Σταθμος Μετρησης Ατμοσφαιρικης Ρυπανσης θα εγκατασταθει στην Κομοτηνη

Στο πλαίσιο της δημιουργίας δικτύου σταθμών σε όλη την ΑΜΘ

Στην εγκατάσταση σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, για χρονικό διάστημα 10 ετών, εντός του οικοπέδου που στεγάζονται Υπηρεσίες της στην Φιλίππου 82 (παλιά Δ.Ε.Β.) στη Κομοτηνή θα προχωρήσει η  Περιφέρεια ΑΜΘ.

Η τοποθέτηση του σταθμού γίνεται στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός δικτύου σταθμών από την Περιφέρεια στην έκτασή της, ώστε να δώσουν μια καλύτερη εικόνα της ατμοσφαιρικής κατάστασης που επικρατεί, και να γίνονται παρεμβάσεις αν υπάρχουν θέματα υπέρβασης των ορίων.

Ο προγραμματισμός της περιφέρειας προβλέπει τη δημιουργία 6 σταθμών σε πόλεις της Περιφέρειας, σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Δράμα, Ορεστιάδα και Νέα Καρβάλη, μιας και στην Καβάλα υπάρχει σταθμός.

Αυτοί οι σταθμοί, που θα βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, έχουν σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

Οι πληροφορίες αυτές θα συμβάλλουν στην πρόληψη και μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον εν γένει, στην ενημέρωση του κοινού για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην Κομοτηνή ειδικότερα και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γενικότερα, και στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των οχλήσεων από αυτήν.

Ο σταθμός που πρόκειται να εγκατασταθεί στην Κομοτηνή είναι σύγχρονος και περιλαμβάνει κλωβό διαστάσεων 2.70 Χ 2.70 Χ 2.6 (πλάτος-μήκος-ύψος, με περιθώριο αύξησης των παραπάνω διαστάσεων 10%) στον οποίο θα τοποθετηθούν τα όργανα μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και συγκεκριμένα:

Σύστημα δειγματοληψίας, πλήρης μετεωρολογικός σταθμός, αυτόματοι αναλυτές (ΝΟΧ, ΑΣ10, ΑΣ2.5,Ο3), Datalogger, Modem, κλιματισμός, UPS. Ο κλωβός θα τοποθετηθεί και θα στηριχθεί πάνω σε κατάλληλη βάση από σκυρόδεμα.

Μετά από σχετική διερεύνηση σε διάφορους χώρους της πόλης της Κομοτηνής για την επιλογή θέσης εγκατάστασης του σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επιλέχθηκε ο αύλειος χώρος του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται Υπηρεσίες της Περιφέρειας (παλιά Δ.Ε.Β.) στην Φιλίππου 82.

Μετά την χρονική περίοδο των 10 ετών και στην περίπτωση που η θέση συνεχίζει να διασφαλίζει ότι τα κριτήρια επιλογής παραμένουν έγκυρα, θα ακολουθήσει νέο αίτημα παράτασης του χρόνου φιλοξενίας στο εν λόγω οικόπεδο του σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.