Διαμαρτυρια Εκπαιδευτικων στη Ροδοπη μια ανασα πριν το ανοιγμα των σχολειων

Με ελλείψεις σε προσωπικό, καθαριότητα αλλά και μέτρα για τον κορωνοϊό ξεκινά η φετινή σχολική χρονιά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ροδόπης πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ροδόπης, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις που υπάρχουν λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς τόσο όσο αφορά τους αναπληρωτές αλλά και τα μέτρα προστασίας για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μαζί με το σωματείο του προσωπικού καθαριότητας προς το Δημαρχείο της Κομοτηνής, ζητώντας να γίνουν πλήρους απασχόλησης οι καθαρίστριες μερικής απασχόλησης που προσλήφθηκαν.

Οι συγκεντρωμένοι μάλιστα επέλεξαν ένα ιδιαίτερο τρόπο να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους, φορώντας μάσκες στις οποίες είχε το σύνθημα «Μέχρι 15 μαθητές στο Τμήμα τώρα» και με τις οποίες θα υποδεχτούν τους μαθητές την επόμενη εβδομάδα ξεκινώντας τα μαθήματα.

Παραμένουν τα κενά αναπληρωτών

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, το αίτημα για 15 μαθητές ανά τάξη έχει τόσο επιδημιολογικούς, όσο και εκπαιδευτικούς λόγους.

«Δυστυχώς παρατηρούμε ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις που είχαμε κάνει πριν από μία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν» σημείωσε, αναφέροντας πως μόλις την Παρασκευή εμφανίστηκαν οι καθαρίστριες στα σχολεία, και θεωρεί σίγουρο πως δεν θα έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν το έργο της καθαριότητας μέχρι τη Δευτέρα.

Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλά κτίρια στα οποία έγιναν έργα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, οπότε χρειάζεται σημαντικότερη παρέμβαση, ενώ διεκδικούν και μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητας σε όλα τα σχολεία, και την επέκταση του ωραρίου των καθαριστριών μερικής απασχόλησης σε πλήρους.

Όσο αφορά στην εκπαιδευτική λειτουργία των σχολείων, αυτά θα ανοίξουν τη Δευτέρα με δεκάδες κενά εκπαιδευτικών. Ο αριθμός των κενών είναι δυναμικός, και αλλάζει μέρα με τη μέρα, αυξανόμενος όσο δεν γίνονται προσλήψεις.

Έτσι πριν από μία εβδομάδα ο αριθμός στη Ροδόπη ήταν 60, στην αρχή της εβδομάδας ήταν 65 και πλέον έχει φτάσει τα 71, που σημαίνει πως θα έχουμε περίπου 1800 χαμένες εκπαιδευτικές ώρες για τα παιδιά της Ροδόπης. «Ζητάμε άμεσα δεύτερη φάση πρόσληψης αναπληρωτών, ώστε να καλυφθούν μέχρι και το τελευταίο τα κενά για κάθε απαραίτητο εκπαιδευτικό έργο» σημείωσε.

Παράλληλα, με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται, θεωρεί πως οι οδηγίες που έχουν έρθει από τον ΕΟΔΥ δεν καλύπτουν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Για παράδειγμα, προβλέπεται πως θα υπάρξει εκπαιδευτικός υπεύθυνος για την διαχείριση κρούσματος, όμως οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν την εκπαίδευση για αυτό, ενώ μάλιστα ο υπεύθυνος καλείται να εκπαιδεύσει και τους υπόλοιπους συναδέρφους του.

Για αυτό και ζητούν νοσηλευτή σε κάθε σχολείο ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να υπάρξει πρόγραμμα εκπαίδευσης τους για τη διαχείριση των κρουσμάτων, διαφορετικά μπαίνουν σε κίνδυνο οι ίδιοι και οι μαθητές.

Επίσης οι οδηγίες προβλέπουν προστατευτικό υλικό πέρα της μάσκας, που μέχρι τουλάχιστον την Παρασκευή δεν είχε φτάσει στα σχολεία.

Στήριξη από την ΑΔΕΔΥ

Την στήριξη της ΑΔΕΔΥ στην κινητοποίηση μετέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Σάββας Κοσκερίδης, σημειώνοντας πως είναι καίριας σημασίας γιατί θεωρούν πως υπάρχουν κρίσιμες ελλείψεις στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επανέναρξη των σχολείων.

Αυτές αφορούν εξοπλισμό, μαζικά τεστ στους εργαζομένους όχι μόνο στα σχολεία αλλά και όλο το Δημόσιο, για αυτό και στηρίζουν την κινητοποίηση αυτή, μαζί και τις άλλες που προγραμμάτισαν για το απόγευμα της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου για τα θέματα όλου του Δημοσίου.

Αυτές αφορούν την στήριξη της Δημόσιας υγείας με διασφάλιση της δημόσιας υγείας, μαζικούς διορισμούς σε όλο το Δημόσιο, καθώς και άλλα μέτρα.

Αυτό που προέχει πάντως είναι η ασφαλής λειτουργία τόσο των δημοσίων υπηρεσιών όσο και των σχολείων, με διορισμούς καθαριστριών με πλήρες ωράριο και μόνιμες θέσεις εργασίας, καθώς και το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.

Ενεργοποίηση όλων ζήτησε ο Δ. Χαρίτου

Στο χώρο του Δημαρχείου βρέθηκε και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος σημείωσε πως λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, η αγωνία των εκπαιδευτικών και των καθαριστριών για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία πρέπει να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει όλους.

Και όλα αυτά, τόνισε, θα πρέπει να σταθούν απέναντι στην προχειρότητα, την ανευθυνότητα και την επικοινωνιακή διαχείριση εκ μέρους της υπουργού Παιδείας,

Οι ολιγωρίες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αναδείχθηκαν στην πανδημία

Το παρόν στην συγκέντρωση έδωσε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής κ. Γιάννης Λεβέντης, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση έχασε το χρόνο που είχε ακόμα από το Μάρτιο για να προετοιμαστεί.

Έτσι τώρα βλέπουμε τα προβλήματα με την καθαριότητα, τα οποία όμως δεν είναι σημερινά, αλλά όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν προβλήματα στα σχολεία, στις υποδομές, σε προσωπικό, για τα οποία και οι προηγούμενες αλλά και η σημερινή κυβέρνηση δεν έκαναν τίποτα για να βελτιώσουν.

Μοιραία αυτό το Σεπτέμβριο αντιμετωπίζουμε το αποτέλεσμα όλης αυτής της ολιγωρίας, με το επιπλέον βάρος της πανδημίας να μην επιτρέπει να λειτουργήσουν σωστά όπως έπρεπε αυτή τη σχολική χρονιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.