11η Σεπτεμβριου: Η μερα που αλλαξε τον κοσμο

Δεκαεννέα χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ

Ήταν μία συνηθισμένη φθινοπωρινή μέρα, από εκείνες που η Νέα Υόρκη στο χρυσοκίτρινο πέπλο της μοιάζει πιο ονειρεμένη από ποτέ. Όμως η Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου του 2001, που ξημέρωσε σαν οποιαδήποτε άλλη, έμελλε να γίνει η μέρα που άλλαξε μια για πάντα τον κόσμο μας.

Στις 8.45 το πρωί ώρα τοπική όλα αλλάζουν για πάντα. Η αμερικανική μεγαλούπολη αλλά κι ολόκληρος ο πλανήτης παγώνουν όταν ένα αεροσκάφος της εταιρείας American Airlines, με 92 επιβαίνοντες, σημαδεύει τους Δίδυμους Πύργους και προσκρούει στο βόρειο Πύργο του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου, προκαλώντας καταστροφική έκρηξη.

Από τον 75ο όροφο και πάνω το στολίδι της Νέας Υόρκης τυλίγεται στις φλόγες και ο πανικός που προκαλείται είναι άνευ προηγουμένου. Δεκάδες άνθρωποι που βρίσκονται εκείνη την ώρα στα γραφεία τους σκοτώνονται, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πηδούν στο κενό για να σωθούν.

Η αντίδραση των αρχών είναι άμεση, στο σημείο φτάνουν σωστικά συνεργεία αλλά και δεκάδες δημοσιογράφοι και κάμερες, και ενώ από το Αμερικανικό Πεντάγωνο και την κυβέρνηση Μπους τζούνιορ μέχρι το τελευταίο χωριό κάπου στην Ελλάδα ή στη Βραζιλία όλοι σοκαρισμένοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να πέσει ένα επιβατικό αεροπλάνο στους ουρανοξύστες, δεκαοκτώ λεπτά αργότερα το μεγαλύτερο έγκλημα του σύγχρονου κόσμου ολοκληρώνεται σε live μετάδοση. Στις 9.03 ώρα Νέας Υόρκης ένα δεύτερο αεροπλάνο με 64 επιβάτες χτυπά τον νότιο Πύργο, διαψεύδοντας με τραγικό τρόπο τους «αισιόδοξους» που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες του σ’ ένα λάθος του πρώτου πιλότου.

Η τρομοκρατία σ’ εκείνα ακριβώς τα λεπτά και σε παγκόσμια ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση δείχνει σε απόλυτο και κυριολεκτικό βαθμό ποια ακριβώς είναι η ουσία της…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχονται μέσα στο σπίτι τους και στο πιο… καλό δωμάτιό τους, την πόλη σύμβολο των αξιών τους, επίθεση και παραδίδονται στον εφιάλτη της τρομοκρατίας, όμως ο στόχος της αδιανόητης επίθεσης βγαίνει και εκτός συνόρων. Η τρομοκρατία έχει χτυπήσει τους Δίδυμους Πύργους αλλά και την καρδιά του Δυτικού Κόσμου και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους, που πραγματοποιεί επίσκεψη σε σχολείο της Φλόριντα, πληροφορείται τα γεγονότα από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και αφού παγώνει με την εικόνα του να κάνει το γύρο του κόσμου, κάνει την πρώτη του ανακοίνωση: «Πρόκειται για εθνική τραγωδία. Δύο αεροσκάφη συνετρίβησαν στο Κέντρο Παγκοσμίου Εμπορίου, σε μια ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών».

19 αεροπειρατείες

Όμως το έργο των τρομοκρατών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Στις 9.43 π.μ. η πτήση 77 της American Airlines, που ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον και είχε προορισμό το Λος Άντζελες, με 64 επιβάτες, προσκρούει στο Πεντάγωνο, μέρος του οποίου καταρρέει. Κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει και για προληπτικούς λόγους εκκενώνονται ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το ανώτατο δικαστήριο και όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια στην Ουάσινγκτον, καθώς επίσης και τα κτίρια των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζα

Αλλά η τραγωδία στο Κέντρο Παγκοσμίου Εμπορίου δεν έχει τελειώσει. Με διαφορά λίγων λεπτών καταρρέουν διαδοχικά οι Δίδυμοι Πύργοι και ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης καλύπτει τον ουρανό του Μανχάταν. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο κάτω από τόνους τσιμέντου.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ένα ακόμα αεροσκάφος της United Airlines, που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Νιου Τζέρσεϊ, με προορισμό το Λος Άντζελες, είχε καταληφθεί επίσης από τρομοκράτες. Τα σχέδιά τους, όμως, εικάζεται ότι ανέτρεψαν οι επιβάτες, που εξεγέρθηκαν, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να καταπέσει περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Πίτσμπουργκ, στην πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Υπολογίζεται ότι από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.

Από την πρώτη στιγμή οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως υπ' αριθμόν έναν καταζητούμενο τον πολυεκατομμυριούχο Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγό του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους αμερικανούς πολίτες, ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε σκληρή απάντηση, όχι μόνο στους τρομοκράτες, αλλά και σε αυτούς που τους υποθάλπουν.

Περίπου έναν μήνα αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν, ανατρέποντας τους Ταλιμπάν, που παρείχαν άσυλο στον Λάντεν. Στο όνομα του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», τον Μάρτιο του 2003 οι ΗΠΑ επιτέθηκαν και στο Ιράκ, ανατρέποντας τον Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ η Αλ Κάιντα απάντησε με επιθέσεις κατά συμμάχων των Αμερικανών, όπως στις 11 Μαρτίου 2004 στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης και στις 7 Ιουλίου 2005 στο μετρό του Λονδίνου.

Όπως πολλοί αναλυτές είχαν προβλέψει, μετά την 11η Σεπτεμβρίου «ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος»…

Πηγή: makthes.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.