Περισσοτερες δυνατοτητες για τουριστικες υποδομες θα δωσουν τα ειδικα πολεοδομικα σχεδια τουριστικης αναπτυξης

Θανάσης Τσώνης, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ: «Στόχος να προσελκύσουμε σοβαρούς επενδυτές, που θα βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής»

Σημαντικές δυνατότητες για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής, το οποίο έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο, διαβλέπει η Περιφέρεια ΑΜΘ.

Για αυτό και πρόσφατα προχώρησε στην ένταξη στο ΕΣΠΑ της μελέτης για τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια τουριστικής ανάπτυξης που θα πραγματοποιηθεί σε 5 περιοχές πρώτης προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένου και του παραλιακού μετώπου της Ροδόπης.

Αυτή η μελέτη θα βάλει τις βάσεις, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Θανάση Τσώνη, ώστε να προσελκύσουν επενδυτές που θα δημιουργήσουν τουριστικές υποδομές χωρίς να επηρεάσουν το περιβάλλον της περιοχής, το οποίο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελκυστικότητάς της.

Βιώσιμη και στοχευμένη τουριστική ανάπτυξη

Η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο, το οποίο εκτός κάποιων περιπτώσεων, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο, σημείωσε ο κ. Τσώνης.

Για αυτό και θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη αυτή, ώστε να ενισχυθεί η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, γιατί όπως είναι γνωστό, η περιοχή διαθέτει πολλές εκτάσεις Ραμσάρ και Natura, με αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να επιθυμούν να έρθουν στην περιοχή μας για να κάνουν μια επένδυση, αλλά να μην γνωρίζουν πώς θα μπορέσουν να το κάνουν αυτό χωρίς να επηρεάζει το περιβάλλον της περιοχής και τι άδειες χρειάζονται για αυτή.

«Έτσι θα προσελκύσουμε σοβαρούς επενδυτές, που ήδη υπάρχουν τόσο στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για υποδομές που θα βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής» σημείωσε. Άλλωστε σημαντικό κομμάτι του τουριστικού σχεδιασμού τους, είναι η ενίσχυση των υποδομών. «Πάμε με βάση ένα σχέδιο και όχι με ανεξέλεγκτη δόμηση που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την περιοχή τόσο περιβαλλοντικά όσο και λόγω άναρχου σχεδιασμού» τόνισε ο κ. Τσώνης.

Η μελέτη θα είναι ενιαία περιλαμβάνοντας τις ζώνες αυτές, και θα «πατήσει» στις κατευθύνσεις του αναθεωρημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου. Άλλωστε η Περιφέρεια δεν θα επιθυμούσε να υπάρξει μια επένδυση που θα βλάψει την περιοχή, αλλά να γίνουν όλα βάσει προγράμματος και μελέτης, ώστε να ξέρει ο επενδυτής πού και πώς θα επενδύσει.

Σε συνδυασμό με τα έργα που γίνονται στην περιοχή, όπως η οδική σύνδεση Ροδόπης Έβρου, πιστεύουν πως μπορούν να δημιουργηθούν οι υποδομές ώστε η περιοχή να προσελκύσει τουρίστες στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Τσώνη, μετά τον κορωνοϊό οι τουρίστες θέλουν να τηρούν αποστάσεις, να μην υπάρχουν συνωστισμοί, κάτι που ευνοείται σε ένα τόσο μεγάλο παραλιακό μέτωπο όπως αυτό της Περιφέρειας.

Ο εσωτερικός τουρισμός αγκάλιασε Θάσο και Σαμοθράκη

Φέτος γενικότερα ήταν μια δύσκολη χρονιά και για τη χώρα μας και για όλο τον κόσμο σε επίπεδο τουρισμού, σημείωσε ο κ. Τσώνης, όμως ευτυχώς στην περιοχή μας δεν  είχαμε ουσιαστικά εστίες όπου το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σημαντικά λόγω της τουριστικής κίνησης.

Βέβαια το ότι θα υπάρξουν κάποια κρούσματα ήταν αναμενόμενο, όμως ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού θεωρεί θετικό ότι αυτά εντοπίστηκαν απομονώθηκαν και ακολουθήθηκαν όλα τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα.

Σημαντικό θεωρεί επίσης πως υπήρξε εκπαίδευση στα υγειονομικά πρωτόκολλα, που ενίσχυσε και η Περιφέρεια σε συνεργασία με το ΔΠΘ.

Βέβαια όλους τους σχεδιασμούς ανέτρεψε το ξαφνικό κλείσιμο των συνόρων τον Ιούλιο, τη στιγμή που περίμεναν να υπάρχει προσέλευση από τα Βαλκάνια, και υπήρχε σημαντική ροή από τους σταθμούς, κυρίως της Νυμφαίας, όπου η ροή έφτασε σε κάποια φάση τα 3,5 χιλιάδες άτομα την ημέρα.

Έτσι λοιπόν υπήρχε πρόβλημα με τον τουρισμό από τα βαλκάνια, που επηρέασε αρνητικά όλη την Περιφέρεια, παρόλο που τα νησιά της μπόρεσαν να προσελκύσουν εσωτερικό τουρισμό.

Έτσι πολλοί Έλληνες επισκέφτηκαν την Θάσο, κάτι που φάνηκε από την πολύ ψηλή της θέση στα voucher για τον κοινωνικό τουρισμό, αλλά και τη Σαμοθράκη, ώστε να έχουν αρκετά καλές πληρότητες, δεδομένων των συνθηκών.

«Αυτό το πράγμα μας έδωσε και τεχνογνωσία, που θα αξιοποιήσουμε και την επόμενη χρονιά» ανέφερε, σημειώνοντας πως θα πρέπει να αναδειχθεί το νέο αφήγημα του τουρισμού, που επικεντρώνεται στην επαφή του τουρίστα με τη φύση, την αυθεντικότητα, τον βιώσιμο τουρισμό, για τα οποία ενδείκνυται η Περιφέρεια, δουλεύοντας με τον ανεξάρτητο τουρισμό.

Φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα, με την κατάσταση να παραμένει ρευστή, για αυτό και έχουν ένα γενικό τουριστικό σχεδιασμό ο οποίος παραμένει ευέλικτος και προσαρμόζεται κάθε φορά επάνω στα καινούρια δεδομένα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.