10 Σεπτεμβριου 2017-10 Σεπτεμβριου 2020: 3 χρονια φαγουρα…

Μια ανασκόπηση στο τι έγινε, και κυρίως στο τι δεν έγινε, για την γέφυρα του Κομψάτου μετά την πτώση της

3 χρόνια κλείνουν από την πτώση της γέφυρας του Κομψάτου, το ανατολικό κομμάτι της οποίας τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017 κατέρρευσε, κόβοντας στα δύο τον Δήμο Ιάσμου, και ξεκινώντας μια περιπέτεια, στης οποίας, τρία χρόνια μετά, φαίνεται πως δεν έχουμε φτάσει ούτε στα μισά.

Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι δαπανήθηκαν πάρα πολλές ώρες για αντιπαραθέσεις, καβγάδες, και αντιδικίες, το μόνο ουσιαστικό που έχει γίνει, είναι η απομάκρυνση του πεσμένου τμήματος από την κοίτη του ποταμού, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που υπάρχουν για παράσυρσή του.

Εδώ και τρία χρόνια λοιπόν οι κάτοικοι της περιοχής, η Ροδόπη και η Περιφέρεια ΑΜΘ έχουν δει να περνούν πολλές υποσχέσεις και δεσμεύσεις, όμως για να περάσεις απέναντι, ο μόνος τρόπος είναι η παλιότερη γέφυρα, μερικά χιλιόμετρα πιο πάνω, η χρήση της οποίας μπορεί να ανακούφισε εν μέρει το πρόβλημα της μετακίνησης, αλλά ουσιαστικά λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για την πίεση που πρέπει να ασκηθεί ώστε να κατασκευαστεί η νέα γέφυρα.

Και με δεδομένο ότι το περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ έχει αποφασίσει να κατασκευαστεί εκ νέου γέφυρα, τεσσάρων ανοιγμάτων (αντί τριών σήμερα) και την απομάκρυνση του επιχώματος του ποταμού, το πράγμα ακόμα αργεί.

Τουλάχιστον βέβαια η πεσμένη γέφυρα αποτέλεσε αφορμή να αναδειχθεί η ευρηματικότητα των κατοίκων, με τα Γεφύρια που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι, και τα οποία μάλλον θα πραγματοποιούνταν και φέτος, αν δεν είχε προκύψει η πανδημία.

Χρόνος Πρώτος: τι έγινε ρε παιδιά;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Έτσι λοιπόν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου του 2017, οι κάτοικοι της περιοχής, και σύντομα όλη η Ελλάδα, έμαθαν πως τμήμα της γέφυρας του Κομψάτου, η οποία είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’90, κατέρρευσε, λόγω της μετακίνησης, όπως έγινε εμφανές, του βάθρου στο οποίο στηριζόταν.

Οι αντιπαραθέσεις και οι αλληλοκατηγορίες ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πτώση της γέφυρας, για να εντείνονται στη συνέχεια όσο το ζήτημα της μελέτης για τα αίτια της πτώσης, και την επισκευή της, προχωρούσε μέσω του ΤΕΕ Θράκης, που προσφέρθηκε να την πραγματοποιήσει.

Τα χρήματα υπήρχαν, τουλάχιστον για την αρχική φάση, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, όμως το θέμα της μελέτης «σίτεψε» λίγο, μέχρι να ληφθεί η απόφαση για πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ Θράκης τον Απρίλιο του 2018, 7 «μόλις» μήνες μετά την πτώση της γέφυρας.

Λίγο πριν κλείσει χρόνος όμως, επιστρέψαμε πάλι από εκεί που ξεκινήσαμε, μιας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε την απόφαση, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να πρέπει να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την μελέτη.

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα, ζητήθηκε η παραίτηση του Περιφερειάρχη, ενώ και ο τότε ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Οντέρ Μουμίν, που δεν έχανε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Περιφερειάρχη εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του.

Ο δε Περιφερειάρχης απέδωσε τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης, σε σκόπιμο πολιτικό παιχνίδι με στόχο τον ίδιο, η απόφαση για προκήρυξη μελέτης προχώρησε, και η γέφυρα έκλεισε τον πρώτο της χρόνο πεσμένη χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα.

Χρόνος Δεύτερος: Έρχονται εκλογές!

Η γέφυρα του Κομψάτου λοιπόν, ξεκίνησε την δεύτερη χρονιά της, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους στον ορίζοντα. Και τι έρχεται μαζί με τις εκλογές; Μαξιμαλισμός, τόσο από αυτούς που έχουν την διοίκησή, όσο και από αυτούς που θέλουν να τους αντικαταστήσουν.

Έτσι λοιπόν η αντιπαράθεση έφτασε στο κόκκινο, ιδιαίτερα γιατί η παλιά παράταξη της Περιφερειακής Αναγέννησης βρισκόταν σε αποδρομή, με πολλά στελέχη της να οδεύουν προς την Περιφερειακή Σύνθεση του κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, εκτοξεύοντας πάρθια βέλη κατά την έξοδό τους προς τον Περιφερειάρχη.

Και φυσικά, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές στη δημόσια διοίκηση, όλα άρχισαν να επιβραδύνονται, με αποτέλεσμα το μόνο νέο να είναι η ανάδειξη αναδόχου για την αρχική μελέτη, η οποία θα αφορούσε το πώς μπορεί να ανακατασκευαστεί η γέφυρα.

Και παρά το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος κερδίζει ξανά, με άνετα ποσοστά στη Ροδόπη, ο Ίασμος εκφράζει την δυσαρέσκειά του, ψηφίζοντας με σημαντικά ποσοστά τις αντίπαλες παρατάξεις.

Την ίδια ώρα ο άσπονδος φίλος του κ. Οντέρ Μουμίν, κερδίζει τη Δημαρχία στο Δήμο Ιάσμου, κάνοντας το θέμα της γέφυρας σημαία του από την πρώτη στιγμή που αναλαμβάνει καθήκοντα.

Χρόνος Τρίτος: Γεφύρια και νέα Γέφυρα

Με τις εκλογές πίσω μας, ήρθε η ώρα για να δούμε τι γίνεται με αυτή την έρμη τη γέφυρα. Έτσι οι κάτοικοι του Ιάσμου  αποφασίσουν να πιέσουν με τον δικό τους τρόπο, πραγματοποιώντας τα Γεφύρια, δύο χρόνια μετά την πτώση της γέφυρας, ώστε να πιέσουν τις καταστάσεις.

Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά έχουμε μια κάποια κινητικότητα στην περιοχή, με την περιφέρεια να προχωρά επιτέλους στην απομάκρυνση του πεσμένου τμήματος, ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα του.

Και έτσι φτάσαμε στο Νοέμβριο του 2019, όταν σε μια θυελλώδη (ξανά) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από πολλές αντιπαραθέσεις τελικά συμφωνούν όλοι ότι η υφιστάμενη γέφυρα θα πρέπει να κατεδαφιστεί, και να κατασκευαστεί νέα με τέσσερα ανοίγματα.

Από τότε, η μελέτη για την καινούρια ανατέθηκε, και πλέον, σε συνδυασμό με την πανδημία έχουμε σιγή ασυρμάτου.

Χρόνος Τέταρτος: Να δεις τι σου ‘χω για μετά

Μπαίνουμε λοιπόν στον τέταρτο χρόνο όλης αυτής της ιστορίας, και προς το παρόν, φως στο τούνελ δεν βλέπουμε. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι αυτή η ιστορία, όπως έχει προκύψει, έχει πολλά επεισόδια ακόμα (και δεδομένης της προϊστορίας θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως όλα, θα είναι θυελλώδη).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.