καθαρίστριες στη δουλειά τους, ενώ κάποιες παραιτήθηκαν γιατί δεν βολεύουν τα ωράρια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημά τους αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι ενώ οι 36 είναι πλήρης εργασίας, οι 28 είναι με μερική απασχόληση, 3 ώρες εργασίας την ημέρα, που σημαίνει πως αφενός τα χρήματα είναι λίγα, αλλά και δεν θα μπορούν να πάρουν ταμείο ανεργίας το καλοκαίρι ενώ ιδιαίτερα όσες καθαρίστριες είναι μεγαλύτερες σε ηλικία αλλά είναι μερικής απασχόλησης θα έχουν πρόβλημα με το ποσό της σύνταξής τους.

Για αυτό και ζητούν αύξηση των ωρών απασχόλησης, ώστε να έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτούς, μιας και «είναι εργαζόμενες τόσα χρόνια και είναι άδικο να πληρώνονται τόσο χαμηλά» όπως εξήγησε η πρόεδρος.

Όσο για την καθαριότητα των σχολείων, η κ. Ευαγγελοπούλου είπε ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να μπορέσουν να έχουν τα σχολεία καθαρά, όμως με τις αυξημένες ανάγκες που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερος αριθμός καθαριστριών, ανάλογα και με το σχολείο. «Πρέπει να αυξήσουν τις ώρες και να πάρουν επιπλέον προσωπικό, για να καλυφθούν οι απαιτήσεις» ανέφερε.

Η καθυστέρηση στις προκηρύξεις έφερε καθυστέρηση στην τοποθέτηση

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Κομοτηνής κ. Στράτος Τσακιρίδης σημείωσε πως οι διορισμοί καθυστέρησαν γιατί καθυστέρησε η όλη διαδικασία της προκήρυξης.

Και αυτό γιατί αντί να γίνει η προκήρυξη από το Σχολική Επιτροπή, αυτή έγινε από το Δήμο, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθούν ιδιαίτερα οι διαδικασίες.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσακιρίδης, αυτή την εβδομάδα βγήκαν μεν οι οριστικοί πίνακες, κάποιες καθαρίστριες έχουν πάει στα σχολεία, όμως υπάρχουν ανακατατάξεις όταν προκύπτουν ζητήματα με τα δικαιολογητικά που έπρεπε να κατατεθούν.

Η ελπίδα τους ήταν πως την Παρασκευή θα ολοκληρωνόταν η διαδικασία ώστε να πάνε στα σχολεία οι καθαρίστριες, ενώ ο Δήμος είχε εξωτερικά συνεργεία καθαρισμού στα σχολεία στα οποία έγιναν επισκευές και εργασίες συντήρησης το καλοκαίρι, ώστε να γίνουν οι καθαρισμοί.

«Καταλαβαίνουμε το αίτημά τους να γίνουν όλες πλήρους απασχόλησης» τόνισε ο κ.Τσακιρίδης για να παραδεχθεί πως πρόκειται για «κάτι που θα ευνοούσε και εμάς, και την κατάσταση ώστε να γίνει καλύτερη δουλειά, τόσο εντός της πόλης όσο και στους οικισμούς».

Πρακτικά αδύνατο να καλύψουν τις αίθουσες οι καθαρίστριες μερικής απασχόλησης

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες μερικής απασχόλησης, που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναλάβει να καλύψουν πολύ περισσότερες αίθουσες από ό,τι μπορούν στο ωράριό τους, μετέφερε η κ. Ευγενία Αρουτσίδου.

Τόσο η ίδια όσο και άλλες συνάδερφοί της μερικής απασχόλησης, έχουν τοποθετηθεί σε σχολεία μόνες τους, και θα κληθούν να καθαρίζουν 30 αίθουσες, μέσα σε ένα τρίωρο, με μηνιαία αμοιβή 280 ευρώ. «Μία μπορεί να καθαρίσει όλες αυτές τις αίθουσες, και να έχουν απολυμανθεί και να είναι καθαρισμένες σωστά, μέσα σε τρεις ώρες;» αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως για να γίνει σωστά ο καθαρισμός, θα μπορούν να καθαρίζουν 6 αίθουσες σε τρεις ώρες.

Η κ. Αρουτσίδου εκμυστηρεύθηκε πως πολλές συνάδερφοι τους, ιδιαίτερα όσες κατοικούν σε οικισμούς και πρέπει να μεταβούν στην πόλη, είναι πελαγωμένες, και πολλές σκέφτονται να παραιτηθούν. Για αυτό θέλουν πιο κανονικές συνθήκες εργασίας, ώστε και οι ίδιες να μπορούν να κάνουν κανονικά τη δουλειά τους και να γίνεται σωστά ο καθαρισμός. «Είπε η Υπουργός ότι όλα θα είναι καθαρά, σήμερα είναι Παρασκευή και ακόμα δεν έχει καθαριστεί τίποτα» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.